Sunt șanse mari să ai TBC și sunt șanse mari să te tratezi!

Te simți obosit peste măsură de la un timp? Pofta de mâncare ți-a cam dispărut? Te trezești transpirat noaptea și tușești mult? Dacă tusea e însoțită de sânge, da, nu e doar o gripă ci poate chiar Tuberculoză!

Ieri, având o zi liberă de la serviciu, am zis să-mi fac de lucru. Am început ziua cu o tunsoare nouă. Vă povesteam și pe Facebook cum am intrat în frizerie iar frizerița s-a ridicat de pe scaun și m-a îndemnat să spun ce doresc și i-am răspuns în mod mirat și zâmbind că…vreau să mă tund. Vorba unui amic, poate voiam o epilare ceva, nu se știe. Apoi, mi-am continuat ziua cu dentistul sau hai, dentista. Eu am dentista mea, însă am mers la cineva mai aproape de locul meu de muncă. Mă întreabă dânsa dacă am mâncat, căci se gândea dacă să-mi facă anestezie sau ba. I-am zis temător că doar un măr. Părea s-o mulțumească. M-a întrebat apoi dacă am băut cafea. Ca un elev silitor am răspuns fericit că da, văzând că la prima situație am mulțumit-o. Eram eu așa mândru de mine și în introspecția mea mi-am amintit că nu merge mână-n mână cafeaua cu anestezia.

Cu o măsea proaspăt minată precum Roșia Montana, m-am dus la Festivalul Înghețatei. Am mâncat înghețată. Apoi, că tot era aproape, m-am dus pe la Târgul de Artă și Antichități, organizat de către ArtAntik.ro, prin Andrei Neagu. Am dat la fața locului de acesta și am stat la câteva povești. Foarte interesantă colecția sa și extrem de interesantă și colecția sa ascunsă, cea pe care nu a expus-o. Interesantă și scumpă. Sau hai, neprețuită.

Între timp, ca să revin la subiectul primar al articolului – ce deja v-a cam speriat puțin probabil (și pe bună dreptate) -, am trecut de vreo două ori pe la pasajul subteran de lângă Tomis Mall, pasaj transformat de către Asociația Culturală Wild Art prin vârful de lance pe nume Laura Stroe în Galeria de Artă Virgil Coman. Auzisem că are loc un eveniment acolo, dar nu știam ora. Laura mi-a răspuns pe Facebook cu detalii și mi-a trimis și poze că se află prin zonă, ca să nu mai fiu eu Gică contra și să declar că nu văd nimic mișcându-se pe acolo. A treia revenire în zonă a fost cu noroc, căci evenimentul era pregătit.

Evenimentul a fost unul fără mare tam tam. El își va face efectul în mod continuu prin informațiile expuse la fața locului. Acesta se numește “Expoziție Tematică Uniți Împotriva Tuberculozei” și este pus în practică de către Laura Stroe și Wild Art cu informații, energie și colaborare deplină din partea ASPTMR respectiv Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă.

Am stat de vorbă cu Monica Ghiță, psiholog clinician la ASPTMR. De la dânsa mi-am luat o multitudine de informații despre Tuberculoză și de fapt cu ocazia asta am aflat ce înseamnă Tuberculoza sau TBC-ul, cum se spune. În afară de replicile între fumători la care am fost martor în copilărie, replici de genul “Băi, TBCistule!” – lucru ce-mi dădea de înțeles că TBC-ul e ceva nașpa și că TBC-ul are legătură cu fumatul – altceva n-am știut vreodată despre această boală. Are legătură TBC-ul cu fumatul? Da și nu prea.

În afară de informațiile în format text de la fața locului – pe care vă invit să le citiți când mai treceți prin zonă – Monica Ghiță mi-a mai dat o paletă bogată de informații despre această boală ce este mai comună decât ne-am imagina.

În primul rând, mulți dintre noi suntem predispuși la a face TBC sau mulți dintre noi avem virusul în noi ce însă este latent și atât! Ca la virusul herpetic, să dau un soi de exemplu conex și de asemenea comun. În cazul TBC însă, bacteria responsabilă se transmite prin aer. Este o bacterie veche de când timpul! Cea mai timpurie descoperire a unei tulpini de Tuberculoză datează de acum 17.000 de ani. Sărind peste 17.000 de ani, uite că încă mai vorbim despre această bacterie și se află în Top 10 boli criminale, în anul 2016 aproximativ 1,7 milioane de persoane murind din cauza ei. Cu tratament ce variază de la caz simplu la caz rezistent la droguri, au fost salvate 53 de milioane de vieți în perioada aniilor 2000 – 2016. În multe regiuni din Asia și Africa un procent de 80% din oameni sunt găsiți pozitivi în fața testului de tuberculoză. În SUA, doar un procent de 5-10% este afectat.

