Paradoxul functionarilor publici

Sa spunem ipotetic ca profesorii s-ar incadra legal in titlul de functionar public. Ba chiar, sa ne miram de ce nu sunt profesorii incadrati in aceasta categorie, avand in vedere ca ei trebuie sa lucreze pentru scolar si sa fie la dispozitia acestuia. In Romania, in tara prietenilor si baietilor buni, probabil se considera ca a fi profesor e un statut mult prea important pentru a da socoteli unor „mucosi”. Deci, sa spunem ipotetic.

Unii functionari publici fac ce fac si nu vor sa ajunga roboti. Ca de exemplu, cei de la ghiseu, care nu pot sa vorbeasca normal fiecarui om care apare la ghiseu, caci probabil omul de dinainte a facut o scena si l-a enervat pe functionar; astfel, functionarul raspunde in sictir si cu nervi urmatorului om care vine la ghiseu. Drept urmare, ei nu pot fi roboti. Insa ceilalti functionari publici, profesorii, fac tot posibilul sa fie roboti. Desigur ca nu generalizez, ca nu vorbesc de toti, ci doar despre cei care fac asta. Profesorii roboti zic „invata, da lucrare, te corectez, dau nota”. Atat. Robotul nu se gandeste ca poate acea materie este o infloritura aberanta care ajunge eventual la un raspuns simplu, sau nu se gandeste ca scolarul poate chiar merita sa treaca cu brio de testul respectiv, caci demonstreaza ca are ceva in cap sau ca are destule in cap. Nu. Robotul nu gandeste. Robotul este un robot rece si incompetent, incapabil de calcule logice, capabil doar de logica simpla matematica. Asadar avem oameni care nu pot fi roboti si oameni care sunt roboti, ambele cazuri inverse bunului demers al lucrurilor. Mai mereu, suntem sclavii unor profesori care profita de imposibilitatea cunoasterii materiei absurde primite de la Minister. Scolarii exista doar ca sa le ridice moralul unor oameni de nimic, care din coincidenta se numesc profesori.

Despre autor /

6 comentarii

 • probabil nu sunt profesorii considerat fuctionari publici,pentru ca cei de la giseu care sunt,se considera prea superior profesorilor,si astfel ajungem la o tema de dezbatere in care: „sunt sau nu sunt profesorii mai buni decat fuctionarii” sau „sunt ei mai inferiori lor?”.
  La salariu sau la ce? Acolo consider eu ca se face diferentierea fata de un functionar,la cat de bine sunt platiti oamenii…

 • joe

  Politistii sunt functionari publici de asemenea.

 • Un singur lucru o sa-ti spun si sper sa-ti amintesti asta:
  Peste 10 ani vei aprecia altfel profesorii pe care i-ai avut.

  Da, si eu ii injuram in gand, pe unii ii dispretuiam insa… pe la 30 ani am realizat ce-au facut ei pentru mine.Pe aia pe care-i injuram ii vad si acum pe strada, ina… cu respect….

 • joe

  Nu e chiar asa Florin. In primul rand, am zis ca nu generalizez. Am avut profesoare de generala al carui nume il stiu si acum si ma bucur ca am avut ce sa invatz de la ele, insa din pacate prea mult stres dauneaza. In alte cazuri se intampla lucruri total absurde. Eu am pierdut un an din cauza ca n-am luat BAC-ul la matematica. Acasa nu mi-a fost deloc bine, certuri continue. Lucruri ca astea te poate omori, sufleteste sau chiar fizic, depinde de mediu. Nu oricine e facut pentru insistenta unui profesor iar materia in Romania este predata intr-o prostie si veselie continua. Chiar si asa, daca nu vroiam EU sa invat, nu invatam. Profesorii conteaza, dar nu mai mult decat propria persoana.

 • Vezi?, ne asemanam.Eu am pierdut un an dupa terminarea cls a 8-a pentru ca n-am luat examenul de admitere in liceu.Tot din cauza ca matematica n-am inteles-o…
  Nu m-am lasat insa, si in anul urmator am reusit sa intru la liceu.(pe atunci nu era cu admitere computerizata, se dadea examen la liceul/profilul dorit si atat).
  Da, la vremea aia am dat vina pe profesorul de matematica, insa acum imi dau seama ca o parte din vina imi apartine si mie.

  Referitor la materie si cum se preda ea, nu stiu daca ai cadre didactice in familie.Profesorii nu predau de capul lor ci urmeaza o programa impusa de minister, chiar daca nu sunt de acord cu ea.Daca s-ar abate de la programa sau n-ar respecta cronologia impusa, atunci isi risca banii (si asa putini).
  Sa stii ca majoritatea profesorilor sunt si ei de acord ca materia este prea multa, prea dificila si prea prost structurata, insa n-au de ales.Altii fac cartile(la propriu si la figurat).
  Gandeste-te ca profesorul, pe langa ce preda zilnic, acasa, pentru fiecare clasa, pentru fiecare lectie pe care o preda – trebuie sa-si faca temele.
  Asta inseamna ca trebuie sa faca plan de lectie conform cu programa de la minister pentru fiecare ora predata.Stii ce inseamna asta?
  Cate 3-8 pagini(pentru fiecare ora predata) in care sa scrie ce urmareste cu predarea respectiva, in ce fel va preda, ce intrebari va pune elevilor, ce raspunsuri asteapta de la ei,cronologia desfasurarii orei, cum evalueaza spre sfarsitul orei cunostintele predate….etc,etc,etc…
  Gandeste-te ca un profesor care preda la 6 clase diferite/zi trebuie sa faca 6 planuri lectie/zi.Fiecare a cate 5 pagini(medie).
  Planuri de lectie pe care trebuie sa le aiba la ei, daca vine inspectie si nu le gaseste sunt penalizati.
  Pariez ca nu stiai toate aceste dedesubturi..si ar mai fi multe de spus…
  Evident, ai intr-o oarecare masura dreptate.Asa cum oamenii sunt diferiti, profesorii sunt diferiti.Sunt profesori care fac asta cu pasiune si sunt si profesori care predau numai pentru ca e un loc de munca sigur.

 • joe

  Ce sa mai, am fost mereu cu invatamantul la pamant. Am cunoscut atatea feluri de profesori si moduri de predare a aceasi materii. Nu e deloc bine sa fii ametit atat de mult. Unde mai pui ca in fiecare an se schimba programa scolara. Am vb si cu o directoare si mi-a zis si ea ca materia vine de sus, dar ea mai incearca s-o schimbe cumva sa fie mai accesibila. La fel fac si altii, insa uneori fac si mai rau. La facultate de exemplu, chiar iti preda tot ce prind ei pe mana si ce modifica dupa bunul lor plac. Isi pun numele pe cursuri si sunt mandri. In fine, invatamantul e praf. Vroiam sa scriu azi un articol despre tristetea asta de moarte tanara. Cand moare un elev sau un student, se poate ca acesta sa fii cunoscut doar scoala la viata sa. Ce trai trist. Am cunoscut persoane care nici nu stiau ce-i ala Pro Tv caci n-aveau timp de tv sau nu se uitau la el.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.