Promovăm “munca de Dorel”. Ne facem rău singuri!

Pe lângă multe altele gândite des, sau hai – în seara asta, mă gândesc că mă irită o treabă anume. Mă irită meseriile noastre fără bon fiscal sau factură. Alea dese și multe și cele mai importante.

Mă irită când vine “meșterul” și îmi instalează termopane, dar îmi bate vântul printre ele. Mă irită “faianțarul” care e doar un fel de ucenic-etern ce nu prea vede bine definiția Simetriei. Mă irită “instalatorul” care îmi montează ceva ce picură câteva zile mai târziu. Mă irită “electricianul” ce-mi montează lustra cu dibluri de perete și nu de tavan. Mă irită șoferul de Maxi Taxi ce nu dă bilete și șoferul de Autobuz ce primește 1 leu. Mă irită mulți. Ce au în comun toți? Calitate proastă de servicii și imposibilitate de atac la adresa acestor servicii.

Sunt niște lucruri tacit acceptate în multe societăți, dar care ne mențin într-o calitate proastă de trai. Câți oare au și atacat serviciul sau produsul venit din partea unui oarecare meșter recomandat? Ce mai rămâne de făcut? Poate ai noroc, poate nu. Deseori nu. Dar, se rezolvă ceva? Avem și cultul ăsta de a vrea totul bun și ieftin, deși avem zicale foarte bune în Limba Română precum “Cât dai, atâta face”. Foști meșteri adevărați s-au săturat să-și dea ochii peste cap în van la adresa acestor dorințe și au intrat și ei în jocul serviciului prestat la joasă calitate în concordanță cu banii primiți. Niciodată nu ne învățăm minte. Este un peisaj foarte trist pentru un popor ce uite că are mulți oameni ce-și folosesc creierul. Cel puțin atunci când stai la un pahar de vorbă cu fiecare din acest tip de om. Însă dezbinați ne acceptăm soarta nepotrivnică. Iar soarta asta pleacă de la lucrurile mici. De la indiferență, de la teamă, de la zgârcenie sau chiar o de la o deasă tentativă la afaceri personale de tip “Loto 6 din 49” în treburile noastre cotidiene. Poate o să-l fraieresc să-mi ia mai puțin, poate mă dau sărac și nu-mi ia prea mulți bani, poate intru pe furiș și nu mai plătesc… Chiar și cei normali cad în plasa viciului ăstuia corupt. Corupția înseamnă multe. De la a-i cumpăra iubitei o floare doar pentru că ai găsit-o la Mega Reducere pe undeva și știi că o să aprecieze gestul că i-ai luat o floare, până la înșelătorii, manipulări emoționale sau alte lucruri din tot spectrul ăsta.

Credem că păcălim sistemul când luăm ceva mai ieftin fără a avea în mână un contract sau măcar un bon. Credem că păcălim sistemul când dăm o șpagă undeva. Credem că păcălim sistemul când facem favor contra favor în loc de schimb economic pe schimb economic. Singurul păcălit aici este propriul nostru eu. I-auzi altă zicală bună: A-ți fura singur căciula!

Fb Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.