România…n-o duce bine. Conform, ASPTMR, România este pe primul loc în UE ca număr de cazuri de tuberculoză, cu 12.153 de cazuri în anul 2016. În România, tratamentul TBC e gratuit. Este ieftin în tulpina sa simplă, dar în TB-MDR (Tuberculoza MultiDrog Rezistentă) te costă scump și Statul – mare surpriză, mare – nu prea își face treaba (deși și-a asumat angajamentul ăsta la nivel Mondial). Aici intervine ASPTMR, cu asistență, ajutor, medicamente și informare pentru eradicarea tuberculozei. Îi găsiți și pe Facebook, pe pagina oficială de aici.

Am dat noroc ieri cu omul din imagine, pe nume Ștefan Răduț. Este vice-președintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă și a trecut și el printr-un tratament greu. E un adevărat chin, ce presupune un pumn de pastile pe zi și un regim de viață cu totul schimbat, dar atunci când vorbești cu el, nu pare că a văzut asemenea necazuri. Are o fire deschisă, optimistă și energică. Este un promoter-model pentru o asemenea luptă.

ȘI TOTUȘI CUM IEI TBC?

Hai s-o luăm simplu, așa cum îmi place mie! Nu e o boală a săracilor, a pușcăriașilor, a statelor nedezvoltate, însă întradevăr îi favorizează în număr mai mare pe cei cu organism vulnerabil sau din medii sociale precare. TBC este în esență o bacterie ce există prin aer, de pe timpul lui Tutankhamon și cu foarte multe mii de ani înaintea sa. Te poți trezi deodată cu ea, ca un soi de gripă. La fel ca la gripă, există tulpini mai rezistente la droguri, ce e cam nasol pentru toți. De aia e important să știm asta și să luptăm ca Statul să nimicească această boală, căci ne poate infecta pe cât mai mulți dintre noi. Orice Stat adică, nu doar România.

Să spunem că ești prieten cu Gigel, ce are TBC. El dacă tușește pe lângă tine, sau cântă sau râde, te poate infecta. Nu prin atingere și rar prin împărțirea de mâncare sau băutură. Bacteriile stau în aer dar se pot întâmpla în general 4 lucruri.

  1. Bacteria nu ajunge la tine. 2. Bacteria îți intră în sistem, dar anticorpii tăi o “mănâncă”. 3. Bacteria îți intră în sistem iar anticorpii tăi o “prind”, dar cumva doar o țin acolo și nu pot s-o nimicească. 4. Bacteria îți intră în corp și începe să se înmulțească, infectându-te.

În primul caz, nu ești infectat deci. În cazurile 2 și 3 ești ceea ce se numește un infectat latent. Adică ai virusul în tine, dar nu te afectează și nici nu ești contagios. Cazul 4 presupune că ești infectat și ești infecțios. Asta este doar o manieră uzuală de infecție căci în practică pot fi alte variații.

CINE ESTE MAI PREDISPUS?

Cei cu HIV sunt foarte predispuși să contracteze această boală. De asemenea, alcoolicii, fumătorii, diabeticii, persoane consumatoare de droguri sau cele cu imunitate slăbită. Adică un serviciu stresant, o viață stresantă, o dietă precară, este ceva comun nu doar pentru epuizarea noastră de zi cu zi ci și ceva ce ar favoriza o astfel de afecțiune. Mulți ignoră sfaturi precum “Faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi” însă asta nu e de fapt o recomandare cât o obligativitate pentru buna funcționare a mașinăriei ce se numește “corp uman”.

CUM TE TRATEZI?

Cu medicamente, sub formă de tabletă sau injectabile (în unele cazuri). Sunt gratuite medicamentele pentru TBC în România (costă vreo 10 lei pe lună doar, așa am auzit). Ce e mai dificil, e să te tratezi de TBC-ul rezistent care e mai scump iar Statul Român nu prea vrea să miște un deget pentru asta. Aici tot ONG-urile precum ASPTMR intervin. După primele tratamente, dacă te și ții de ele, vei fi non-contagios. În general după primele 2 săptămâni de tratament, poți să umbli în public, căci nu mai prezinți un risc în acest sens. Lumea se ferește de pacienții ce au trecut prin lupta cu Tuberculoza însă uite că poate aceste informații vă deschid ochii un pic mai mult! În mod normal, ca standard modern, tratamentul durează șase luni.

Pentru alte detalii despre Tuberculoză, căutați-i pe cei de la ASPTMR iar în municipiul Constanța, veți găsi informații și ajutor la singura clinică de TBC de pe aici, respectiv cea din intersecția de la City Park Mall, de pe bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 167. Veți afla de aici și care sunt restul de centre specifice din județ. Expoziția din Galeria Virgil Coman poate fi vizitată până în data de 13 Iulie 2018.

Fb Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.