Voi mai țineți minte prima zi când ați condus?

Se întâmplă în viața unui om un lucru anume pentru prima dată, un lucru ce rămâne etern în amintire, cu tot cu emoția acelei clipe. Pe de altă parte, primele momente când ai făcut ceva se pierd în obișnuință. Voi mai țineți minte oare cum v-ați simțit atunci când v-ați urcat pentru prima dată la volan, în oraș, fără instructor în dreapta și fără nimeni…? Eu da, căci astăzi a fost acel moment!

Astăzi am fost foarte harnic. Eram într-o stare bună. Am avut câteva drumuri de făcut. La Fisc, la Anaf, la Bancă… Pe toate le-am rezolvat pozitiv. Aveam o stare bună. De ieri mi-am pregătit cumva starea asta bună și de ieri mi-am zis: Bă, eu mâine mă sui în mașină și conduc! Vă reamintesc că mi-am luat permisul auto acum o lună.

A existat o pregătire. În primul rând: Muzica. Mi-am făcut vreo două cd-uri cu muzică pe gustul meu. Am zis că nu merg eu pe stradă fără să ascult Limp Bizkit – Rollin’. Apoi, m-am uitat pe Google Maps. Știam pe unde vreau să ajung și mi-am verificat traseul. Nu vă bazați neapărat pe asta complet, căci s-au mai modificat multe în trafic! Eu cam știam drumurile respective. Am anticipat chiar pe ce drum aș lua-o dacă mă pierd într-un loc și nu vreau să mă risc să iau o decizie. În fine.

M-am suit în mașina lui frate-miu, pe la vreo 13:30, deci trafic extraordinar de greu nu părea a fi. Am dat drumul la muzică și am făcut și un filmuleț scurt cu care v-am speriat pe Facebook. Asta căci eram așa în priză și păream cam neatent la drum. Am făcut și poza de sus și m-am trezit cu mașina călcând linia ce desparte benziile și am zis că e de ajuns cu consemnarea momentului în Istorie. Am dat muzica mai încet, apoi într-o situație am realizat că încă îmi clipocea semnalizarea și am dat-o apoi și mai încet ca să aud mai tot ce făcea mașina. Am condus bine și fără incidente. Excepție făcând un moment când mi s-a oprit motorul când mă pregăteam să intru în giratoriu în zona Cora. Am scăpat însă neclaxonat. Imediat am zis “Nu nu nu nu nu…” și am pornit repede motorul și…m-am calmat un pic, ca să nu mai repet greșeala. Am trecut cu bine de monstrul ăla de giratoriu apoi. Am condus cu a 4-a și n-am depășit viteza de 70 km/h în afara localității. Vuiau tirurile pe lângă mine iar eu le rugam frumos să nu se izbească de mine, căci merg drept și constant și cuminte și în treaba mea.

Am făcut două drumuri cu mașina. Cam din zona Sabroso până în Valu lui Traian. Am condus genial acolo. Nu prea aveam emoții, eram atent la ce făceam, ruta era simplă. Acolo, m-am lăudat lui frate-miu de ispravă și a început să-mi mai dea fel și fel de sfaturi. Foarte bune, dar m-am cam crispat așa un pic, amintindu-mi că întradevăr, sunt multe la care trebuie să fiu atent. Așadar, la a doua tură (spre Constanța și apoi înapoi spre Valu) am fost mai rigid la volan. Am trecut și pe lângă o mașină bulită în afara localității Valu lui Traian. Era aproape pe mijlocul străzii, dar am avut loc pe lângă ea așa ușor ușor. La întoarcere, sensul ăla de mers era absolut blocat!! Am avut un noroc că n-am rămas prins acolo…

Cum mă simt după asta? Nu atât de minunat pe cât credeam! Asta cu muzica la volan m-a ajutat un pic, dar îi recomand unui începător, mai ales pe o mașină cu care trebuie să se obișnuiască, să o lase în surdină. M-am simțit bine că sunt șofer? Nu chiar. La început văd că domină mai tare responsabilitatea și sarcinile diverse. Dar, zâmbeam ocazional tare de tot. Mă așteptam să mă distrez mai tare, dar n-a fost chiar așa. A fost bine însă.

Am condus o Toyota Yaris nu prea nouă și pe benzină, cu o pedală de ambreiaj mai sensibilă ca un milenial în fața unei critici și cu o pedală de accelerație cât o clătită de subțire și imperceptibilă. M-am întors în Constanța cu microbuzul. Nah…hai să nu exagerez! Ș-așa am băut o bere imediat cum am ajuns după a doua drumeție. Meritam și eu! Am vrut totuși să conduc ca să nu ajung să rămân blocat cumva în ideea de a conduce, fără ca de fapt să fac asta. Mi-am făcut curaj. Asta s-a întâmplat azi. Sper să-mi mai fac curaj cât mai de curând și să fiu cel mai atent șofer care întâlnește pe cei mai atenți șoferi de asemenea! Absurd, știu știu, dar lăsați-mă să visez! Auzi tu…eu la volan. Cine se aștepta? Eu! Cum cine? Că doar nu a fost în zadar munca și ambiția mea!

p.s. Să-mi mănânce curul toată banda 1 și probleme sale aferente!

 

p.p.s. Piesa asta nu aveam cum să nu o dau mai tare la volan. Prea tare!

Fb Comments

4 thoughts on “Voi mai țineți minte prima zi când ați condus?

 1. Marius

  Au tercut mai bine de 10 ani de cand am permis. Chair nu mai stiu care a fost primul drum. Tin minte cateva experiente de cand n-aveam permis.

  Reply
 2. Dincolo de nori

  Mă abțin, cu greu! 🙂
  Impresionant! Ai meritat berea aia din plin!
  Dar trebuia să anunți că o iei spre Valu, poate ieșeam și eu mai devreme la magazinul de peste drum…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.