Radio Constanța ar trebui să dea afară câțiva angajați

radio constanta titluri schimbate 2016

Acum trei zile, am văzut pe Facebook un share la o știre. Această știre făcea referire la dorința RATC de a face concurență serviciului de Maxi-Taxi din Constanța. Wow! E ceva! Știrea aparține site-ul radioconstanta.ro.

Având în vedere că s-a discutat constant în ultimul timp despre posibila dispariție a acestui serviciu, știrea cu titlul “RATC vrea să cumpere mini-autobuze pentru a concura serviciul de maxi-taxi” suna ca o adevărată inițiativă îndrăzneață pe plan local. Știrea arăta așa:

radio constanta si presa 02

Pe lângă faptul că începe cu un paragraf scos parcă din altă știre, singura mențiune despre ceva legat de titlu spunea că RATC ar vrea să achiziționeze peste un an mini-autobuze pentru a putea circula pe străzi mai înguste, unde actualele autobuze nu încap. Așadar, m-a iritat titlul înșelător. Am comentat scurt că e un titlu înșelător, dar nu mai există comentariul meu căci…nah, libertatea asta de exprimare.

După asta, a intrat pe mine (pe Facebook) un personaj numit Daniel Țăndăreanu și m-a întrebat dacă am citit știrea până la capăt. Am dedus că el e proprietarul știrei, căci articolul nu e semnat, dar e probabil să fi fost doar solidar cu firma pentru care lucrează, căci este și el angajat la Radio Constanța. Mulți Unii îmi spun că e un mare jurnalist pe plan local, dar eu nu înțeleg cum un mare jurnalist ar lua apărarea unui articol atât de sec și cu titlu exagerat. Păi dacă eram patron de Maxi Taxi, după știrea asta, îl sunam imediat pe directorul RATC. I-am explicat acestuia ce am văzut greșit la știre și mi-a spus că bine că îi învăț eu pe ei cum să facă Presă. Așadar, a intrat pe mine mai mult să mă certe.

Greșelile găsite de mine la o scurtă analiză arată cam așa:

radio constanta si presa 02-01

Am încercat să caut și punctul de vedere RATC, dar n-am primit răspuns momentan. Cu toate astea, am făcut ceva valuri, căci peste două zile (poate una doar), articolul a fost puțin modificat, având aceste modificări aduse sub forma unor completări sumare, dar și sub forma unui nou fișier audio. Primul fișier audio vorbea despre primul paragraf din articol, despre subvenții, șamd.

radio constanta si presa 02-02

În acest fișier audio secund îl auzim tot pe Ovidiu Tănase, director RATC Constanța, vorbind despre aceste mini-autobuze. Transcriu aici ce am înțeles din redarea audio:

Întradevăr, ei au un mic avantaj: Fiind autobuze de mică capacitate, poa’ să intre pe străduțele pe care noi nu putem intra deocamdată. Dar…om vedea la anu’ probabil. Vom face o investiție în minibuze, dar asta e [neinteligibil] Consiliul Local. În funcție de solicitările avute, noi încercăm să ne adaptăm la Piață.”

Așadar, intuim că a fost întrebat dacă vrea să facă concurență serviciului de maxi-taxi, dar directorul a declarat că doar ar vrea și ei să intre pe acele străduțe și că va vedea și că probabil vor face și ei ceva și că ține de Consiliul Local. Nu e o declarație prea convingătoare pentru un asemenea titlu.

radio constanta si presa 01

Un caz și mai grav este cel al știrei de aici. Deschizând pe Facebook un subiect despre prima știre, am menționat-o și pe a doua găsită la o sumară căutare pe website-ul Radio Constanța. Este o știre incredibilă, ce avea titlul inițial “De la vară, avem voie pe plajă doar până la ora 19”. Cum sună asta? Cam ȘOC și SENZAȚIONAL, nu? Cum adică să nu avem voie pe plajă după ora asta? Odată lansată știrea asta, va primi sute de vizualizări, tocmai din cauza titlului incredibil.

La o analiză a acestei știri, am făcut o mică observație în MS Paint. Titlul n-are cum să fie adevărat, căci nu vorbim de Legea Marțială. Numele autorului nu este precizat. Subiectul este punctat concret doar într-un mod vag prin fraza “La solicitarea agenților economici prezenți, conform Regulamentului stațiunii Mamaia, activitatea pe plajă se va încheia la ora 19”. Repet, vag. Titlul oricum a dovedit prin acest conținut că este unul exagerat și senzațional doar. Ce am văzut în data de 6 Martie, când am căutat iar știrea?

radio constanta si presa 01-01

Au schimbat titlul mă! Hoțomanul din spatele monitorului a auzit de plângerea mea pe Facebook și a intervenit rapid pentru a schimba dezinformarea (asta după ce probabil a dus de nas câteva persoane cu titlul inițial). Deci…așa ceva! Așa Presă? Nu sunt eu jurnalist, dar nici dobitoc nu sunt.

Dragă Radio Constanța, ai grijă mare pe cine angajezi și pe cine pui în spatele calculatorului atunci când vorbim de Presa scrisă!

p.s. În ziua de 4 Martie, am fost de asemenea amenințat cu datul în Judecată dacă nu șterg postarea de Facebook, unde îmi dădeam cu părerea despre această situație și despre persoanele implicate. Măi copii… Calmați-vă! Gândiți înainte să vorbiți prostii!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.