Voi dați prioritate autobuzelor ce ies din stație?

Cei de la Regia Autonomă de Transport în comun Constanța, au lansat de curând o campanie numită “Prioritate pentru autobuze”.

În esență, prin această campanie, se trage un semnal de alarmă și se trage o ureche a șoferului de zi cu zi vizavi de nerespectarea unei cerințe a Codului Rutier! Am văzut și eu de multe ori în trafic situația asta…

La apropierea de o stație pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveolă, din care conducătorul unui astfel de vehicul semnalizează intenția de a ieși, conducătorul vehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordura este obligat să reducă viteza și, la nevoie, să oprească pentru a-i permite reintrarea în trafic.

Practic, autobuzele rămân blocate în stație din cauza șoferilor ce nu cunosc Codul Rutier. Am văzut asta ultima dată în stație la Cora Brătianu, ce este ce-i drept o stație cu alveolă construită de nu prea mult timp… Însă asta nu e scuză. Exemplul de mai jos este unul corect, arătând stația cu alveolă din zona conexă bd. Tomis cu str. Soveja (Tomis III).

 

 

Ceea ce mi se pare bizar la acest comunicat sau la această campanie RATC este următoarea situație. Site-ul RATC spune: “Astfel, în colțul din stânga jos al capotei din spate a autobuzelor R.A.T.C. au fost lipite însemne ce le amintesc șoferilor să acorde prioritate autobuzului, atat la ieșirea din stațiile uzuale cât și la ieșirea din stațiile prevăzute cu alveole”. Sunt de acord cu această propunere, dar să nu cumva să îi dați curs!

RATC nu are autoritatea să schimbe Legea! Așadar, dați prioritate așa cum scrie în Lege! Până când aceste Legi nu sunt schimbate, hai să nu facem fapte bune aiurea și să facem mai mult rău de fapt! Eu propun ceva și mai bun, discutat cândva în Primăria noastră: Benzi separate pentru transportul public în comun! La cât de înghesuite sunt unele zone, asta o să fie însă cam greu de aplicat în mod general în tot municipiul. Până atunci, singura regulă aplicabilă este cea a Codului Rutier cu modificările sale ulterioare, intrate neapărat în efect prin promulgare!

Fb Comments

4 thoughts on “Voi dați prioritate autobuzelor ce ies din stație?

  1. Joie Negru Post author

   Observasem dinainte de permis asta. Plus ca am dat din intamplare de aceasta campanie pe site-ul lor.

   Reply
   1. Dincolo de nori

    Era o glumă! Dar, da! Ai dreptate. Apropo, alveolele sunt semnalizate cu marcajul corespunzător?
    Dar să știi că mulți care ajung în București au probleme cu prioritatea la tramvai (în caz că vin din localități în care nu există acest mijloc de transport). E un pic offtopic, doar tangențial. 🙂

   2. Joie Negru Post author

    Sunt semnalizate cum trebuie, da. Iar tramvaiele, trebuie sa dea si ele prioritate in anumite situatii!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.