Sub 24 de ore și sub 100 de euro în Bulgaria, la Balcic

Plictisindu-mă în casă dis de dimineață într-o Sâmbătă, am decis să-mi iau nevasta și să plecăm la bulgari, în Balcic. Ok. Cine mă știe, își dă seama că mint cu nerușinare. Eu puteam să stau bine mersi și pe laptop, scriind pe blogul ăsta și-mi trecea Sâmbăta interesant, deci nevasta a venit cu ideea asta.

Primul pas: schimbat de lei în leva. Am schimbat la cursul de 2,55 lei. Pe la Vama din Vama Veche găsești să schimbi la cursul de 2,65 lei. În Balcic/Balchik la tarabe sau supermarket, îți calculează la cursul de 2,75 lei.

Al doilea pas: drumul până acolo. Din Constanța, mergi foarte lejer până în Vamă. Apoi, de acolo, iei rovinieta de Bulgaria. Acum un an costa 15 leva pentru 7 zile minim. Acum, mai nou, îți cumperi rovinieta cu 28 de lei pentru…weekend (de vineri până duminică). Poți plăti în lei adică, imediat pe dreapta după Vamă. Următorul cost e de 40 lei pentru 7 zile cred… Și tot așa. p.s. Mai toți în Bulgaria vorbesc un pic de Română sau un pic mai mult. Nu strică să vorbim și noi puțin de Bulgară iar eu o fac din respect.

Am intrat în Bulgaria, era cam înnorat, dar știam că va fi mai frumos pe zi, după ora 13, 14. Pe drum, am dat de o mobilizare de forțe a Armatei. Eu zic că erau americani, după Humvee-urile lor. Unul din ei mi-a făcut cu mâna…

Noi am mers cu Waze-ul. Drumul către Balcic e genial. Mergi pe i9 și dai doar de 2 giratorii și cam atât. Foarte simplist. Dacă dau locația Castelul Regina Maria mă duce undeva pe plajă și nu e bine. Nu trebuie s-o iei la stânga spre plajă deci, ci să te duci înainte puțin și o să dai de zona de parcare și restaurante și intrare spre Grădina botanică și Castel. Parcarea ne-a costat 2 leva pe oră și o plătești la final. Poți plăti combinat, adică și leva și lei. Până și parcangiul a fost de treabă…

Am stat la un restaurant pe acolo, ceva rustic așa. Nu foarte ieftin, dar specialitatea cumpărată a fost bună:

Arată ca paste al forno, dar este de fapt un soi de tocană de legume cu piept de pui (poți să alegi porc) și mi-a mai și flambat-o ospătara. Servire interesantă și specialitatea asta a fost foarte bună. O bere draft 3,5 leva. Nasol. Bere bulgărească. Bună rău. Deci vedeți? E un mix de emoții cu Bulgaria asta, însă per total oamenii au fost ok și corecți la prețuri. Mai puțin la locațiile astea fix în buza stațiunii unde nu știu dacă are careva prețuri mai bune sau nu. Iar mâncarea pare întradevăr să fie mediocră per total, cu doar câteva specialități mai interesante.

Am plătit 7 leva de persoană pentru intrarea în Castel iar intrarea în Castel e tocmai jos spre plajă și 8 leva de persoană pentru intrarea în Grădină iar grădina e foarte mare și complexă și s-ar putea să te rătăcești.

Nu se afla locul în splendoarea de altcândva – din câte înțeleg, pentru că eu am venit pentru prima dată aici – dar, arăta foarte bine. M-a impresionat foarte mult cascada…

Știu ce înseamnă Fotografia, știu să apreciez fotografia și îmi dau seama de ce obiectiv și ce ISO și ce f ar merge aici și cum, dar în astfel de momente nu ai cu ce să egalezi sentimentul de doar a privi un astfel de loc cu proprii tăi ochi și atât.

Am ajuns la baza Castelului. Am intrat într-o cămăruță unde ne aștepta o doamnă. Ne-a luat cu câteva poze, o carte de 45 de lei cu scrierile reginei și…de fapt era vrăjeală căci intrarea era mai sus. Hai la revedere…

Biletul pe care l-am plătit noi sus, de abia aici trebuia să-l prezentăm pentru a fi ștampilat. Intram în Castelul Reginei Maria, Carmen Sylva a lui Carol I. Regina era un soi de Nostradamus, că avea o statuetă cu bustul psihologului Gelu Duminică…

I kid I kid… Locul în sine, deși unul modest, exprimă o nostalgie a timpurilor pe care unii dintre noi le-am prins, chiar și orășeni fiind. Soba cu lemne a bunicii, cu plite de metal deasupra, mirosul umed de piatră și lut, tablourile vechi pe pereți și mobila din lemn gros și decorat cu elemente metalice. Cred că ne va fi din ce în ce mai mult dor de astfel de peisaje și de abia peste încă mai mulți ani vom învăța să ne fie dor cu adevărat de asemenea spații tradiționale blocate în timp prin astfel de expoziții și locuri.

Am ajuns într-o zonă apoi în grădină….

Erau destui oameni la plimbare pe acolo și apoi am urcat și ne ademenea cu o degustare gratis un nene și nu prea aveam încredere că m-am obișnuit cu șarlatani prin Constanța, dar omul era ok cred eu și apooooi, am ajuns într-o zonă frumoasă unde se organiza un eveniment, o repetiție pentru nuntă sau chiar o nuntă în sine poate, cu orchestră și tot. Am auzit orchestra și am început să mă maimuțăresc un pic și când m-am uitat în sus, un rând întreg de invitați ce stăteau așezați pe scaun se uitau amuzați la mine. Ups. Chiar nu i-am văzut. Dacă ați participat la evenimentul acela, eu eram albinuța-maimuță îmbrăcat în galben ce încerca să-și amuze soția cu fel și fel de maimuțăreli spontane…

Am dat și de o seră interesantă…

Foarte țepoasă și foarte frumoasă. Mi-a plăcut ce am văzut. Și eu cresc acum niște pawlonia tomentosa și nu știu dacă le au pe aici, dar…e drăguț și interesant să crești plante.

Am ieșit din parc. Ne-am cumpărat un magnet de frigider la 1 leva. Am luat și o înghețată de doar 2 cupe, dar 2 cupe mari erau! Se cântărește și plătești la gramaj. Ne-a costat cam 5 leva. Scump, dar bun. Dar scump. Dar bun! Cu ocazia asta, am mers și prin supermarket și am cumpărat câteceva. Am plătit în lei. Vinul, de exemplu, era ieftin.

Noi am plecat cu 80 de Leva la noi. Am dat 200 de lei pe asta la exchange în oraș. Mai pui și 100 lei benzina – că e de ajuns. Apoi rovinieta și câteva cumpărături extra și tot ieși sub 100 euro pentru 2 persoane pentru o zi foarte frumoasă într-un loc foarte frumos. Așa că merită categoric să faci o astfel de escapadă în mod spontan! Dacă aveți alte idei de alte escapade de o zi sau de weekend, do share!

 

Despre autor /

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.