Românii pot munci fără restricţii în UK şi în alte 8 ţări renumite!

Mare ştire mare! De ieri, 1 Ianuarie 2014, românii (dar şi bulgarii) se pot angaja doar pe baza documentului naţional de identitate în diverse regiuni ce ne-au impus timp de 7 ani diverse restricţii în muncă. Locurile în care putem să plecăm cu buletinul în buzunar şi să ne angajăm precum am face-o în Italia de exemplu, sunt următoarele: United Kingdom alias UK (Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord), Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Spania.
Cea din urmă a impus interdicţii în anul 2011 şi a reuşit să le menţină un timp cu acordul Uniunii Europene pe motiv de Criză Economică. De la 1 Ianuarie 2014 însă, Ambasada României la Madrid a publicat pe website ridicarea interdicţiilor. 
Este o schimbare uriaşă iar cei din UK s-au aşteptat în mod naiv la un val de români şi bulgari fix în prima zi de ridicare a restricţiilor. Asta nu s-a întâmplat însă, dar s-a întâmplat…Victor. Cine e Victor? Hai să aflăm!

Aseară am văzut această ştire iar spre dimineaţă, credeţi-mă că am avut un vis cu Victor. Eram trei români ce soseau cu avionul iar înaintea lui Victor mai era un român ce era îmbrăcat elegant şi mi-am zis că uite, pe ăla o să-l evite pentru a-i face un portret mai dur lui Victor cel brut în aspect. Săracul om. Călătoreşte atâta cu avionul de-i creşte şi barba, are ochii umflaţi de oboseală iar ăştia îl iau ca din oală ca să-l interogheze. Cheap shot, UK, cheap shot!
Sub pretextul unei întâmpinări oficiale ce doreşte să afle gândurile şi felul de-a fi al fiecărui individ român sosit în ţară, politicienii de la Afacerile Interne au scanat aeroportul pentru a stabili intimidarea. Adică, uitaţi-vă şi voi cum l-au găsit pe acest Victor ce seamănă cu prietenul cel mai bun a lui Scooby Doo. În apropierea şacalilor la costum, Victor creează un puternic contrast în ochii britanicilor. Pe de altă parte, în aceeaşi zi, vedem şi un român la costum, ce este de profesie Medic Stomatolog. În imaginile de mai jos se poate auzi cum se plânge că despre oameni ca el nu se aude la ştiri ci că se vorbeşte doar de rău despre români. Ce ironic, când articolul din Sky News nu l-a arătat sau discutat deloc în articol pe acest om, ba chiar şi când vorbea de la egal la egal cu politicianul, românul nu era filmat.
Oh, eşti Dentist? Spunea mirat politicianul ca şi cum nu s-a inventat Medicina încă în ţinutul Românesc. E o teamă mare din partea lor iar politicienii noştrii sunt prea blânzi. În loc să critice mai dur naţionalismul extrem din străinătate, politicienii noştrii îi asigură pe englezi că nu vom apărea acolo în număr mare. Asta e problema? Aparent da, căci toţi s-au axat pe ştirea bombă că vor veni atâţia oameni străini acolo încât se va scufunda toată ţara de la atâta greutate acumulată. 
De azi totul se schimbă însă şi da, românii vor pleca probabil în număr foarte mare nu doar către UK ci şi către alte locuri. Reţineţi! Vorbim totuşi de Franţa, Germania…puteri uriaşe cu o economie solidă. Vorba cuiva din Presă sau Politică, în loc să ne îngrijorăm că ne pleacă poporul din ţară, ne îngrijorăm de ce fel de imagine avem peste hotare. Guvernul e incompetent voit desigur şi ştie că mulţi bani se întorc oricum în ţară, însă expresiile româneşti se vor întoarce să ne muşte de fund şi vom afla că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Noi o să fim generaţiile migratoare de sacrificiu (cum au fost şi altele, dar ceva mai aparte), vom fi cei care vom înfrunta duritatea şi ameninţarea poporului autohton pe al cărui teritoriu vom fi.
