S-a dat ordonanța care limitează ieșitul din casă în România!

După o oră de așteptare, MAI a ieșit la declarația mult așteptată ca să ne spună ce s-a mai decis nou ca măsură luată pe timp de Coronavirus în România.

Cea mai marcantă obligație, prin Ordonanța militară nr.2, este interzicerea circulării în afara locuinței tale între orele 22:00 – 6:00. Dacă o faci în scop justificat sau în scop profesional, trebuie să ai legitimație de serviciu/adeverință eliberată de angajator/declarație pe proprie răspundere. În cazul declarației, aceasta trebuie să conțină date precum Nume, Prenume, adresa ta, locul de muncă, motivul ieșirii din casă la ora respectivă, data și semnătura.

Între orele 6:00 și 22:00 trebuie să-ți limitezi drumurile, să nu ieși în grupuri mari (peste 3 persoane)… Aici e mai mult recomandare.

Mall-urile se închid. Nu știu încă dacă și Farmaciile sau Hypermarket-urile din ele. Vom afla după publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. Publicarea se va face mâine și atunci intră efectiv în efect.

Cei care sunt izolați la domiciliu și părăsesc locația, pe lângă faptul că pot fi amendați și judecați penal, vor fi considerați persoane cu risc crescut de contagiozitate și vor fi plasați în carantină forțată, sub pază.

O altă chestiune interesantă este că Primăriile vor fi obligate să-și facă un registru cu persoanele în vârstă de peste 65 de ani de pe teritoriul lor și să le ofere sprijin și să-i descurajeze să mai iasă din casă. Se va face un soi de registru săptămânal.

Biserica primește o lovitură subtilă. Slujbele se pot oficia, dar doar cu redare în mass-media și online. Botezul, Cununia și Înmormântarea se va face cu maxim 8 persoane.

Aceasta va fi Ordonanța militară nr. 2/2020. Vezi Ordonanța militară nr. 1/2020, AICI.

p.s. Alte detalii pe Digi24, aici.

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.