Propun înființarea unui secund 112!

foto via wmas.nhs.uk

Știm mulți că serviciul 112 din România prezintă varii lacune. Dacă te-ai aflat în situația de a suna la 112 ca urgență sau ca spirit civic, ai aflat că lucrurile sunt uneori mai greoaie. În primul rând, îi spui operatoarei situația și te pune pe fir cu Poliția ce…te întreabă iar ce se întâmplă. Din start…mult timp pierdut.

Mă uitam la un documentar ieri și vedeam cum stă treaba prin UK. Acolo au două numere de telefon. Unul este de tip 112, ce te pune pe fir cu serviciul de Ambulanță, unde poți raporta cazuri mai puțin grave de tipul unui accident rutier/casnic, probleme de sănătate ce s-au agravat și alte urgențe medicale. Aici sunt instruiți operatorii sau un operator-șef ce decide unde ajunge mai repede un echipaj de Ambulanță sau elicopter, în funcție de gravitate. Celălalt, este un 999, pentru urgențe grave de tipul unei crime, pericol iminent, viață pusă în pericol, viol, violență…șamd.  Asta separă din start lista de cazuri și priorități și tipul de răspuns.

Cred că ar fi o idee bună și la noi. Asta ca teorie. Practica e groaznică însă, căci serviciile noastre medicale lasă de dorit, infrastructura medicală e la pământ iar pe de altă parte, la un 112 ai da tot de…Poliție. Aceeași Poliție din România ce caută să-și acopere fundul în prezent în cazul mediatizat de curând, prin pile și politicieni și alte stupizenii ce creează confuzie, ceva vag și apoi…uitare în mintea colectivă. Încă mai puneți botul la schimbarea de Șefi? Păi ăia tot în sistem rămân, tot acoperiți sunt! Ăia sunt de fapt cei ce trebuie să intre la închisoare, colegi de scaun electric cu infractorii pe care îi acoperă cu bună știință.

Așadar, propun eu, dar mai bine mă uit la documentare pe la alții… Poate poate ajung și eu pe acolo și inspir un pic de aer de civilizație și decență, nu?

Despre autor /

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.