Ziua Iei în Constanța. Ziua frumuseții!

Avem câteva lucruri cu care ne putem mândri ca români. Ce-i drept, multe din aceste lucruri vin dinspre mediul nostru rural, de la țărani sau de la localnicii unor sate care încă păstrează unele tradiții. Aceste tradiții sunt un reper de cultură, hărnicie și etichetă socială.

Una dintre aceste tradiții capătă forma de bluză/cămașă tradițională numită Ie. A renăscut puternic această modă și nu numai, de acum câțiva ani, dintr-o dorință profundă de a ne întoarce la originile pozitive românești. Drept urmare, a apărut și acest eveniment numit Ziua Universală a Iei. Este un eveniment cu repetiție și va avea loc în Constanța, în data de 24 Iunie 2017, în jurul orei 17:00, pe faleza Cazinoului. Organizatorul ediției locale este Lili Sumănaru, o fată frumoasă și puternică, cu care am avut ocazia să alerg cot la cot inclusiv la Ultramaratonul pentru Autism desfășurat de curând pe plaja Mamaia. Înainte de asta, eram colegi de alergare la antrenamentele Sanasport. Nu este doar sportivă ci și o artistă în suflet și în practică! Am încredere că va face o treabă minunată.

Originea evenimentului înțeleg că pornește de la o inițiativă a grupului online La Blouse Roumaine ce a sărbătorit pentru prima dată în acest mod această bucată de istorie și de port a noastră în data de 24 Iunie 2013. În anul 2015, prin eforturile Ambasadei României, chiar și la Washington, SUA, s-a sărbătorit această tradiție, primarul acestui Stat declarând ca fiind Universală ziua de 24 Iunie ca zi a Iei românești.

Acest eveniment va însemna practic o paradă de port popular, cu fete și băieți frumos îmbrăcați în modul specific și cu surprize în tonul evenimentului. Personal vă recomand ca în această zi și nu numai, să faceți o vizită Muzeului de Artă Populară din zona peninsulară a Constanței. Acolo veți da de un ghid profesionist și pasionat de meseria sa, ce vă va explica cum se purta de-a lungul timpului în România un costum sau o îmbrăcăminte specifică, în acord cu statutul tău social, sau în acord cu zona geografică. Afli câteva povești de-a dreptul impresionante! Tot acolo vei găsi adevărata Ie românească și vei afla de fapt care este diferența între aceasta și cea superficială din comerț! Doar acolo vei afla câtă dibăcie și pasiune intră în creearea unei Ie și care este de fapt costul real al unui astfel de articol vestimentar și de ce.

E o poveste superbă și este o istorie ce nu trebuie uitată! Recomand un astfel de eveniment!

Fb Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.