Seară de vioară și pian cu Diana Jipa și Ștefan Doniga

Ieri seară, am stat în prima linie ca martor al sunetului clasic, modern sau improvizat, reieșit din vioara Dianei Jipa și din notele pianului inițial tăcut în spațiul foaierului teatrului Oleg Danovski din Constanța, dar ce a prins viață sub buricele degetelor lui Ștefan Doniga.

Pe Diana am cunoscut-o întâmplător acum puțin peste 15 ani. Prin cunoștințe comune, a făcut o vizită scurtă în orașul de la malul Mării iar eu i-am fost un soi de ghid al locului și un partener de discuții și idei creative. De pe atunci mi-a părut o persoană pasionată și cu un spirit adânc. În reprezentația de aseară s-a prezentat însă doar prin muzica ei, Ștefan Doniga fiind maestrul de ceremonie în prezentarea lucrărilor ce o sală modestă de participanți era pregătită să le asculte.

Prezența lor pe scena culturală locală face parte din proiectul Intermeridian a Turneului Național de Recitaluri Camerale. Este a doua ediție, prima fiind pusă în practică la nivel Internațional, în varii țări avide de un astfel de talent. Este un eveniment sprijinit de către Institutul Cultural Român și pus în scenă cu ajutorul lui Vlad-Răzvan Baciu, unul din cei a căror creație a fost redată în cadrul acestui eveniment. Alte creații sonore au aparținut unor nume precum Carmen Petra Basacopol, Walter Mihail Klepper, Felicia Donceanu, Remus Georgescu, Roman Vlad și Ulpiu Vlad, ultima fiind o reprezentație dificilă din punct de vedere tehnic, dar lejer prezentată într-o colaborare muzicală de o chimie absolută între vioara și pianul din fața noastră.

Palmaresul celor doi artiști însumează peste 100 de concerte și recitaluri susținute în aproximativ doi ani în 10 țări de pe 3 continente, cu scopul promovării creației muzicale românești, o serie ce curprinde lansarea a două compact-discuri ce conțin creațiile compozitorului Dinu Lipatti și cea a creației muzicale feminine românești („Lipatti – Compozitorul” și „Doamnele muzicii românești”).

Violonista Diana Jipa a debutat ca solistă la 10 ani, alături de orchestra Filarmonicii din Brașov, urmând apoi să apară pe scena culturală din numeroase țări din Europa și Asia. Aceasta este doctorand al Universității Naționale de Muzică din București.

Pianistul Ștefan Doniga desfășoară o activitate amplă în domeniu, realizând numeroase cicluri de emisiuni muzicale pentru posturile culturale naționale de radio și televiziune, ilustrație muzicală pentru piese de teatru, conceperea de scenarii de teatru și balet, traducerea și publicarea de cărți din domeniul artistic precum și o bogată activitate managerială ce include înființarea și conducerea artistică timp de 8 ani a Filarmonicii din Giurgiu și coordonarea de proiecte culturale în România și peste hotare. A susținut concerte și recitaluri în peste 20 de țări.

Constanța a fost al 4-lea loc în care a fost prezentat acest ciclu de recitaluri camerale în cadrul acestei a doua ediții, primele orașe ce s-au bucurat de prezența celor doi artiști au fost Bacău, Ploiești și București. Îi puteți întâlni și voi în viitorul apropiat în orașele Râmnicu Vâlcea (în data de 26.11.2019), Sibiu (27.11.2019), Alba Iulia (28.11.2019) și Brașov (29.11.2019).

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.