Oraşele României: Olteniţa

Având o discuţie ciudată cu o persoană pe Facebook pe numele Nache Sorin, am decis să-mi continui seria cu detalii despre oraşele României. Scopul acestei serii este să scoată puţin mai mult în evidenţă variile zone din această ţară. Am aflat că sus-menţionatul Sorin este din Olteniţa şi cum nu ştiu nimic despre acest oraş, doresc să aflu ce există acolo fix în acest moment când întocmesc articolul.
Olteniţa este alt orăşel al României cu o populaţie în scădere de 22.743 persoane (recensământ 2011) constituită în mare parte din români (21,159), rromi (1392) dar şi câţiva turci, maghiari, ruşi-lipoveni şi câteva persoane de etnie necunoscută (bizar). Primarul este Tone Petre (USL) iar Primăria are website oficial. Olteniţa este locul de naştere a fostului Preşedinte, Ion Iliescu.

ISTORIE

Municipiul Olteniţa este atestat documentar la data de 13 Aprilie 1515 într-un document aparţinând domnitorului Neagoe Basarab. Denumirea veche a regiunii era Daphne iar apoi pe timpul împăratului Constantin cel Mare s-a numit Constantiola sau Constantiana Daphne.

În timpul războiului de Independenţă, regele Carol I a inspectat zona frontului şi a considerat-o a fi punct principal de apărare a Capitalei, lucru ce a format renumele localităţii în ochii comandanţiilor militari şi a oamenilor politici ai vremii. Fondarea zonei moderne a avut loc pe 23 Aprilie 1853, atunci când aceasta deţinea doar 750 de locuitori.

GEOGRAFIE ŞI TURISMAcest Municipiu se află în partea de Sud-Vest a Călăraşiului, regiune vecină cu Dobrogea. Este aşezat în Lunca Dunării în aval de cursul Dunării cu Râul Argeş. Ca atracţii specifice zonei geografice găsim plimbări cu şalupa şi croaziere, pescuit sportiv, fond forestier adiacent sau insula de agrement Albina. Este un început timid de valorificare a Dunării dar se lucrează la proiecte de fortificare a turismului în zonă. Alt potenţial turistic este cel Arheologic (rezervaţia arheologică Gulmeniţa) şi mai este conturat de prezenţa unor obiective istorice de renume local precum Muzeul de Arheologie şi Istorie, Biserica „Sfântu Nicolae” sau Turnul de apă. Mai putem găsi acolo şi Monumentul Eroilor, Biserica din lemn, Gara Olteniţa şi alte câteva construcţii vechi.

ZONA DUNĂRICA

Zona Dunărica a Olteniţei este o zonă situată pe malul Dunării, în amonte de vărsarea Argeşului în Dunăre şi la punctul de confluenţă cu fluviul vechiului braţ Dunărica.

Această zonă deţine o plajă de 6000 de metri pătraţi ce nu este amenajată şi de care locuitorii se folosesc regulat. Zona cuprinde şi o pădure adiacentă, lată de aproximativ 400 metri.

ALTE DETALII

Oraşul Olteniţa este considerat a fi unul modest, cu o populaţie ca oricare alta. De exemplu, au şi ei probleme cu câinii comunitari, ţigani sau piţipoance, aşa cum mărturisea cândva una din puţinele bloggăriţe pe care am descoperit-o de curând. În general, puţinii bloggeri din oraş locuiesc acum în Bucureşti sau în afara ţării. Haide să vedem câteva poze vechi cu acest oraş:


Citeşte şi: Oraşele României: Uricani

Despre autor /

5 comentarii

 • Anonim

  11111

 • Anonim

  zona 'Dunarica' se afla pe teritoriul administrativ al Comunei Chirnogi, limita Oltenitei este Argesul

 • rodica petrescu

  un orasel de provincie foarte linistit….fata de tumultul oraselor mari ale Romaniei….pacat ca acest oras avea o industrie foarte bine conturata….dar s-a dus pe apa Sambetei ,ca in majoritatea oraselor mici…..foarte multa verdeata si liniste….

 • Anonim

  ca pe lumea cealalta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.