.:: niciun si nicio

Am gasit comentariul asta interesant aici:

Cica s-ar fi schimbat gramatica romana. Si nu de ieri, de azi, ci de prin 2006. Ce aberatie. Acum e corect „niciun” si „nicio” cata vreme nu avem de-a face cu un numeral. Eu am terminat filologia si sunt profund dezamagit. Am vazut prin tratatele de drept si chiar si in coduri noile formulari.
In ce ma priveste le consider niste aberatii care nu au fundament logic. „Nici un” si „nici o” sunt de la mama lor articole nehotarate, iar nu adverbe, pentru a le scrie impreunat. Cand a aparut „sunt” in loc de „sint” n-am zis nimic, ca s-a revenit la forma veche a verbului. Cand a aparut „Inalta Curte” in locul „Curtii Supreme” iar am tacut, ca ne-am reintors la vremea lui Cuza.
Dar acum e o prostie ilogica, facuta doar de dragul schimbarii. Personal nu-i vad rostul. Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimica.
Exemplu: „Un copil a mancat” – bun, e corect asa. „Niciun copil nu a mancat”. Ok, sa zicem inca o data. Dar acum: „Mama si tata au mancat – evident, corect din nou, fara putinta de tagada. Dar acum: „Nicimama nicitata nu au mancat”. Ei??? Unde e logica? Ce idiotzenie mai e si asta? NiciAndrei, nicisora lui, nicipisica si niciuncatel din cei 3 nu au mancat. In curand vom scrie asa: imibagpicioarele in gramaticaasta.

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.