Regina a anulat Spellground Festival Constanța!!

spellground festival anulat

Aveam bănuielile mele atunci când am făcut poza de mai sus. Era data de 4 August 2016 și eram în zona unde urma să fie amplasate 70% din atracțiile evenimentului Spellground Festival. Aceste bănuieli erau unele, însă un comunicat de Presă ne dă o veste foarte proastă:

Spellground Festival nu va avea loc în weekendul 12-14 august. Decizia vine ca urmare a solicitării Universității Ovidius Constanța, partener oficial al evenimentului, cu privire la respectarea zilei de 13 august ca zi de doliu național prin adaptarea programului festivalului și eliminarea manifestărilor muzicale de pe terenul instituției de învățământ. Contravaloarea biletelor și abonamentelor poate fi recuperată începând cu data de 12 august în toate rețelele de ticketing, conform procedurilor ce vor fi anunțate începând de mâine, 6 august, pe site-ul oficial

Pe terenul Universității Ovidius ar fi trebuit poziționate principalele două scene ale festivalului, Master Stage și Ground Stage, care însumau 70% din showurile live din programul Spellground. “Activitățile agreate inițial prin acordul de parteneriat contravin poziției pe care instituția noastră dorește să o adopte într-o astfel de zi și a obligațiilor dispuse prin hotărârea de guvern” se arată într-o adresă a Universității. “Apreciem că arborarea drapelului în bernă la sediul Universității și desfășurarea în același timp a unor manifestări muzicale de o asemenea anvergură contravin mai ales eticii și moralei de care o asemenea instituție de învățământ ar trebui să dea dovadă” mai precizează Universitatea.

“Un festival nu poate fi rupt în jumătate, este un tot unitar. Am luat în calcul doar anularea zilei de 13 din programul festivalului, dar fără încasările de sâmbătă, cea mai bine vîndută zi, ne e imposibilă susținerea întregulului eveniment din punct de vedere financiar și logistic. Vom încerca reprogramarea headlinerilor în concerte individuale în sezonul 2016 – 2017. Suprapunerea datelor libere pentru întreg line-up-ul pentru o formulă de festival este puțin probabilă” spune Nicoleta Petre, Director Comunicare Spellground.

“Ne pare foarte rău ca trebuie să luam această decizie. Muncim de peste 8 luni pentru ca acest festival să aibă loc la nivelul pe care l-am visat. Am pus suflet, efort și toate resursele noastre la dispoziție. Le cerem scuze fanilor pe care i-am dezamăgit” mai adaugă Nicoleta Petre.

Posesorii de bilete și abonamente Spellground își pot recupera contravaloarea biletelor începând cu data de 12 august, în toate rețelele de ticketing folosite, urmând pașii ce vor fi anunțați începând de mâine, 6 august, pe site-ul oficial.

De asemenea, rambursarea contravalorii pachetelor de cazare (în camping și la hoteluri) achiziționate de pe site-ul oficial poate fi solicitată începând cu data de 12 august. Suplimentar, la adresa dedicată de corespondență, echipa Spellground va prelua mesajele și solicitările punctuale ale cumpărătorilor de bilete.

spellground anulat

Tragic. Ar fi fost probabil unicul și cel mai mare Festival pe care l-ar fi văzut orașul Constanța. Royksopp au fost primii ce au renunțat la eveniment, anulându-se părți semnificative din program. Toate aceste lucruri sunt gândite cu luni de zile în avans, artiștii își stabilesc foarte strict programul, plățile pentru toate lucrurile se fac de asemenea după un proiect stabilit în avans, participanții la festival își fac și ei o agendă clară, cazare plătită în avans sau hotărâtă pe o perioadă anume. Președintele Iohannis a greșit enorm când a declarat o zi de doliu național într-o perioadă ce a declanșat un dezastru financiar și de marketing!

