LaSapata: Povestea unui soi…de om

Calitatea și stilul sunt clădite dintr-un soi atent ales. Acest soi îți va surprinde simțurile și îți va rămâne în minte pe termen nedefinit ca fiind ceva impresionant, la care să te întorci pe viitor. Acest soi poate fi divers, însă eu l-am întâlnit pe soiul Roberto Pieroni, administratorul brand-ului La Sapata și a Cramei Delta Dunării.

Da, vinul se gustă mai întâi prin soiul de om. Așa descopăr din ce în ce mai des, fiind atent la unii oameni din spatele unei sticle de vin. În primul rând, simt că e bine să mă uit la om, la modul cum comunică și la cele mai mici ticuri ale sale, ce-i trădează sinceritatea sau orice altă componentă. Domnul Roberto este definit mai ales ca fiind un om muncitor, pasionat și îndrăgostit de-a dreptul de munca în vie.

Acum o săptămână, în data de 22 Iulie, am fost așteptați la restaurantul Curtea Brâncovenească din Constanța, pentru a degusta câteva soiuri sau cupaje de vin. Responsabil de eveniment este bloggerul Radu Țuglea și lui îi mulțumim că a insistat și că a adunat o parte din bloggerii locali. Au mai participat bloggeri sau de fapt bloggerițe precum Agurița, Cristina Joy, Kmy sau Diana Slav.

Am fost așteptați cu masa plină de vinuri și cu câteva platouri de brânzeturi + preparate din pește. De la prima mea degustare (în cadrului Turului X de la Inomar) am simțit că îmi plac TOATE vinurile acestei crame. Nu m-au dat pe spate cele albe și mi-am ales ca favorit Rose-ul. Acum mi-au plăcut și cele albe după ce am luat o gură de vin și după ce am gustat un preparat din pește și după ce am luat o nouă gură de vin. Întradevăr, buchetul se diversifică și îți joacă pe limbă noi note de gust.

Am trecut apoi la altele precum Chardonnay și Băbească. Rose-ul a rămas preferatul meu, dar Băbeasca a ajuns pe locul 2. Chardonay-ul numit Triunghiul Mânăstirilor este însă un oponent de luat în seamă din această gamă. Nu-mi permit să intru în alte detalii tehnice, cum ar face-o de exemplu Radu sau Diana, așa că rămân la impresia de calitate pozitivă asupra acestor soiuri biologice și de calitate înaltă a oamenilor din spatele unei forțe de muncă plină de pasiune.

Crama Delta Dunării este localizată în comuna Somova din județul Tulcea. Este o cramă modestă de 25 de hectare, lucru ce le permite producătorilor să livreze rapid produse proaspete, inclusiv sub forma Bag-In-Box. Această producție proaspătă ajută la păstrarea parfumului vinului și a gustului pur. Împreună cu vinificatorul Roberto Di Fillipo, Roberto Pieroni a făcut o muncă de teren care să descopere locul perfect pentru o cramă. Au găsit aici ceva asemănător specificului rural al Italiei și s-au decis în anul 2009 să creeze brand-ul La Sapata. În anul 2010 aveau crama în picioare iar în anul 2011 au avut parte de prima producție. La Sapata îmbină tehnologia producției cu rusticul zonei și naște de aici o agricultură ecologică și biodinamică prin folosirea cailor pentru lucrarea solului. Este o poveste de succes această cramă și este o poveste romantică de asemenea, ce amestecă pasiunea italiană cu solul fertil românesc.

Căutați acest nume și bucurați-vă de calitatea unui vin bun prin alegerea voastră! E o reclamă din suflet venită pentru o echipă ce știe să prețuiască nu doar produsul ci și omul! Găsiți mai multe informații despre acest brand pe pagina oficială web de AICI sau pe pagina oficială de Facebook, de AICI.

p.s. Sunt mai multe de spus față de acest rezumat aproape nedemn. Domnul Roberto a stat în picioare lângă noi atâtea ore, fiind interesat să ne asculte impresiile și să ne împărtășească varii povești sau detalii tehnice. Am râs și ne-am destins și am rămas muți de curiozitate în fața unor procedee atât de frumoase și importante. Probabil ne vor aștepta câteva surprize în plus pe viitor așa că rămâneți pe fază!

p.p.s. Au mai scris pe acest subiect bloggerii:

.:: Radu Țuglea 01 | 02

.:: Maria Agurița

.:: Cristina Joy

.:: Cătălina Mitu

Despre autor /

2 comentarii

  • Chiar azi am desfăcut o sticlă de Băbească şi mi-am adus aminte de Roberto, laSapata şi voi toţi! Poate ajungem la toamnă, la cules!

  • Uite asta cautam, un om care sa stie povesti si care sa te indrume in alegerea vinului. Am doua petreceri de organizat anul asta si mi-ar fi utile niste sfaturi despre vin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.