Trasee noi la examenul auto din Constanța

Ca o continuare și completare la vechiul meu articol despre Cum îți iei permisul de conducere în Constanța, vă mai aduc câteva informații proaspete despre acest subiect. Doar câteva, căci situația este puțin…schimbătoare.

Eu am făcut o mare greșeală în acest proces. De când am început școala de șoferi, din anul 2011, dădeam doar câte o dată și cum picam cum îmi dispărea ambiția de a mai insista. Până în luna Ianuarie a anului 2018, am dat de 3 ori traseul și ultima dată l-am și luat. Nu faceți ca mine! Nu vă descurajați, căci timpul trece! Ce a ajutat? Pentru mine, a contat mult Teoria în primul rând. Citind foarte mult teoria și documentându-te extra despre situația rutieră, vei știi mai hotărât ce să faci la volan. Vă recomand acest website, pe care l-am descoperit cu o zi înainte să dau traseul. În rest, dați bani la e-drpciv căci aia e baza. Apoi, desigur, să conduci foarte mult contează extrem. Eu făcând școala de fiecare dată, am condus în consecință de fiecare dată de atâtea ori cât se cere. Asta mi-a format forțat o mai bună manevrare a mașinii în trafic. Credeam că nu o să iau examenul, căci sunt cam meditativ de fel și gândeam prea mult o acțiune mereu. M-am format însă puțin mai diferit, am adoptat o manieră pozitivă la volan și am insistat!

Totul s-a schimbat acum în Constanța. Cam tot de ce ai nevoie acum se află la Pavilionul Expozițional. Acolo s-a mutat regimul de permise unde te duci cu dosarul pentru programare, acolo dai examenul teoretic și din curtea acestui loc pleci pe traseu la examenul practic. Pe la jumătatea lunii Ianuarie a acestui an, când am dat eu traseul, am observat două rute.

Ca șofer examinat, pe mine m-a luat pe traseul din prima poză. Am aflat la sfârșit cu ce examinator am dat, dar nu m-a interesat să-i știu în avans numele și nici vouă nu vă recomand asta. Mergând drept înainte ai zice că e un traseu ușor, dar nu e. Tot va trebui să ai grijă mare, tot va trebui să eviți obstacole sau mașini oprite pe prima bandă…șamd. Pe Ion Rațiu era dezastru, căci erau multe mașini, banda mea era blocată de o dubiță…dar am scăpat cu bine. Prin zona străzii Războieni am făcut manevrele de parcare laterală, întoarcere și mers cu spatele. De acolo, pleci frumos spre Soveja, apoi stânga spre Pavilion și la Pavilion. Pe scuarul de dinaintea Pavilionului e o mică rampă, deci când dați prioritate la cei ce vin din dreapta, să nu pățiți ca mine să vi se oprească motorul. Dacă nu vine nimeni din dreapta, vă duceți direct fără să mai opriți căci așa se face în zonă!

Ca martor al unui alt elev examinat, am luat-o pe traseul din a doua poză. Acolo ai giratoriul nou pe care trebuie să-l respecți și în rest, nu-i mare scofală, însă…trebuie să fii sigur pe tine și să știi să conduci. Când faci dreapta pe strada Chiliei, respectă ce nu respectă mulți: Fă dreapta pe lângă bordură și apoi vezi că se termină acel sens. Semnalizează, dă prioritate dacă e cazul și mută-te în stânga așa cum trebuie! Deci nu veni de pe soveja în diagonală direct pe banda ce va continua de-a lungul străzii!

Problema mare este că aceste trasee nu sunt garantate și cred că încă se lucrează la trasee noi care să devină standard. Eu am văzut mașina de examen și pe Bd. Lăpușneanu și prin stațiunea Mamaia. Așadar, încă nu se știe probabil pe unde te va plimba examinatorul. Cele două trasee de sus sunt însă o posibilitate reală.

