Primăria dă Yes To All la toate cererile de proiecte imobiliare!

bruce almighty gif

Există un film de comedie numit Bruce Almighty, unde Jim Carey joacă rolul unei persoane cu puterile temporare ale lui Dumnezeu. Acesta primește pe mail-ul său dumnezeiesc diverse rugăminți și trebuie să decidă la care să răspundă Da sau Nu. Copleșit de atâta treabă, alege să dea Yes To All la toate rugămințile. N-are rost să spun că acest lucru se transformă în ceva dezastruos.

Este un film inspirat pe faptele reale din viitor ale Primăriei Constanța și ale Consiliului Județean. În ultimii ani am observat pe străzile Constanței foarte multe șanțuri și lucrări de șantier pentru diverse proiecte imobiliare. Vile, Case, Blocuri…toate construite prost, contrar planului urbanistic normal la cap și fix în detrimentul real al unor locatari. Adică dacă eu am vedere la Parc sau Lac sau Mare iar tu îți construiești un bloc la 2 metri de nasul meu și îmi blochezi priveliștea și soarele și tot, eu zic că tocmai ce mi-ai făcut o pagubă enormă la proprietatea mea cumpărată pe o sumă adițională tocmai pentru zonă și priveliște! Noi ori avem avocați incompetenți în Constanța, ori nimeni nu vrea să se plângă în mod oficial.


Nu mă miră nebunia din oraș, când chiar și prin marginile sale “sălbatice” vedem bazaconii. Repet situația despre care scriam anul acesta aici. Imaginea de mai sus este de undeva din apropierea străzii Justiției. Asta înseamnă paralel de IC Brătianu, Sabroso, spre liniile de tren. Imaginea surprinsă arată un mic sătuc în devenire unde locuiesc români și țigani. Vedem chiar și o casă în construcție! Cum?? Cine îi dă autorizație ăstuia pentru a construi o casă într-o râpă?? Buletinul proprietarului nu va avea notat nicio stradă căci nu e nicio stradă oficială acolo! Sau, pardon. Cu grația Primăriei, poate o vom numi Aleea Justiției. Cât de ironic.

de vanzare mamaia 2015
foto via cugetliber.ro

Presa locală nu mai ține pasul. Zi de zi văd titluri de genul Măcel pe spațiile verzi, Scandal privind nu știu ce bloc construit “nas în nas” cu altul existent și multe altele.

stiri imobiliare

Este incredibil ritmul grăbit în care se fac aceste lucruri, ca și cum cineva i-ar fi anunțat pe cei de la Conducere: “Vindeți repede tot, că nu o să mai fim mult la Putere!”. Nimeni nu se sesizează, nimeni important. Nu avem doar Prefect și Primar în țara asta. Iohannis mă adoarme cu șapte cuvinte pe minut, Justiția se bâlbâie la Tv crezându-se relevantă iar eu mă strecor printre mașini ca să ajung până la magazinul de la colț.

sirian bloc ferdinand 01
foto via ziuact.ro

Vorbeam adineauri din întâmplare cu un locatar al unui bloc de pe Bd. Ferdinand (vizavi de magazinul Dioda, sau peste drum de Cinema Nea’ Jean). Era stresat că un afacerist Sirian (vezi știre aici sau aici) s-a trezit să-și facă un bloc de 7 etaje fix în stația de autobuz și peste micul spațiu dintre blocuri. Am luat-o razna? Cum să permitem cuiva să se înghesuie atâta peste noi?

Tot aud că nu prea e nimic de făcut, că e influent afaceristul, că Legea probabil nu mai permite anularea deciziei… Prostii! Vrei să anulezi ceva de acest gen, Legea e de partea ta. Aceste blocuri scad valoarea altor blocuri existente în zonă. Asta se numește prejudiciu. În cel mai rău caz, toți proprietarii din blocurile vecine ar trebui despăgubiți. Apoi, nu prea cred că și-a dat acceptul pentru astfel de construcții un om cu adevărat apt în inginerie. Sunt multe lucruri de luat în seamă, de la sol și subsol la grad de confort pentru proprietari și spațiu verde.

inundatii constanta

Ah, spațiul verde! Dă-l naibii, nu? Avem nevoie de beton și construcții și economie puternică! Ei bine, fără Natură, nu faceți nimic! Fix aia este pilonul unei așezări. Știți doar cum la fiecare ploaie de 5 minute se inundă tot orașul, nu? Pe lângă canalizările cu scurgeri cât un tuberman de groase, mai avem o problemă mult mai gravă: Nu avem pământ, copaci și spațiu verde printre blocuri. Aceste lucruri se comportă ca un burete și absorb apa, dar ia imaginați-vă acum aleea aia înclinată de beton din spatele sau din fața blocului. Când apa e vărsată pe acel beton, dispare? Nu. Se duce la vale. Dacă nu punem preț pe aceste mecanisme importante ale unei așezări rurale sau urbane, ne vom ciocni cu fel și fel de dezastre. În afară de astea, repet, disconfortul social este unul major. Nu prea poți avea o Societate eficientă fără cetățeni mulțumiți, nu? Nu se simte cel mai puternic acum, dar ne aflăm într-o adevărată evoluție negativă. Când vom atinge un următor prag al degradării (ca urmare logică a incompetenței în construcții și în autorizații date pe ochi frumoși), vom simți mai bine cursul acestor decizii. Poate de asta e nevoie, că văd că doar așa sunt mișcați mulți: de tragedii. Nu-mi rămâne decât să aștept cu nerăbdarea următoarea tragedie bazată pe astfel de acțiuni ilegale și imorale.

Despre autor /

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.