Sfatul16: Evitați mâncatul emoțional pe timp de Pandemie!

În perioada asta, cred că ar trebui să împărtășim între noi câteva gânduri, sfaturi și secrete de-a dreptul, în a face față unei izolări spontane.

Unii dintre noi suntem mai pricepuți în izolare. Unii dintre noi ne-am pregătit de mult timp pentru astfel de scenarii, ba chiar ne sunt confortabile situațiile astea. Dacă aveți un prieten care de fel e mai tăcut și mai deprimat și în perioada asta este foarte activ, priceput și fericit…mda, e cam nihilist. Alții sunt mai semi-nihiliști și vor fi altruiști și ai ce să înveți de la ei. Ca de exemplu, date tehnice despre o astfel de situație.

În primul rând, puneți-vă fraților bani pe card! Când acum vreo două săptămâni lumea scotea ca nebuna bani din ATM, eu îi băgam înăuntru ca să-mi alimentez cardul. În viitorul apropiat ne vom baza pe plățiile online sau plata cu cardul. În al doilea rând, hai să vorbim despre mâncare!

Nu cred că avea rost să fac o reprezentație vizuală pentru asta, dar am zis să-mi dedic 4 minute să găsesc un site pentru asta și să bag în MS Paint și să uploadez aici… Eu presupun că românii au cheltuit în general în această perioadă cam 20% din banii meniți pentru cumpărături de urgență în această pandemie pe cartofi, apă, pâine și ceva conserve. Restul, s-au dus ca la Revelion pe mici, cârnați, alcool la greu, sucuri, pufuleți, semințe nu mai zic…și tot așa. Aș mai adăuga un grafic ceva despre cât de repede se consumă cheltuiala aia și cât de nasol e, dar…vă prindeți voi… Sau nu. De aia și acest articol.

Mâncatul emoțional este un fenomen larg acceptat ca fiind mâncatul excesiv în perioade de stres, supărare, anxietate sau chiar bucurie și stare euforică. Dragostea îngrașă, se spune. E adevărat, nu? Ei bine, în momente de stres, ca de exemplu o pandemie ce a apărut ca din senin și ce omoară atâta lume și ce pare să dureze mult și bine și ce înfrânează viață socială, politică, turistică și economică per total, s-ar putea să-ți vină să mănânci mai mult și mai prost. Abține-te!

Cu cât o persoană este mai imatură emoțional, cu atât conflictele sale interioare vor ieși la suprafață prin obiceiuri ce țin de corporalitate, iar mâncatul compulsiv este un exemplu în acest sens[…].”, spune George Forțu (psiholog), pe un website al unei entități de servicii medicale.

 

E o discuție complexă, dar simplă de înțeles: Mănânci mult și prost, te îngrași! Îngrășarea asta nu ține doar de aspect fizic ci în mare parte de reacții urâte ale corpului (flatulență, transpirație, mobilitate…) și de sănătatea ta generală cu tot cu reacția sa la viruși. În SUA, Covitul (așa e alintat pe la noi) bagă în spital mulți tineri. Mulți tineri din SUA sunt cam bătrâni în organism căci sunt…supraponderali.

Problema maximă în această perioadă este că multă lume a cumpărat multe alimente. Lumea nu este educată să-și facă un soi de rație așa că ce s-a întâmplat chiar din prima săptămână de cumpărături excesive? Mâncat excesiv! Așa e românul! Ai mâncare multă în casă? Înseamnă că este/a fost sărbătoare și bagi în tine tot. Din greșeală, ne-am consumat rația de „Apocalipsă” pur și simplu pentru că era acolo în fața noastră. Mă bag și eu în categoria asta că și eu am făcut-o un pic, de aia o zic așa convins!

Asta trebuie să evităm! Dacă tot luăm mai multă mâncare (nu cumpăra tot raftul, căci n-ai ce să faci cu atât și oricum se strică ce ai cumpărat și rămâi falimentat și îți vinzi apartamentul pentru o masă decentă pe viitor…), trebuie să o păstrăm și să ne exersăm trăsătura de ABȚINERE. E simplu. Dacă te abții să mănânci mult o zi și apoi încă una, vei vedea că nu-ți mai vine să cauți prin frigider din oră în oră. Chiar e necesar în această perioadă.

Apoi, combină izolarea ta cu muncă, relaxare și exerciții fizice. E foarte simplu să-ți folosești propriul corp ca pe o sală de fitness și încă avem internetul pornit ca să descoperim cum să facem asta. Exercițiile fizice și mâncatul potrivit ne țin foarte sănătoși.

Cam ăsta e unul din sfaturile alea bune pentru perioade de criză. Poate o să-mi fac un obicei să mai adaug câteva. Nu mai bine! (V-ați prins? Adică pentru că și eu sunt cam nihilist de fel și e ca și cum aș zice că să nu fie mai bine… La naiba, Altex! Cu reclamele voastre!)

p.s. Un sfat bun mai e să folosiți telefonul mobil pentru orice porcărioară de aplicație de fitness. E altceva decât să memorezi de pe Youtube ceva. Te ia pas cu pas când să faci ce să faci și când să respiri și să te odihnești și tot!

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.