Oferte și Țepe imobiliare prin orașul Constanța!

Când zic “imobiliare” mă refer de fapt la tot spectrul Vânzării-Cumpărării. În acest caz, vorbesc de Constanța.

Ca de obicei, prețurile la apartamente sau garsoniere au crescut incontrolabil în ultimele luni – sau hai, de la începutul anului. Asta e o problemă în sine. Noi vindem apartamente banale la valoare superficială precum valoarea Apple. Un iPhone 1000 de dolari? Nicio probleeemăăă…

De fapt, este o problemă! Pe lângă faptul că această piață a imobiliarelor nu e reglementată, se adâncesc lucrurile prin Cererea de program Prima Casă, se cresc prețurile cerute de Agențiile Imobiliare – ce nu fac mare lucru pentru acel 2% din valoarea imobilului pe care îl cer – și pe final…blochează piața! Lumea nu prea știe ce să ceară și cum s-o facă. Chiar și oamenii mai de omenie vor pune prețuri uriașe la o banală garsonieră, căci…așa e trend-ul.  Nu e deloc bine! Din nou, se creează un blocaj, o falsă valoare, varii prejudicii de preț, șamd.

Hai să urmărim cam cum stă treaba în ziua de azi pe olx.ro (că storia.ro doarme pe ea iar Telegraful nu ajută prea tare ca Relevanță). În Constanța, găsești un apartament de 2 camere precum în poza de mai sus la prețul de 46.000 de euro. Câți metri pătrați are? Patru zeci și șase. Ok. Nu sună maxim de rău, deși sună rău că am ajuns la valoarea de 1000 sau peste 1000 de Euro pe metrul pătrat în Constanța, însă…în ce zonă? CET! Gaura curului a orașului. Sau măcar subrațul transpirat al orașului… Cum se vinde? Mobilat și utilat! Ia mai uitați-vă o dată la poza de mai sus! Aia înseamnă la unii “mobilat și utilat”. Aici mai intervin și agențiile și îți bagă pe gât fel și fel de idei. Agenții imobiliari sunt în marea lor majoritate niște golani. Orice aspect ai întreba despre apartament, e transformat în ceva pozitiv…

— Stați așa, păi…baia are wc și atât? Nici măcar o cadă de duș? Doar dușul aici și atât?

— Nu-i problemă, toți vecinii se spală așa în acest bloc! (caz real)

Apoi, dacă te înhami la o agenție, vei vedea că dacă găsești altă ofertă în altă zonă, agentul sau agenta, va încerca să găsească nod în papură pentru zona aia sau pentru apartamentul ăla sau tipul de apartament sau multe. Asta căci oferta aparține altei Agenții. Desigur, aici e vorba de comision. Dacă nu știi orașul și zonele sale, păcat de tine!

Culmea, Agenții ar putea să te ajute, să aibă informații despre o zonă, scandalurile sale, lipsa de utilitatea x sau y acolo, dar nu mai sunt credibili, căci joacă jocul de băiat care a strigat Lupul! De ce naiba apelați la Agenții? Știți bine că nu fac mare lucru, nu?

Aici intervine problema Cumpărătorului. Evident, eu sunt momentan în plină desfășurare de astfel de evenimente. Am mai fost. Cu tot cu familia mea, suntem în calitate atât de Cumpărători cât și în calitate de Vânzători. Am văzut multe! De exemplu, ce nu-mi place la cumpărătorii mei e faptul că nu se uită atent la apartament. Eu unul îi invit să se uite în orice colț, să deschidă uși, să vadă instalația sanitară, șamd. Ei se uită așa din hol, că le e rușine să intre încălțați. Mă, copacilor! Păi și dacă vă dau țeapă? Nu verificați și voi ceva înainte de a merge la notar? Dacă îmi dați un avans la notar și rămân eu cu banii ăia că v-ați răzgândit voi? Am pățit asta de curând! Situația asemănătoare. A venit o familie să cumpere apartamentul nostru, ne-a dat un avans și s-au răzgândit, că probabil au găsit ceva mai bun. Noi, prin Lege, puteam să păstrăm ăia 3000 de Euro sau cât erau, dar am fost noi toți cu obraz și i-am returnat fără niciun scandal. În multe cazuri, nu se întâmplă așa… Asta nu doar din neseriozitate ci și că activezi anumite acțiuni, inclusiv munca degeaba a secretarelor și a secretarilor notarilor.