Să nu credeţi însă că va fi bine cum a fost în Italia. Adică, puţină ceartă la început apoi o delăsare ceva mai mare în conflict din partea localnicilor. Sau…cel puţin nu cred eu asta din ceea ce ştiu despre britanici. Unele ţări sunt total diferite iar trăirile oamenilor variază de la caz la caz. Germania poate o să fie mai tolerantă dar în acelaşi timp mai strictă politic şi juridic, Franţa deja are organizaţii ce se opun în mod exclusiv intrării libere a românilor şi a bulgarilor pe piaţa muncii iar Regatul Unit are totuşi o civilizaţie ca niciuna alta. Noi românii suntem obişnuiţi cu anumite mentalităţi asemănătoare regăsite în Italia, Spania sau alte câteva ţări mai puţin dezvoltate însă Kingdom înseamnă Regat iar pe aceste pământuri s-au întâmplat mult prea multe scene pentru a nu ne şoca cultural de-a dreptul. De abia de acum va începe adevărata migraţie a românilor! Fix aceste porţi trebuiau deschise şi asta aşteptau mulţi! 
Desigur, ca în cazul Spaniei, probabil şi alte ţări vor reuşi să readucă interdicţii temporare pe diverse motive. Un cadru juridic abil, fie local dar mai ales European, va putea contesta lejer viitoare interdicţii. Adică, ba facem o treabă ba n-o mai facem? Ai zis că eşti în Uniune cu alţii, comportă-te ca atare!
Situaţia din UK va rămâne tensionată însă. Ba chiar, românii ce deja lucrau acolo s-ar putea să rişte să fie luaţi de la zero din nou, fiind confundaţi cu noii români sosiţi, aceşti tirani ai economiei şi aceşti nelegiuitori ai Justiţiei ar spune Presa engleză. Tot de la 1 Ianuarie 2014, Marea Britanie a introdus noi „reguli” pentru noii migratori. De ce fix acum? E o întrebare retorică ce denotă o acţiune suspectă şi disperată. Ştiind că nu mai au cum să amâne restricţiile, au implementat măcar regula de neacordare a diverselor ajutoare sociale decât după 3 luni (beneficii ca de exemplu primă de persoană în căutare de loc de muncă). Apoi, pentru a-ţi lua Rezidenţa va trebui să dovedeşti o abilitate bună în Limba Engleză dar şi în motivele şi voinţa ta de a munci pe acele pământuri. Dupa asta însă, vei avea parte de beneficiile primite de toţi. Perioada de şomaj poate fi întreruptă după 6 luni, asta dacă nu dovedeşti că îţi cauţi în continuare de muncă. Se vorbeşte de asemenea despre o viitoare taxare pentru serviciile medicale dar Medicina Generală şi serviciile de asistenţă medicală de urgenţă vor rămâne gratuite. Pe de altă parte, dacă un străin e prins la cerşit sau dormind pe stradă este deportat înapoi în ţară şi i se interzice accesul în UK timp de 1 an, asta dacă nu reuşeşte să se angajeze. Mai sunt deci câteva restricţii căci e de înţeles de ce, dar în mare parte, străinii au şi beneficii, inclusiv acela de a fi protejat în faţa legii atunci când angajatorul îl plăteşte mai puţin decât media minimă pe ţară. De ar păstra britanicii restricţiile lor de înţeles şi ar fi deschişi la minte faţă de străinii oneşti, ar fi bine. Dar nu trebuie să uităm că mulţi străini chiar s-au dus acolo fără pregătire şi fără nimic căci sperau doar să fure şi să omoare. Dar nu e vina mea asta. Drept urmare, înţeleg anumite restricţii ba chiar sper să îi judece mai aspru pe românii care o dau în bară rău de tot.
În Iulie 2012, în UK, locuiau 94.000 de români şi 47.000 de bulgari. Ca să înţelegeţi noua poartă deschisă şi potenţialul ei, amintiţi-vă că pe 1 Ianuarie 2011, românii din Italia erau în număr de 968.576 de persoane!

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.