Stai în carantină dacă vii din Italia, Spania și alte țări?

Răspunsul este nu doar DA ci este și mai complex de atât. În esență, trebuie să ai și un test covid negativ, stai 14 zile în carantină, dar dacă îți faci test covid în a 8-a zi, poți ieși în a 10-a zi din carantină. Cum adică n-ați înțeles? Nu contează. Așa e!

Dacă vrei să ajungi din Străinătate în România în această perioadă, trebuie neapărat să știi dacă rămâi în carantină 14 zile. Ca să știi asta, trebuie să urmărești cea mai recentă listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat. Cea mai de încredere sursă în acest sens este INSP-ul, prin site-ul și link-ul de AICI. Ba chiar și pe site-ul Poliției de Frontieră – de unde am găsit poza de mai sus – puteți regăsi aceeași informație. Deci…e informație bună.

Pasul 2 e să mai aflați ceea ce nu scrie în lista aia: Nebuniile celor din Guvern. Conform Pro Tv, intrarea în România se face DOAR cu test Covid negativ. Situația asta + cea mai recentă listă au data de 4 Februarie 2021. Deci asta e ultima știre pe tema asta.

Deci dacă să spunem că veneai din Italia în România și voiai să faci ceva pe aici, n-aveai șanse! Intrai direct în Carantină pentru 14 zile. Acum, mai nou, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a introdus o obligație halucinantă ca la intrarea în România, „persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară”. Excepție făcând nu știu de ce Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, fix unde e mare problemă în prezent cu noua tulpină. Se aplică alt ordin acolo.

Așa. Și?

Și…nimic. Altceva nu știm despre această nouă obligație și ce scop ar avea ea în afară de a da niște bani aiurea pe un test covid când oricum ești obligat să stai acasă 14 zile. Și dacă nu fac testul ce-mi faci? De lăsat în țară trebuie să mă lași. Îmi dai amendă ca s-o băgăm la Buget? Cine știe… Apoi, ca ofertele alea de black friday, cică poți ieși mai devreme din carantină, dar mai devreme înseamnă în a 10-a zi nu în a 14-a zi, asta după ce îți faci un test în a 8-a zi de când ai venit acasă. Pe tonul lui Cristian Tudor Popescu: Noaptea minții.

România a dovedit un singur lucru cert în pandemia asta: Măsura ei e una universală: Carantină. Vii din altă țară? Carantină. Ești din alt județ? Carantină. Tușești un pic? Carantină, ca să fim siguri…

De ce asta? Căci e mai ușor de gestionat. Ca un părinte care n-are timp să te educe sau care n-are competențe sau chef să te învețe ceva. Mai ușor e să zici „că așa spun eu”. Atât. Asta e Legislația în România pe tema Pandemiei.

Problema e că treaba asta încurcă multă lume și face mult rău la propriu. Rău psihic, rău fizic chiar și rău financiar. Pentru asta nu ne interesează asumări politice ci protecție din partea Statului. Protecție pe care nu o avem.

Despre autor /

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.