Poliția Locală Constanța blochează roțile… Doar unora însă!

caracatite constanta iulie 2016 (1)

Promit eu că nu discut despre celebra vorbă „să moară și capra vecinului”. Sau, nu întocmai despre asta e vorba ci despre aplicarea Legii în mod egal pentru toți.

Un cititor al acestui blog mi-a trimis ieri câteva poze cu o situație surprinsă ieri, prin zona Lupoaică – Cercul Militar, din Constanța. Un echipaj de Poliție, a aplicat măsura de blocare a roților mașinilor parcate pe trotuar. Nu zic că e tocmai rău, dar problema cititorului este că nu există un semn în zonă care să anunțe că este interzisă parcarea acolo, mai ales în zonă cu Tribunal și Primărie în apropiere. Mai vorbim și de Muzeu apoi și de întreaga zonă Peninsulară cu restaurante.

caracatite constanta iulie 2016 (2)

Dar, asta este părerea cititorului și m-am gândit s-o expun. Acesta spunea că a auzit Polițistul vorbind ceva despre o Hotărâre Locală ce interzice parcarea pe trotuar. Nu cred că este așa.

Parcatul pe trotuar NU este interzis și nici nu va fi în viitorul apropiat!

S-a vorbit de curând despre o INIȚIATIVĂ de a se modifica un pic mai mult Codul Rutier. Website-ul Capital, explică. Un fragment foarte relevant de aici spune:

Se propune abrogarea prevederii care permitea staţionarea autovehiculului pe trotuar, atunci când lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor era de cel puţin un metru. În multe situaţii, această prevedere a permis săvârşirea unor abuzuri şi, în general, desconsiderarea dreptului pietonilor la condiţii civilizate de deplasare pe drumul public. Pentru un control mai riguros, se propune ca administratorul drumului public să poată permite, cu avizul poliţiei rutiere, oprirea sau staţionarea, parţial ori total, a vehiculelor pe anumite zone ale trotuarelor, marcate şi semnalizate în mod corespunzător.

Nu contest adevărul acestor vorbe, dar întrebarea este: Se poate aplica asta vreodată în România? Răspunsul meu cert este: NU. Prea multe orașe au evoluat prost și n-au luat în calcul numărul mare în creștere de mașini versus străzile înguste, nedezvoltate. Suntem blocați! În alte orașe ai putea rezolva asta, dar nu poți face o Lege generală doar pentru unii, nu?

Repet, propunerea rămâne propunere. N-a fost promulgat nimic. Drept urmare, rămâne în efect Codul Rutier, Art. 72…

(7) Este interzisa ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisa, conform indicatoarelor sau marcajelor, latimea minima a trotuarului lasat la dispozitia pietonilor trebuie sa fie de cel putin un metru.

Totuși, este evident că acest articol este NUL. De ce? Cei de la Gândul.info ne povestesc că cei din Guvern au venit cu HG 1391/2006 pentru a da efect unei noi reguli de circulație, care să înlocuiască Art. 72, punctul 7. Practic, România respectă acum litera n) din Art. 142 din HG-ul sus-menționat. Adică: ceea ce vedem mai sus (mai drastic) a devenit:

Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:

n) pe trotuar, daca nu se asigura spatiu de cel putin 1 m pentru circulatia pietonilor;

Deci aveam deja o Lege ce interzicea parcarea pe trotuar (în lipsa unui semn rutier sau marcaj în acest sens) și era suficientă. Problema a fost…că nu se respecta. Cu toate astea, s-a modificat iar Legea și acum vorbim doar de acel 1m lăsat pentru pietoni, lucru ce…nu se respectă. Comico-tragic.

De ce au primit caracatiță-cadou șoferii de mai sus? Căci n-au respectat acel metru, evident. E corect? Nu. Din simplu fapt că nu se aplică sancțiunea asta tuturor. Ar putea să se aplice sancțiunea asta în fiecare cartier, prin fiecare zonă? Vreți revoltă? Luați un răspuns sub formă de întrebare! Drept urmare, e un abuz și un atac la Drepturile Umane, dar e și o situație de-a dreptul încurcată. Ca o pereche de căști de telefon aruncată prin geantă. Concluzia e una clară: Legea nu se aplică egal pentru toți, lucru ce de fapt ar face aceste sancțiuni nule de drept într-o Societate normală. Asta până la rezolvarea situației parcărilor din oraș și chiar a trotuarelor ciuntite sau lipsă. Citiți și Art. 16 din Constituția României.

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.