N-o să vreți să ratați momentul istoric de peste o oră!

foto via spacex.com

Astăzi se va scrie istorie! În adevăratul sens adică! Elon Musk prin programul său spațial SpaceX (Space Exploration Technologies Corporation) lansează cea mai puternică rachetă din ultimii 47 de ani în direcția planetei Marte! Da, trăim vremurile astea! Stați așa, că asta nu-i nimic!

Nu știu cum de era să ratez o astfel de întâmplare monumentală! Uite că de abia adineauri am aflat despre și mă bucur maxim că la ora 22:05, ora României, voi putea vedea Live momentul lansarării în spațiu a rachetei Falcon Heavy!

E total stilul lui Elon Musk să ne dea un astfel de vizual. Falcon Heavy este cea mai puternică rachetă lansată în ultimii 45 de ani! Este cât o clădire de 20 de etaje și este dotată cu 27 de motoare. Rachetele de propulsie (booster-ele) sunt…refolosibile! Acestea vor ajunge într-o aterizată controlată înapoi la sol. Ne-a mai arătat de curând Musk cum funcționează asta.

Sunt trei la număr și fiecare conține câte 9 motoare iar împreună formează o propulsie atât de puternică încât să care în jur de 63.503 de Kg de încărcătură în orbita joasă a Pământului. Sau e ca și cum ar fi capabilă această rachetă să ridice de la sol o încărcătură de 737 avioane comerciale cu tot cu pasageri și cu tot cu bagaje! Pe când NASA estimează a costa 108 miliarde de dolari o călătorie nouă pe Lună, compania privată SpaceX face ce face astăzi cu doar…90 de milioane de dolari! Sunt autostrăzi mai scumpe în România ce depășesc suma asta…

Asta nu e cea mai nebună parte a lansării de astăzi! Singura încărcătură a acestei rachete este…o mașină! Mai exact, un model Tesla Roadster. Cineva spunea că asta ar fi cea mai tare reclamă din istoria reclamelor Tesla! Mașina va avea pornită piesa Space Oditty a lui David Bowie. Nu glumesc! Asta chiar se întâmplă!

foto via Elon Musk on Twitter

Ce vedeți mai sus este planul lansării. Poate explodează tot și ar fi păcat, dar totul va fi Live! Planul e deci să reușească lansarea de la sol. S-au făcut testele motoarelor acum câteva zile (24 Ianuarie) și a rezultat bine totul. Doar vremea să țină cu lansarea asta, căci altfel se va amâna.  Primele două boostere se vor desprinde și se vor întoarce controlat spre sol. Al treilea booster la fel, doar că va încerca să aterizeze pe o platformă fixă în ocean. Mai departe, hai să vedem ce spune simularea asta video:

 

Deci Elon Musk dă 90 mil $ să lanseze o mașină în spațiu. E mai complex de atât, căci orice face omul ăsta ne conturează Viitorul, dar în esență e foarte fascinant!

Vezi alte detalii pe pagina de AICI, locul unde vei găsi și un Live sau două. Vi-l dau și pe al treilea Live (deja pornit), direct de pe blogul meu, prin video Youtube de mai jos, furnizat de PBS NewsHour. Repet, lansarea ar trebui să pornească la ora 22:05, însă poate varia situația în funcție de vreme și pregătiri. Hai să urmărim cum se scrie Istoria!

p.s. Noua oră de lansare pare să fie 22:45, ora României. Rămâneți pe fază!

 

p.p.s. Se pare că le-a reușit! Vom aștepta acum filmulețele oficiale de la acest moment!

De asemenea și cele două boostere au aterizat cu bine.

[Later Edit] Dacă nu ați prins momentul, verificați acest link. Derulați și voi mai departe…

2 thoughts on “N-o să vreți să ratați momentul istoric de peste o oră!

  1. Pingback: Cel mai mișto test pentru un costum spațial

  2. Alex

    Am urmarit si noi live-ul de pe facebook si am statul cu sufletul la gura pret de cateva minute. Ma bucur ca totul a decurs asa cum si-au propus.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.