Mai este Circul legal sau ba? Hai să vă luminez!

foto via Paul Dicu

Poate că ați auzit de curând varii discuții despre Circ și despre interdicția celor din spatele acestuia de a mai folosi Lei și Elefanți și alte specii pentru show-ul lor. Care e faza însă?

Un constănțean pe nume Paul Dicu, lansa pe Facebook un apel pe tema afișului din stânga. Era uimit cum de încă mai există Circul dacă s-a dat o Lege în România că nu mai ai voie să folosești în spectacole varii animale sau păsări. N-a specificat ce Lege, însă a făcut apel să clarifice careva situația. Unii au clarificat-o sumar prin comentarii și o clarific și eu mai departe.

Întradevăr, domnul Dicu nu era supărat tocmai degeaba. Deși nu se vede bine în poza atașată acestui articol, scrie undeva mai jos că e vorba de o paletă mare de animale și păsări implicate în show. Având în vedere data de 17 Iunie afișată pe afiș/poster, nu era nimic în neregulă la momentul întocmirii sale. Încă nu apăruse Legea când a fost gândit show-ul. Astăzi am văzut un astfel de afiș/panou cu o foaie lipită peste categoria de animale, unde se specifica faptul că e vorba de câini dresați, cai și ponei, lucru Legal în prezent.

Care e Legea totuși? E vorba de Legea 171/2017 ce vine ca o completare pentru Legea 205/2004, cea privind protecția animalelor. Este în Monitorul Oficial din data de 19 Iulie 2017 și este în VIGOARE. Pe acest temei s-a făcut acest control în Brașov, lăsat cu o mică sancțiune. Gata, e Lege și uite că Circul știe asta sau se raportează rapid la asta. Dacă știți voi SIGUR că nu se raportează la asta, contactați-i pe cei de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, căci ei au atribuții în acest domeniu. Pentru Constanța, îi găsiți aici.

Dacă vedeți voi un Elefant în curtea Circului, nu săriți de fund în sus cu sesizarea! Legea e în vigoare, dar animalele astea trebuie relocate în spații conforme într-un termen de 18 luni de când a intrat Legea în vigoare. Nu e așa rău, căci Legea îi obligă pe “circari” să aibă grijă de animale și desigur să nu le implice în spectacole de dresaj. Așadar, Circul nu moare. Nu pentru încă 18 luni.

Ce mai spune Legea pe tema asta?

Animalele aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, aflate în responsabilitatea unor instituții publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora, în rezervații, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, respectând prevederile art. 17 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, republicată, cu completările aduse prin prezenta lege.

Cu ce au voie să iasă la înaintare circarii?

(2) Se interzice folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.

(3) Fac excepție de la prevederile alin. (2) caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore și animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii și animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiții și expoziții de profil organizate și autorizate conform legii.

Așadar, întradevăr n-o să mai vedem Elefanți sau Lei sau multe specii în show-ul Circului, dar îi putem vedea momentan în curtea acestor amplasări tip-Circ și asta nu e problemă, căci de acum se va respecta noua Protecție a Animalelor! Cam așa se traduce noua Lege sau noua completare a Legii de fapt.

Fb Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.