::: romanii n-au nimic

As putea pune pariu pe orice, ca romanii si Romania nu are absolut nici o traditie originala sau nici un element definitoriu inventat de noi. Uitandu-ma la modul cum se comporta toti, imi dau seama clar ca suntem superficiali si ca orice traditie este respectata caci asa a auzit fratele unchiului unui prieten care sta cu vecinul unui bunic de undeva.

La inmormantari auzim de traditii si desi multi nu au mai auzit de ele, le fac caci asa a zis cineva. Daca intrebi, nimeni nu stie care e faza, doar se rezuma la a spune ca parca altii din alt colt al tarii fac la fel. Avem treaba cu cana sub cosciug. Se pune o cana intoarsa sub cosciug. Atat. Asta e treaba cu cana sub cosciug. De ce? Nici dracu nu cred ca stie. Dupa ce scoti cosciugul, trebuie sa spargi cana. Sau nu. Sau da. Caci, parerile sunt impartite. Despre spartul canii, caci despre cana…nimeni nu stie care-i faza. Treaba cu gaina e alta ciudatenie practicata de romani. Desigur, iar nimeni nu stie care-i faza. Cica se leaga o gaina de picioare si se trece peste cosciug. De ce? Ei nu stiu dar…asa au auzit ei ca se face. Mi se pare mie sau romanii adopta din ce in ce mai multe prostii de astea?

Treaba cu gaina observ ca vine de la civilizatia hindusa. Acolo legau gaina si o obligau sa participe la ceremonia de incinerare caci gaina este considerata un canal pentru spiritele rele, astfel atragand orice spirit rau in ea si nu in membrii prezenti. Gaina este dusa apoi acasa si lasata sa-si traiasca viata normala. La noi desigur ca gaina asta probabil este omorata, jupuita si mancata cu tot cu spiritul ei rau. Si te intrebi de ce isi violeaza romanii bunicile si de ce se omoara intre ei pentru 25 de lei. Eh, hai sa nu fiu rau. Asa se face peste tot, nu? Nici o padure fara uscaciuni, nu? Asa zice Pro Tv, nu?

Serios acum, civilizatia hindusa – crestinism, voi sunteti dobitoci? Micii erau de fapt „Mari”, adica erau la fel ca si in alte parti, doar ca mai mari. Noi i-am facut mai mici, caci suntem niste hoti si zgarciti, si i-am numit ceea ce erau. Nici mamaliga nu a aparut de prea mult timp in tara asta plina de migratori, caci nici macar nu stiam ce-i ala porumb, iar acesta a aparut in Europa tocmai prin anul 1500.

Dar cui ii pasa? Romanului? E fals pana la maduva. El nu stie lucrurile astea, dar daca i le zici, face pe zmeul si spune ca micul romanului e mai bun, mamaliga lui e mai gustoasa. Oameni de nimic. Istoria Romaniei, auzi tu lucru dobitoc. O tara plina de toate rasele vrea sa-si defineasca patrimoniul originar.

Revenind la gaina, daca vezi una roscata la o inmormantare si apoi cand te uiti din nou aceasta nu mai e…ce inseamna?

p.s. Da, in poza sunt romani. A lor e tara asta aparent.

p.s. Apropo, stiati ca la mort se pun si magneti la cap. Da, magneti. In viitor, procesul de inmormantare va dura peste 10 zile, caci vom avea atat de multe obiceiuri de aplicat.

Despre autor /

5 comentarii

 • a nu, a noastra e aparent dar d fapt EI ne-au acaparat…
  am crez ca o sa amintesti si de EI si obiceiurile lor, care chiar exista, si le trag din mosi stramosi, au habar de ele si chiar le respecta

 • a nu, a noastra e aparent dar d fapt EI ne-au acaparat…
  am crez ca o sa amintesti si de EI si obiceiurile lor, care chiar exista, si le trag din mosi stramosi, au habar de ele si chiar le respecta

 • a nu, a noastra e aparent dar d fapt EI ne-au acaparat…
  am crez ca o sa amintesti si de EI si obiceiurile lor, care chiar exista, si le trag din mosi stramosi, au habar de ele si chiar le respecta

 • joe

  Cum am putea sa observam traditiile altora cand nici pe ale noastre nu le stim macar? Iar tiganii nostrii, stiu ca nu se aseamana cu tiganii altora care se numesc in alte feluri si care chiar cica sunt pasnici. Cica.

 • Obiceiurile, datinile sunt de pe vremea cand oamenii nu stiau sa isi explice fenomenele naturale sau sociale. Ele sunt acum o modalitate incorsetare, de lipsire de libertate. De ele si de alte „sfaturi” profita din greu autoritatile, biserica mai ales, care induc senzatia de frica si automat controleaza masele.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.