Zăpadă pe străduțe și trotuare și contract de 3 mil. Euro pentru Deszăpezire

În orașul Constanța nu prea a nins în ultimii ani, cu toate astea au fost acordate sume mari pentru acțiunea de deszăpezire în întreg județul. Unde s-au dus banii din anii anteriori când nu a fost iarna atât de dură? De ce încă nu știm să scăpăm de zăpada de pe străzi și trotuare și o împrăștiem din stânga în dreapta? Căci vorbim de incompetență.

În fiecare an când ninge mai tare, vedem o plapumă de zăpadă prin orice cartier. Acolo nu mai poți da vina pe Asociațiile de Locatari că nu ies cu lopata. Sunt spații prea întinse și ai nevoie de o mobilizare istorică. Cu toate astea, lumea tot iese cu lopata în afara perimetrului blocului lor și asta e bine, dar localnicii sunt depășiți de situație.

În teorie, pentru a se evita această problemă, Consiliul Județean Constanța scoate niște bani de la Buget pentru a asigura un serviciu specializat pentru astfel de situații. Pentru Iarna 2016 – 2017 (evident doar 2017 se aplică), prin Hotărârea 293/25.10.2016, CJC i-a făcut “cadou” Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța suma de 13.720.000 de lei. Adică în jur de 3.000.000 Euro! Din nou, vorbim de un întreg Județ, dar oare acțiunile astea își merită banii?

Astfel de sume s-au acordat și în anii anteriori, când n-am avut parte de ierni atât de dure prin aceste zone. Pentru iarna 2015-2016 s-au dat 9.000.000 de lei.

Ce s-a făcut de banii ăștia în anul 2017? S-a apelat la…Armată și la CNSU. Toată Presa națională ne menționează. În rest, cum spuneam, se dă zăpada din stânga în dreapta.

Unde ajunge zăpada? Pe mașini și pe trotuare. Curios cum parcarea plătită la Primărie nu are garantată și stare de funcționare în asemenea momente (adică o lipsă a Obligațiilor din partea Hotărârii HCLM 246/18.12.2014). Aici se vede din nou cum sunt mai importante căile pentru mașini în favoarea căilor pentru pietoni. Nu-i corect. Plus că acțiunea asta depășită de deszăpezire (vorba vine) nu este eficientă. Ne-ar trebui altfel de utilaje pentru astfel de cazuri. Zăpada asta trebuie luată de acolo, nu împinsă mai într-o parte!

Cât despre eroii care scot oamenii din nămeți, ce să mai zic. Nu-mi place ridicarea asta în slăvi pe o perioadă de 3-5 zile, când multe din Instituțiile astea “uită” să fie eficiente în restul perioadei anului. Vorbesc aici de Poliție mai mult căci Pompierii sunt de lăudat mereu. Și cei de pe Ambulanță sunt eficienți iar când nu sunt, e vina de obicei a celor de sus, care trag sforile organizării. În rest, să nu uităm că se fac mânării și aici. Oameni obligați să iasă pe teren, să facă lucrări de mântuială intenționat, ca să țină traficul pe loc și să aibă timp să se miște în ritmul propriu. Uite, acum la Digi24 e dezvăluit acest fapt!

Mulți au plecat la drum înainte de Codul Roșu și au făcut asta din varii motive. Chiar și motivul Concediului este unul cât se poate de normal. Dar noi îi certăm că se află în trafic. E vina lor când nu sunt echipați corespunzător, dar în rest nu ar trebui să avem o lipsă de reacție pertinentă din partea Autorităților. Tot cetățenii trebuie să fie înțelegători. Nu-i normal. Oricum, păreri și păreri… În două zile va dispărea și situația asta și vom uita de probleme…până la data viitoare. Consecința unei memorii scurte a spiritului colectiv.

Fb Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.