Padurea de langa plaja Modern

jungla plaja modern constanta (1)

Stiati ca langa plaja Modern avem o padure? De fapt, unele zone din aceasta padure o transforma intr-o adevarata jungla.

Spre surprinderea mea, n-am dat de prea multi oameni ai strazii sau de prea multi caini. Doar doi oameni ai strazii zaceau pe iarba din padure. Pe unul din ei l-am trezit din somn, asa ca s-a pus linistit “la masa”, muscand letargic dintr-un sandwich improvizat. Am incercat sa ajung cat mai departe, intr-o parte si alta a zonei, si asta am si facut. N-a fost tocmai usor si m-am pomenit cu cateva ganganii si scaieti pe mine, insa din nou, spre surprinderea mea, parca n-au fost totusi chiar atat de multe ganganii. Ma asteptam la mai rau.

In afara de partile distruse despre care o sa vorbesc imediat, sunt si parti bune, peisaje de padure veritabila. Copaci frumosi, flori, fluturi, ba chiar si un dud vechi de multi ani. Este pacat ca nu se ingrijeste nimeni de acest loc. Desigur, aceasta padure de langa plaja, isi are si partile “intunecate”.

“RAJA strica plaja” suna foarte ritmat dar si adevarat. De-a lungul plajii, se pot vedea mici izvoare care inunda incet toata zona. Unele sunt mai vechi si au facut deja multe pagube, asta vazandu-se in zona “dealului rotund”, unde locul mai are putin si se transforma in lac…din nou. In alte parti, se vede inestetic si ingrijorator, cum darele de apa isi fac loc pe nisip. De asemenea, si pamantul este afectat, devenind ba mlastina, ba eroziune. Unde mai pui ca in zona treptelor din zona Zorile, apa curge neincetat, blocand singura cale care era destinata circulatiei oamenilor, noul traseu fiind vechiul deal pe care te suiai doar daca te grabeai. Toate aceste lucruri o sa le vedeti in setul de poze de mai jos.

Desigur, nu doar RAJA isi are vina aici. Agentia pentru Protectia Mediului Constanta ar fi trebuit sa cunoasca aceste aspecte, insa poate nimeni nu s-a aventurat ca mine prin jungla de la malul marii. E cam tarziu dar hai ca o sa ajut si eu cu acest articol, adica la final voi trimite cate un mail atat celor de la RAJA cat si celor de la Protectia Mediului. Mi s-a mai raspuns pana acum la astfel de solicitari asa ca am toata increderea ca voi fi ascultat.

Hai sa vedem si imaginile. Se pot vedea si partile frumoase si cele urate, se pot vedea si doi fluturi de aceasi specie (polyommatus icarus), daunele suferite de o conducta, apa ce strica totul din jur, eroziunea din unele locuri, vechiul drum de acces si cel nou, cateva gunoaie, o locuinta improvizata intr-un copac si o gaura. Da, o gaura, probabil un fel de scurgere ce duce spre canalizari. Pozele sunt facute in data de 8 Iulie 2010. Vizionare placuta!

[LE] Acest articol a fost discutat si in ziarul local, Cuget Liber.

[LE] Astazi, 23 iulie 2010, am primit un raspuns de la Traian Corjeuteanu de la Directia Apelor Dobrogea Litoral, in care mi se spune ca apele respective provin din sistemul de drenaj al falezei, sistem care apartine Primariei Constanta. Deci acest sistem invechit trebuie reabilitat de proprietar.

Despre autor /

3 comentarii

 • Intradevar e o zona exotica.
  APM cunoaste situatia dar nu-i intereseaza.
  Acele infiltratii au dus la deteriorarea scarilor de acces.
  Au fost refacute de primarie, dar din pacate nu au fost lasati sa intervina de la cei de la mediu pentru oprirea scurgerilor si se pare ca au inceput iar sa se deterioreze.
  Soseaua de coasta ar fi consolidat malurile si nu ar mai fi avut loc surpari si ar fi fost oprite si infiltratiuile, soseaua de coasta a fost inceputa pe vremea comunistilor si din pacate obtuzitatetea unora o tin blocata.
  Problema cu infiltratiile de langa deal va fi rezolvata de cei de la Fincogero, care pana la sfarsitul anului incep lucrarile la complexul e pe Eminescu, complex situat pe faleza-turnurile si lounge, hotelul este situat pe deal, vor face si retele rutiere si vor consolida zona.
  Sa speram ca nu se va gasi vre un destept sa se opuna.
  Restul de terenuei de pe rapa sunt propietati private retrocedate in instanta.

 • Conductele fac parte din sistemul vechi de canalizare abandonat in prezent dar care creaza multe probleme, pe intreaga zona costiera, o parte au fost rezolvate de Spectrum si vilelel fincogero,ina situatia e f grava.

 • salut, in poza 18 este o gaura de canalizare? intreb deoarece forma mi se pare neobisnuita, ducandu-ma cu gandul la un acces de bunker. ma refer aici la sistemul de cazemate de pe faleza, din cel de-al 2lea razboi mondial. am inceput de putin timp sa-ti citesc articolele in urma unei trimiteri catre saitul tau de pe rezistenta.net. ai cumva articole si pe tema asta? merci anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.