Programul Prima Casă, a doua, a noua…

EU CRED că în Guvernul României se află o mini-comisie, responsabilă doar de numele proiectelor guvernamentale. Mi-i și imaginez cum au deschis șampania la găsirea titlului „Prima Casă”. Era o descriere bună, foarte atractivă…nota 10! Că proiectul a fost de nota 5 ca să treacă situația, asta e altceva.

Comisia Creativă, așa îmi place să o numesc, a primit o nouă provocare din senin. Celor din Comisie li s-a spus să găsească un alt nume pentru Prima Casă, căci se schimbă proiectul. În ce? Păi, devine mai social, pentru persoane cu venituri mici (așa cum și era normal…), avansul de 5% tot trebuie dat. Porcării. Comisia Creativă a trecut și ea prin Criză și schimbări, a mai dat oameni afară, din păcate pe ăia buni, cu ideile bune. A angajat tineri, găsiți pe Tik Tok și prin alte locuri trendy. Prima lor sarcină serioasă: să găsească un nume nou!

„A doua casă”, a exclamat Dorina, vedetă Tik Tok de 5 ani deși Tik Tok a apărut de prin 2016. Imediat, managerul de proiect i-a aruncat o privire tăioasă…….apoi și o cană de cafea în cap. „Prima Casă 2.0”, spuse Tiberiu, vlogger celebru cu mașină de lux de la tata și cameră video Insta360 cumpărată de „Buni”. IEȘI AFARĂ, exclamase managerul de proiect! DEODATĂ, o șoaptă se auzise din colțul camerei, ce era ușor mai întunecat decât restul zonei și a cărei aură specială o puteai simți în aer. „O familie… [pauză lungă]…o casă”. Era chiar ea. Era…Feli! Managerul aplaudă, colegii aplaudă. Fix în acel moment, trecea pe hol directorul chips-urilor Lay’s și i-a oferit un contract!

Așa a apărut deci noua Prima Casă, denumită O familie…o casă. Dar, îmi pare rău Feli… N-a ținut! Imediat a apărut o nouă schimbare. Comisia Creativă era exasperată! Unii au intrat în concediu medical de oftică! Toată speranța a fost pusă pe Adi, noul coleg aflat în șomaj tehnic, dar la muncă 12 ore pe zi. N-a ezitat mult și a trântit-o hotărât: NOUA CASĂ. Aplauze. S-a stabilit!

Așadar, din a treia încercare, un program prost a devenit mai… Mai cum? Conform Digi24, prin acest proiect îmbunătățit, s-a majorat plafonul pentru creditele folosite la achiziția de locuințe noi, mai mari, de la 70.000 de Euro la cel puțin 140.000 de Euro. Un nou interes este de a stimula dezvoltarea imobiliară și sectorul construcțiilor. În Constanța, de exemplu, s-a auto-stimulat asta până la noi culmi. Mai avem puțin și construim bloc peste bloc. Avansul de 5% tot îl dai, creditele pentru achiziționarea unei locuințe noi de max. 100000 Euro vor fi garantate de Stat în procent de 60% iar prin stabilirea unor valori diferențiate ale finanțărilor garantate, care cresc progresiv în funcție de încadrarea locuințelor în categoria noi, s-a urmărit stimularea achiziției de locuințe noi, superioare din punct de vedere calitativ, în vederea înnoirii şi creşterii calităţii fondului locativ, având ca rezultat implicit şi relansarea sectorului de construcţii.

Ați înțeles acum!? Ce?? Ce n-ați înțeles? Ah, da… Am uitat să vă zic. Comisia Creativă nu trebuia să se ocupe doar de alegerea unui nume nou ci trebuia să comunice mai departe planul în două limbaje. Unul era cel tehnic, reciclat, birocratico-uzual, pentru sectorul specific. Al doilea, era unul uman, țintit fix spre beneficiarul normal și banal care poate să traducă un proiect în beneficiul său. Mai cu o criză, mai cu angajări pe pile, Comisia s-a descurcat să creeze un singur limbaj și apoi să-i dea copy-paste și să-l trimită la Presă.

Așadar, haide să așteptăm cu mare interes a patra schimbare a programului original. Ca nume, adică. Substanța o știm cu toții! Oare îi va salva Feli și de data asta? Va urma…

Despre autor /

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.