Când vin examinatorii în poligon, se împart și își cheamă fiecare grupa de șoferi. Fiecare polițist va avea o grupă de elevi și vă va lua pe rând cu tot cu martori pentru o examinare de vreo 25-30 de minute. Poate mai puțin, dacă greșiți prea mult. Așadar, dacă ești mai spre sfârșit, poți să pleci și acasă un timp. E bine totuși să stai prin zonă când estimezi că s-ar apropia de tine, căci nu se știe ceilalți cât vor conduce. Dacă ai emoții și vei avea, nu bea alcool sau nu lua pastile că nu te ajută deloc! Fii pozitiv, degajat și aia e! Ușor de spus, știu, dar altfel n-ai cum!

Mare grijă la lucrurile cele mai importante: Nu depăși periculos, asigură-te mereu orice ai face și de abia atunci trage de volan, nu-l lăsa pe examinator să intervină. Să știți că îi simțiți piciorul examinatorului când se teme de ceva, deci folosiți-vă de asta să luați rapid o măsură care să arate că anticipați situația mai specială din fața voastră! Pont gratuit! Dacă luați permisul, veți fi declarat ADMIS. Se înregistrează acum examenul cu o tabletă, în mod video, dar și audio cică. La final, ți se spune rezultatul, semnezi și îți dă o foaie cu punctajul tău. Am auzit că se dă și dovadă, cu care poți să conduci până vine permisul, dar doar am auzit asta nu am și văzut-o în practică. Dacă ești RESPINS, ți se explică de ce și ți se dă dosarul înapoi. De acolo, trebuie să faci un minim de ședințe de condus obligatorii cu școala ta și de abia apoi te duci la Pavilion să te înscrii la proba practică (teoria nu o mai dai iar) și iar aștepți mult și bine probabil 3 luni, poate chiar 4. E dificil rău și e frustrant, dar așa merge treaba.

Permisul îți vine prin serviciul Prioripost din zona Gării Constanța, însă îl poți ridica tu în 3-4 zile. El îți vine oricum prin Poștă în 3-5 zile, din câte am înțeles. Poți să te duci tu la sediul lor după câteva zile, cu buletinul…și aia e! Clădirea este una foarte mică, după cea a Poștei Române. Succes!

Fb Comments

6 thoughts on “Trasee noi la examenul auto din Constanța

 1. Jarnea Cosmin

  Interesant articolul, despre noile variante de traseu. Revin si eu cu experienta mea de la examen.
  Mi s-a parut mult mai ok ceea ce se intampla acum la pavilion legat de examenul teoretic, programari si toate cele.
  Astept cu nerabdare treseul, rasufland usurat ca am luat sala din prima. Sfaturile din articol sunt chiar utile in situatia mea, mai ales variantele de traseu pe care le-ai evidentiat pe harta, pentru ca nu stie mai nimeni ce si cum structureaza examinatorii probele. Chiar asteptam o opinie de la cineva care a prins noua formula de examen ( de la Pavilion) .
  Multumesc!

  Reply
 2. Mary

  Buna! Interesant și foarte bun articol. Eu am luat sala din prima, astept sa dau traseul dar ma pierd groaznic de rau, asta sper totuși sa o repar pana atunci. Însă am o întrebare. Cu cine ai dat și cum ți s-a părut polițistul? Am groaza când ma gândesc ca o sa stea lângă mine atat timp.

  Reply
  1. Joie Negru Post author

   Buna! Nu conteaza cu cine dai. E chiar contra-productiv sa te gandesti la asta. Imagineaza-ti ca sta un prieten langa tine, caci atata e faza. Ideea e sa stii sa conduci, sa ai incredere in manevre. Daca nu ai, nu e de speriat. Inseamna doar ca trebuie sa mai exersezi. Eu si acum, dupa 10 luni de luat permisul inca ezit totusi sa conduc peste tot, dar…conduc. Mai rar, mai pe anumite rute, dar conduc. E ceva!

   Reply
 3. Vasile Liviu

  Mulțumesc pentru aceste sfaturi,am luat sala din prima acum aștept traseul ce îmi recomanzi în timpul de desfășurare?.

  Reply
  1. Joie Negru Post author

   Felicitari! La traseu, iti recomand sa fii calm si deschis. Ca si cum te plimbi tu asa cum vrei tu, ascultand desigur de ce zice politistul acolo. El oricum zice doar stanga, dreapta, aia, aia. Conteaza mult sa ai orele de condus si sa te simti sigur pe tine atat cat poti. Ca dupa ce iei permisul e si acolo o aventura…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.