Apoi, din nou, de ce Agenții? Niște oarecare în mașini luxoase ce nici nu vă plimbă mult de colo colo…sau care vă duc la cine-știe ce rable de apartamente… Mai toți agenții oricum mint! Chiar și pe olx.ro găsești anunțuri vechi, cu apartamente deja vândute, la preț bun, dar care apar ca nevândute. Tu suni agentul, el se scuză, dar îți prezintă oferte diverse și sunt șanse mari să fii interesat! Nu mai faceți asta! Do it yourself!

Ce înseamnă să faci pe cont propriu o vânzare-cumpărare? O nimica toată! Vorba vine… Sunt lucruri de făcut, dar ca logistică, e o nimica toată. Notarul te va ajuta mult. Dacă ți-ai găsit Cumpărător sau Vânzător, îl iei de mână și te duci la Notar. Acolo, în calitate de cumpărător, tu lași doar buletinul și un cont bancar. E bine de asemenea să-ți alegi TU notarul, chiar dacă nu-l știi. Vânzătorul însă, nu face cine-știe-ce lucru. Lasă acolo buletinul, actul de proprietate al casei, ultimele facturi plătite, cont bancar și încă 2-3 lucruri, nimic dificil. Notarul se ocupă în numele tău să ia Certificatul Fiscal, Cadastrul și Intabularea, ba chiar îți găsește și omul ce se ocupă de Certificatul Energetic.

p.s. Cică nu poți vinde un imobil de genul fără Certificat Energetic. E falsă informația asta și mulți notari n-o știu. Dar, ca să nu-ți bați capul, dai vreo 200 lei pe el și gata.

Cât te costă asta? Până în 3000 de lei la o valoare mare, peste 80.000 de euro, vreo 2000 de lei la o valoare a apartamentului de 35.000 de euro…șamd. Nu mai implici agenția! Să mai dai și acolo 800 sau 1200 Euro sau mai mult, nu merită! Ar merita cu adevărat dacă Agenții ar fi onești și pricepuți. Păi eu m-am plimbat juma de o zi cu o tipă ce m-a dus la vreo 3-4 adrese greșite. Halal experiență a zonelor orașului! Dacă merită agenția, ar avea sens ajutorul lor. Te scutesc de niște drumuri. Dar fiind așa hiene, nu merită deloc! Eu m-aș face agent imobiliar, pe bune! Eu știu aproape orice colț al orașului, fiecare utilitate a sa, transport, golănie, scandal, probleme… Nici n-aș lua în portofoliu apartamente ce nu-mi plac mie personal. Mi-ar plăcea și o garsonieră de 24 mp, dar să fie ok și într-o zonă bună, la un preț bun măcar.

Ok. Continuăm cu olx și anunțurile fel și fel. Hai să vă dau alt exemplu de apartament vizitat.

Acest apartament are 2 camere și doar 30 mp și se află la etajul 3/4. E mobilat, utilat, renovat, dar nu prea e mare brânză deloc de fapt, inclusiv din cauza mărimii sale. Cu toate astea, e vândut la peste 1000 Euro pe metru pătrat!

Am vorbit cu proprietara, îl lasă la 34.000 de Euro. Să nu-i ziceți că v-am zis eu! De obicei, mai toți, lasă din prețul afișat cu mult. Asta tocmai pentru că habar n-au ce fac, dar se iau după Piața haotică. Ok. 30 mp. Scoți 34k pe el! Merită? Nu. Se află în zona străzii Sucevei. Eu personal vă recomand să fugiți de apartamentele de acolo. De fapt, tot ce este peste minaretul ăla de pe Sucevei din Tomis Nord, e cam praf. Până acolo, sună ok. Sucevei acesta era de fapt la blocurile dinspre Tic-Tac, primele de lângă Sucevei, cu intrare prin spate. Alea sunt mici, neîngrijite, pline de bătrâni, dar și pline de turiști sau studenți zgomotoși. Sunt niște mizerii de apartamente și nu știu de ce au fost construite așa.