Nu e vina Organizatorilor aici. Ba chiar ei ar trebui să dea în Judecată Statul (sau Instituția ce a pus la dispoziție locația)! Problema e că a murit Regina (soția lui Mihai I). Iohannis a stabilit o zi de doliu național tocmai și fix pe 13 August. Înțeleg asta și cred că are mare sens să faci asta, dar nu oricând, “la nimereală”. Decizia asta, pe care mulți o respectă prin cerința Legii din România, dă totul peste cap! De aici și anularea unui uriaș Festival. De asemenea, alte Festivaluri mari au fost afectate, precum Summer Well sau Rockstadt. Chiar nu vreau să fim supărați pe evenimentul cu Regina ci consider că Iohannis a gafat-o rău de tot.

Trebuia să-mi anunț câștigătorul pentru 3 Day Pass. Ce să mai fac acum… Îl pun pe hold. Le mulțumesc participanților la concursul meu pentru implicare! Sincer să fiu, îl preferam pe Ovidiu, cel ce mi-a comentat la articolul Concursului, răspunzând la provocarea mea de a-mi povesti o întâmplare interesantă de la un astfel de festival sau concert sau eveniment public. Acesta spunea:

Cea mai tare chestie mi s-a intimplat in urma cu ceva ani la Teatrul de Vara din Mamaia. Era programat un concert Timpuri Noi in cadrul seriilor de concerte organizate de Marlboro. Insa cu putin timp inainte de incepere, s-a pornit o furtuna grozava si o ploaie torentiala care a imprastiat toti spectatorii care asteptau. Impreuna cu citiva prieteni am ramas sperind ca trupa sa mai cinte totusi, dupa oprirea ploii. Asteptarea ne-a fost rasplatita si desi erau doar o mina de spectatori Artan & Co. au cintat intrebind publicul ce piese isi doreste. Pot spune ca a fost cel mai tare concert Timpuri Noi la care am asistat!

Mi-a plăcut asta. Îmi amintește de asemenea de ce s-a întâmplat la Zilele Prieteniei ale celor de la Bergenbier, când după o ploaie cruntă, doar unii au rămas și muzica a continuat. Ce să mai zic. Ne rămân datori Organizatorii, dar nu ei sunt de vină, repet. Ar trebui despăgubiți de fapt, după atâta reclamă prin Presă, autobuze, pe străzi, prin Vama Veche…săracii. Thanks Obama Iohannis.

p.s. De asemenea, observ mari erori în Lege. Legea Doliului Național este practic Legea 75/1994. Nu spune nimic despre interdicția Festivalurilor. Apoi această Lege este întărită și pusă “la curent” de către Hotărârea de Guvern 1157/2001. Aceasta de asemenea nu menționează interdicții de un asemenea soi.

Mai mult, Legea e total învechită, cu Articole precum:

Art. 21
La ceremoniile de arborare a drapelului, precum si la intonarea imnului national, cu prilejul solemnitatilor, asistenta va sta in picioare, barbatii se vor descoperi, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare.

sau:

Art. 24. – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
h) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (2) şi ale art. 13″

Printre care:

Art. 13. – (1) Imnul naţional al României se intonează în mod obligatoriu:
b) la deschiderea şi închiderea emisiunilor posturilor naţionale de radiodifuziune şi televiziune, în interpretare vocală;
g) la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale, de stat şi particulare.

Unde amenda în caz de nerespectare este de 25.000.000 lei la 50.000.000 lei. Lei noi, având în vedere că Legea nu specifică actualizarea valorii (denominarea din 1 iulie 2015)… HG 1157/2001 nu specifică RON-ul de asemenea. Cineva a uitat să apese pe butonul de “Update”. Aștept să mă contrazică cineva printr-un HG, OG sau OUG…

p.p.s. Concluzia mea curentă este că: 1. Legea e greșită, 2. Guvernul nu știe asta, 3. Instituțiile nu știu asta. Drept urmare, culmea, ditamai Universitatea e prima care a dat-o în bară în acest caz, tocmai pentru că nu a știut să citească Legea și că nu a vrut “să aibă probleme”. În ce secol ziceam că suntem?

[Update] Am găsit singurul HG ce vorbește despre o posibilă interdicție, respectiv HG 555/2016, Art. 3.

2 thoughts on “Regina a anulat Spellground Festival Constanța!!

  1. Pingback: Doliu National - absurditati - Politicalinescu.ro - 100% politic, 0% politicos

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.