Mimosa Pudica: Planta timidă

      1 Comment on Mimosa Pudica: Planta timidă

foto via scienceabc.com

Fix acum am descoperit pe Internet existența unei plante foarte simpatice. Se numește “Mimosa Pudica”, o plantă tropicală ce a apărut și în Europa de ceva timp. Dacă îi atingi frunzele, se închide datorită unui mecanism de apărare. Cel puțin asta e teoria. Cei ce au studiat-o oficial – și au fost mulți – s-au gândit că această mișcare este ba un mecanism de apărare împotriva ierbivorilor (căci s-ar speria ierbivorii văzând o mișcare rapidă și bruscă a unei plante sau ar deveni ne-atractivă vizual în forma ei compactă) ba un mecanism pentru a goni insectele.

Hai să vedem cum reacționează la atingere:

 

Superb, nu? Hai să vă dau câteva detalii preluate de pe un website proaspăt descoperit (mimosapudica.ro):

Mimosa pudica este o planta tropicala din ordinul Fabales, familia Fabaceae, subfamilia “Mimosoideae”. Mimosa creste sub forma de tufe, are o tulpina lemnoasa si frunze cu forma lenticulara care se prind perechi.

Caracteristica rara si speciala a Mimosei este reflexul ei de aparare, la atingerea plantei sau la schimbarile bruste de temperatura frunzele se strang. De aici provine si zicala “sensibila ca o mimoza” sau in limba engleza “Touch-me-not” (Nu ma atinge).

Mimosa pudica provine din America de Sud unde traieste in padurile tropicale din Brazilia. In Europa a fost adusa pentru prima data de catre botanistul englez Joseph Bankssi si descrisa de catre Carl Linnaeus in 1753 . […]

Un alt lucru interesant de stiut despre Mimosa este faptul ca este o planta medicinala de mare valoare cu aplicabilitate in vindecarea unei game largi de boli.

O puteți găsi și pe Olx chiar iar prețul nu este deloc unul mare. Parcă văd deja o viitoare piață pentru acest “produs”. Dacă vă achiziționați așa ceva, nu uitați să nu lăsați planta direct în soare ci să o lăsați doar într-un loc îndeajuns de însorit. Nu face față prea bine la frig iar solul trebuie să fie unul bogat în nutrienți.

Mimosa Pudica nu este o plantă prea “amabilă”. Arată ca o buruiană (și este considerată asta în unele zone) și poate fi toxică pentru vite. Poate schimba de asemenea solul unde este plantată. Crește în general între 1 metru și 2 metri în clima potrivită, însă în regiuni cu climă temperată (precum România), ajunge de obicei la jumătatea acestor dimensiuni. Cum plantați așa ceva? Vă dau un link util de pe un website pe care îl mai urmăresc din când în când, respectiv WikiHow. Succes!

p.s. Media de viață poate fi până la 2 ani, însă aveți grijă să n-o stresați prea tare cu atingerea, căci riscă să moară mai repede. Fun fact: Această plantă se mai numește “Prințesa timidă” în unele zone.

Fb Comments

1 thought on “Mimosa Pudica: Planta timidă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.