Scara pe care se află acest apartament era MIZERABILĂ! La etajul 3, lângă ușa apartamentului, era o babă ce părea așa cam pierdută în spațiu. Stătea cu ușa deschisă și se uita la noi. Ne-a zis că are apa caldă oprită, că nu au plătit locatarii apa caldă și că s-a oprit. Ha! Agenta noastră era albastră la față deja!

PONT: Uitați-vă mereu la Avizier și vedeți câți sunt cu datorii mari, peste 2000 de lei chiar. Fix ăia vor atrage sancțiuni pentru toată scara și veți plăti cu toții pentru lipsa de plată a unor apartamente mai “sărace”. Deci, mereu cu ochii pe avizier și la plăți! La etajul 4, tavanul era umed. Zugrăvit pe scară nu s-a mai făcut din anul 1900 toamna… Deci de acum 117 ani și 8 zile! Ce zice proprietara? BĂI! FIX ACUM ÎN TOAMNĂ, MĂ! FIX ACUM AVEAU DE GÂND SĂ VĂRUIASCĂ! Ca să vezi! Ce noroc pe noi, potențialii cumpărători! Așadar, fiți foarte atenți la Avizier, la scară, întrebați vecinii despre zonă și analizați bine apartamentul pentru diverse vicii tehnice!

Aici vedem un 2 camere semidecomandat de 37 mp, la etajul 3/4 în zona Intim. Costă azi 36.500, scăzut parcă de la 37.000. Vă dau numărul proprietarului dacă vreți, că l-am prins singur și negocia doar până la 35.000 de euro.

În primul rând, zona Intim sună cumva vag. Apartamentul e chiar simpatic și se află fix lângă Sabroso. Nu e mare și sigur nu are 37 mp! 100% sigur! E complet renovat cică. E o bălărie în acest sens. Pe jos e mocheta aia oribilă, nu are gaze, baia nu are geam și nici ventilație, bucătăria e mică și fără chiuvetă sau orice altceva. Nu-și face banii deloc! Nici la 35k euro. Proprietarul însă o ține pe a lui. Ca zonă, nu prea merită. E liniștită cred, e lângă Sabroso și lângă autobuzul 48 și maxi taxi 310, dar câtă pizza să mănânci și câți țigani să suporți pe autobuzul 48? Și din nou, sigur nu are 37 mp. Poate construiți…și nici atât. Dar, are balcon, e ca o garsonieră compartimentată, nu e ceva rău dacă negociezi la preț. Ideea e că realitatea spune altceva față de o banală ofertă de pe olx.

Apropo, o ofertă care sună bine și nu mai e valabilă de mult, e asta de aici. Două camere în zona Cireșica și să ai 42 mp – chiar și la etajul 4/4 – sună foarte bine. E anunț fals. E pus acolo să te prindă și să-ți ofere alte oferte. A recunoscut asta agentul care o vinde, spunând că nu mai e valabilă oferta, asta deși anunțul e actualizuat cu data de…8 Septembrie 2017.

Hai să trecem la zone de lux! Compozitorilor! Da da…subrațul…neras al Constanței. Compozitorilor se află între zona Primo și Energia. E o zonă ce trebuia să fie de lux. Cred că-i prima care ne-a încântat imaginația cu blocuri noi și apartamente spațioase. În practică, acolo a fost mereu mocirlă, probleme cu electricitatea și apa și orice fel de problemă posibilă! Astăzi, această zonă o duce mai bine, însă unele oferte încă sunt problematice.

