Vacanța în Roma nu e ca în filme

Weekend-ul trecut, m-am teleportat cu prietena la…Roma! Printre lucrurile de pe To Do List-ul meu fizic și existent, era și această destinație notată. E prima data când ajung aici, a doua oară când zbor cu avionul și când ies din țară. Sunt mai boboc în domeniul travel-ului…

Ne-am cazat la un hotel de 4 stele, foarte ok din multe puncte de vedere. Am petrecut acolo două nopți. Deci a fost un city-break.

Plecarea a fost din Constanța cu un microbuz spre Otopeni. Am ales ALT Transport în loc de Kirvad și a fost o alegere foarte inspirată. De acolo ia un Wizz până la Ciampino Airport și ai ajuns într-o oră și ceva. Am plecat pe o vreme friguroasă din România, iar în Roma nici nu mai aveam nevoie de geacă! Până să ne facem check-in-ul în hotel, am decis să ne lăsăm bagajele la hotel și să o luăm la pas prin zonele turistice. Apropo, în afară de Roaming-ul pornit ce ajută mult, cel mai de folos ne-a fost Google Maps! Alegi destinația și dai să-ți arate Direcția și vezi ce autobuz duce unde și în cam câte stații sau ce metrou să iei din punctul A spre punctul B și cum anume să ajungi acolo. A fost floare la ureche totul datorită acestor funcții.

Un coleg de muncă mi-a dat câteva sfaturi bune ce s-au adeverit pe parcurs. Mi-a zis să nu mă sperii de șoferii de autobuz, căci vor conduce ca nebunii. Așa este! Plus că mulți șoferi nu prea semnalizează pe acolo. A zis să mă feresc de marocani și alții, ce caută să-mi vândă brățări și selfie stick-uri. Chiar erau mulți, frate!

Roma este cam…haotică și murdară. În primul rând, chiar sunt multe gunoaie peste tot iar apoi, partea aia din filme, romantică sau cu peisajele frumoase, este și nu prea este așa. Vrei să admiri Colosseum, uite că nu poți! Ba pentru că e coadă, ba pentru că ești absolut asaltat de negustorii cu varii chinezării în brațe. Dacă îi ignori absolut, pleacă de lângă tine, dar vin alții și te bâzâie. Degeaba sunt lucruri frumoase de văzut, dacă n-ai liniște să le vezi. Apoi, unii caută să-ți vândă bilete de intrare în zonele astea turistice. Zicea o tipă „American? English? Sunteți români?”. Cică nu ne vinde nimic, doar o informație ne dă, că ne costă atât să intrăm acolo și că bla bla. I-am mulțumit și am fugit.

Fază cu africanii ăștia sau marocanii ăștia… Inițial, când te întreabă ceva, ai instinctul să te uiți spre ei, să le răspunzi ceva. După aia, te lecuiești și devii dronă. Ne-a prins unul însă pe o străduță, venind din sens opus. Am zis că era și el la plimbare, nu mi-am dat seama inițial. A trecut pe lângă noi și a exclamat tare spre prietenă: Nice shoes! High five! Adică sunt mișto pantofii și a dat să bată palma cu mine și instinctiv am bătut palma și m-a întrebat de unde sunt și că are și el un văr în România și uite o brățară de la el, ce mi-o dă cadou. Fără să vreau am luat-o, la cât de repede s-a mișcat treaba și imediat m-a întrebat dacă n-am totuși niște bani să-i dau. I-am zis că nu și imediat s-a încruntat și am dres-o eu, dându-i brățara înapoi, zicând să o vândă pe aia. Am mai prins apoi unul cu manevra asta, cu tot cu Nice shoes și High five și m-am uitat așa indiferent la el și el încruntat, m-a întrebat de ce nu vreau să bat palma cu el. Îi ignori, mergi înainte și n-are nimeni treabă cu tine. Nu ai cum să te simți cu adevărat în pericol pe acolo, căci colcăie de Poliție, Carabinieri și Armată peste tot.

Am negociat la câteva suveniruri, chiar și la o cursă cu autobuzul de tip hop-on hop-off. Merită. Te plimbă de colo colo și așa am ajuns noi la Vatican sau la Piazza Venezia. Eram puțin obosiți după un microbuz din România, avion, autobuz și metrou, dar am zis să nu pierdem vremea. Nici nu ne-am grăbit însă spre ceva, căci n-ai cum să vezi Roma în două zile, mai ales dacă a doua zi e Duminică…și mai totul e închis! Deci…în niciun caz la Roma sau în Italia în zi de Duminică! Ah, e furnicar pe străzi și sunt evenimente la cote maxime, dar sunt închise multe locuri. Inclusiv în hotel era închisă piscina și sala de fitness. Deci la Roma în cursul săptămânii, da?

Am mâncat și pizza și înghețată foarte foarte bună și paste cu sosul ăla al lor inconfundabil și tot. Am luat masa în centru într-un restaurant cu etichetă de Trip Advisor pe el, adică era și el mai de seamă cică. De unde atâta… Era mic și înghesuit, cu prețuri măricele să zic și la baia mică și înghesuită de asemenea, nu funcționa apa. Deci…nu e ca în filme.

La fântana Trevi era nebunie de lume, pentru o oarecare fântânică. Nimic prea interesant. Și pe acolo poliție multă și gălăgie și bișnițari. Roma este o destinație pentru oamenii colerici cred. Dar cu siguranță o s-o mai vizitez ca să completez părerea. La metrou am sărit barierele… Nu de alta, dar intrasem greșit. Erau doi soldați cu mitralierele în mână pe partea cealaltă și se amuzau și ei, că doar ei ne-au zis să ocolim. Nu se așteptau poate să și sărim de capul nostru peste bariere.

În Piazza Venezia e mișto de tot și am urcat până unde dai de un lift. Te costă 10 euro să te urce. Nu recomand neapărat. E o terasă mică sus și cam atât. Dacă ai un aparat foto bun cu zoom, îți ies poate niște poze simpatice.

Vă recomand deci Google Maps, evitatul bișnițarilor sau negociatul cu ei măcar (găsești aceeași chestie la prețur diferite dacă te uiți mai bine peste tot), gelato al lor, berea lor… Nu-ți trebuie bani foarte mulți, însă dacă ai timp și vrei haine diferite cu totul aparte de ce avem noi, îți sugerez să îți faci un plan financiar din timp pentru asta. Hai să mai vedem poze de-ale mele, făcute pe ici pe colo în Roma:

Despre autor /

3 comentarii

  • Ne-am intors si noi recent, din Roma, si impresia a fost cam aceiași. Treaba cu hi5 si cu marocanii am patit-o in Atena. Chiar nu stiam de faza asta. La fel, i-am zis pas, chiar m-a apreciat o localnica si povestea ca ce vand ziua baga-n vena seara. 🙂

    • Joie Negru

      Deci daca ajung in Atena, sa ma astept si acolo la asa ceva…

      • Pai de ce sa n-ajungi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.