Săpături arheologice sau…viitor proiect imobiliar?

poarta de nord constanta (1)

Astăzi am observat ceva nou prin Constanța, respectiv niște săpături noi, în spatele Hotelului Ibis și a imobilelor de acolo.

Zona arheologică din acel punct este cunoscută ca fiind poarta de Nord a cetății Tomis. Citiți mai multe despre acest loc – dacă înțelegeți ceva – în acest link. Surprinzător, au apărut acum noi săpături și nu știu exact ce se întâmplă. Vreau să zic că nu știu dacă se dorește construit aici un hotel, un bloc sau o vilă. Una din trei tot e. Știu că ar fi ideal să ai și opțiunea de conservare arheologică a zonei, dar…nu suntem naivi doar. Momentan, nu există nicio foaie sau nicio pancartă cu vreo informație despre un viitor proiect, dar mă aștept să apară în curând. Păi cum adică să ai loc gol lângă Mare și să nu construiești ceva din beton pe respectivul loc? Să fim serioși…

p.s. Ca să nu fiu rău până la capăt, menționez aici câteva detalii auzite de la o sursă. O fi așa n-o fi, să vedem.

Săpăturile sunt făcute de către Muzeul de Istorie Constanța aparent, pentru „dezvoltarea și conservarea patrimoniului cultural”. Unele zone vor fi acoperite cu geam și vor fi iluminate.

p.p.s. Bloggerul local, Zetu Harry, se jură că e vorba de un bloc cu 8 etaje.

Despre autor /

2 comentarii

  • DANA

    Buna, am dat de postare ta, urmarind de mai multe luni presa locala spre a intelege si eu ce se intampla acolo. Nu am gasit nimic, in afara de ce ai scris tu. Trec de cateva ori pe saptamana prin zona si mi se pare ca sapaturile se fac neingrijit, nu in stilul specific unor sapaturi arheologice. Adica sunt cativa muncitori de etnie, cu harlete si lopeti si care sapa cand cu chef, cand fara, dar oricum in stilul de sapat santuri, nu de santier arheologic. Nu este postat niciun indicator cu ce se „produce” acolo. Nu am vazut niciodata in zona pe cineva cu alura de arheolog, sau macar de supraveghetor. Cand era mai frig baietii faceau focul pe ruine. Ar trebui sa supravegheze cineva lucrarile, nu? Daca se descopera ceva – o amforă, monede, ce se intampla? Se asteapta sa-i sune salahorii sa-i anunţe? Sau sa protejeze ei artefactele? E istoria noastra acolo. Americanii cand vin in Constanta si vad zidurile vechii cetati, de pe vremea cand ei nici nu visau sa devina o natiune, sunt sincer impresionati. Iar noi…

    • Joie Negru

      Foarte corect spus. Pana nu se ridica mai multi cetateni cu spiritul critic, aceste lucruri vor continua pana la nesfarsit. Sunt multi cetateni amortiti pe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.