Anunțul cu poza de mai sus, arată o garsonieră de 45 mp utili la prețul de 36.500. Oooo! Sună bine! Păi! Faci garsonieră dublă din ea! Problema e că e la alb… Și că actele nu sunt încă finisate (varii avize Primărie) și că drumurile nu sunt asfaltate încă și că priveliștea văzută în poza de mai sus este de fapt un perete al clădirii de lângă. Am intrat în garsoniera asta și când să mă uit pe geam…dă-i și uită-te la pereți! Nu prea merge…

Apoi blocul se află fix în spatele complexului Energia și e cam câmp pe acolo, apoi o clădire și alta încă se construiește fix în zona blocului ăstuia și va face praf de acum încolo, plus că un garaj ce e de fapt un spațiu gol te costă 3000 sau 5000 de euro… Nah, chestii de astea! Ah, da! Plus că singura firmă de cablu și internet acolo e Canal S. Voi ați văzut ce site are Canal S? Ați văzut cât vă costă un minim absurd pentru câteva posturi Tv și un jaf de Internet la Canal S? Bravo lor că sunt peste tot, dar sunt mizerabili.

Așadar, o ofertă ce sună ca un soi de 2 camere în devenire cu câțiva bani băgați acolo, e în mare parte un dezavantaj din cauza zonei “virgine”. Poți risca să iei ceva acolo și să ai răbdare pentru câțiva ani să iasă ceva cu adevărat decent, sau poți să alegi altceva. Sincer să fiu, având în vedere că viața noastră se măsoară de fapt în Timp nu în Bani, nu mi-aș cumpăra așa ceva acolo!

Despre zone și prețuri am mai scris aici. Ce rămâne de făcut deci? Nu e greu! Alege-ți ceva în funcție de banii tăi! Poți investi mai mult cu câteva sacrificii sau poți investii mai puțin și să rămâi liniștit cu un fond anume. Alege-ți bine zona! În funcție de ce cauți!

Ai mașină și nu-ți pasă? Bine! N-ai mașină și vrei autobuze și piață și multe… Păi…alege întocmai asta! Neapărat, verifică detalii despre apartament! Preț la întreținere, mărturiile vecinilor…

Paranteză: Am mers la o garsonieră într-o seară, după ce o vizionasem pe zi, și am întrebat un oarecare băiat ce intra în bloc despre zonă și bloc. Era fix posibilul meu vecin din față-n față. Mi-a dat absolut toate detaliile, inclusiv că se scurge ceva apă de la baie la vecinul de dedesubt! Închei paranteza.

Verifică de asemenea aspectul scării și uită-te apoi peste tot în apartament sau garsonieră! Vezi cum sunt țevile și prizele ! Vezi cum arată tavanul sau pereții! Vezi cum arată spațiul în viziunea ta și în viziunea ta viitoare! Ia-ți tot timpul din lume, că va fi al tău apoi acel imobil! Mulți se uită superficial în stânga și-n dreapta și se duc la notar și semnează ceva! Total greșit! Asta și grăbiți de Agenți o fac, căci Agenții vor doar Comision. Lupii naibii! EI îți vor binele cică! Nu crede asta!

Tu vei rămâne cu locul ăla! Caută să ai avantaje maxime! Dezavantaje vor fi poate, desigur, așa e traiul nostru – dar nu omite să găsești o ofertă ce deși îți dă și anumite dezavantaje, îți va da de fapt mult mai multe avantaje! Fii hotărât! Hotărârea înseamnă ceva anume. Printre altele, înseamnă cel mai mult Atenție și Atenție la detaliu!

Cred că o să mai revin cu un articol sau două sau zece pe tema asta! Stați aproape!

Fb Comments

6 thoughts on “Oferte și Țepe imobiliare prin orașul Constanța!

  1. Joie Negru

   Ce-mi iau eu e deja renovat, mobilat, utilat si intr-o zona buna. Si la pret foarte bun. Sunt si posibile dezavantaje, dar in balanta nu cantaresc atat de greu ca avantajele. Trebuie sa ai noroc de asemenea, indiferent de sfaturile mele din articolul asta. Dar norocul ala e facilitat de o alegere cat mai pertinenta.

