Mafia manualelor școlare

      1 Comment on Mafia manualelor școlare

Hai să vin și eu cu o părere personală. Apare unul pe nume Liviu Pop, Ministrul Educației Naționale și spune că vrea un manual de…sport. Se bagă în seamă altul, foarte încruntat de fel, pe nume Mihai Tudose, Prim-Ministrul României și declară public că poate e o glumă, că nu vede să se întâmple asta.

Manualul apare repede pe rafturi, ca și cum ar fi fost făcut și terminat de mult. Adică un soi de premeditare. Publicul nu prea spune nimic, doar râde, în stilu-i caracteristic românesc. Liviu Pop, nu se oprește. Propune încă ceva, un manual unic, ce va cuprinde TOATE materiile învățate în Școală. Vrea să fie ceva care să țină de importanța națională, să fie publicat și în Monitorul Oficial, șamd. Mihai Tudose nu știu ce mai spune, dar dacă a văzut că lumea nu iese cu furciile în stradă, n-o să se opună.

Mie îmi pare o afacere. Regula este: follow the money. Care sunt editurile alea care creează manualele? Poate e doar una. Câți bani primește?

De mult au fost elevii sufocați de manuale și manuale. Profesorii îți recomandă ceva, alți profesori altceva… Și eu am trecut prin asta. Am avut în clasa a 10-a un profesor anume de o materie anume ce recomanda o editură anume. În clasa a 11-a s-a schimbat profesorul (cum se obișnuia oricum) și a recomandat și acesta o altă editură din aceeași materie. Se făcea totul în Școală mai puțin învățarea eficientă a unei materii. Școala pare să-i ajute doar pe unii anume, în afaceri. În rest, din ce în ce mai rău!

Mă uitam la o știre recentă și declara o profesoară de limba română că elevii au început să scrie la examene sau la bacalaureat cu “k”, “ms” și alte nebunii moderne, tipice – până acum – mediului virtual. Chiar așa am ajuns? Păi rata aia mare a șomajului ce spune? Lipsa pregătirii noilor angajați ce spune? De unde încep aceste probleme? Din familie, prima data și apoi din Școală. Guvernul însă se uită încruntat în zare și doar atât!

[Later Edit] Că tot spuneam de premeditare… Vezi aici.

Fb Comments

1 thought on “Mafia manualelor școlare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.