   Reply
 1. j

  Treaba aia cu anunturile expirate lasate acolo sa te momeasca mi se pare un mit. Nu te suna nimeni inapoi cu alte oferte. Abia daca iti raspund la telefon. In mare parte sunt niste icompetenti.

  Reply
 2. Sarius

  Înainte de toate, dude, mai taie din semnele alea de exclamare că-mi dai impresia că ai scris articolu’ alături de ciuhapa aia de senior-editor de la Ziua de Constanța. Știi tu care, al cărui nume nu va fi precizat.

  „Apoi, din nou, de ce Agenții? Niște oarecare în mașini luxoase (…)”

  Lol, am râs IRL. Nu știu cu ce agenți imobiliari cu mașini luxoase ai umblat tu la vizionări, da’ noi n-am mers cu X7 slash SL55 AMG, gen. Da’ tu ești mai norocos de fel, eh?

  Notarul se ocupă în numele tău să ia Certificatul Fiscal, Cadastrul și Intabularea, ba chiar îți găsește și omul ce se ocupă de Certificatul Energetic.

  Poate ar trebui să spui că se ocupă contra-cost, nu de alta da’ să știe lumea care mai ajunge pe aici. Apropo, cu certificatul fiscal e mai tricky, s-ar putea ca tnti de la ghișeul SPIT să ceară să fie musai proprietarul. Și da, been there, heard that.

  „p.s. Cică nu poți vinde un imobil de genul fără Certificat Energetic. E falsă informația asta și mulți notari n-o știu. Dar, ca să nu-ți bați capul, dai vreo 200 lei pe el și gata.”

  Oh, really?

  „Hai să trecem la zone de lux! Compozitorilor! Da da…subrațul…neras al Constanței.”

  Cine spune că_Compozitorilor e zonă de lux să-mi sugă șosetele după ce vin din poligon. Nu de alta da’ mă întreabă un prieten™ dacă mai ies locuitorii de acolo pe balcon sau la geam ca să poată vorbi la telefon, lol.

  „Ce-mi iau eu e deja renovat, mobilat, utilat si intr-o zona buna. Si la pret foarte bun.”

  Ceva detalii, așa, de control? M-ai făcut chiar curios să văd ce noroc maxim ai avut tu. Nu de alta da’ știi că e vorba și de subiectivism/obiectivism aici, gen.

  – –

  „Treaba aia cu anunturile expirate lasate acolo sa te momeasca mi se pare un mit.”

  Vorbești din experiența proprie sau din ce ai auzit pe la alții? Nu de alta da’ logodnica a dat de cel puțin 20-25 de anunțuri de genul ăsta, și pe pagini gen OLX/Storia/whatevertheholyfuck și pe pagini ale agențiilor imobiliare. Vorba ‘ceea, auzită de la un agent pe care l-am luat la per-pulis: „ce să facem, dacă am uitat să actualizăm bazele de date?”. Lol, din 2013 n-au actualizat baza de date, gen. Păi, să mi-o vadă-n ciorbă.

  Reply
  1. Joie Negru

   Sa stii ca am mai nimerit si Dacii acum 3 ani, dar acum am nimerit doar lux la masinile agentilor. Si normal ca e contracost la notar. Frate-miu si l-a luat singur si l-a costat…4 lei. I l-a dupa 2 zile. La notar iti ia 60 lei pentur Fiscal, pare-mi-se… Articolul mediafax e varza. Mai spune ca multi trebuie sa aiba afisat certificatul energetic in geam. Nu se intampla asta. Iar informatia o am in scris de la Camera Notarilor Publici. Se adauga niste paragrafe prin care iti asumi cumpararea-vanzarea fara certificat energetic 😉

   Detalii mai incolo. Sa termin cu bine procesul si o sa explic partile bune si partile rele.

   Reply
 3. yigru zeltil

  „Sunt niște mizerii de apartamente și nu știu de ce au fost construite așa.” Cred că te referi la blocurile alea de confort redus care au fost construite în urma unui sezon de inundații…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.