Insomnia de tip Covid

Doar mie mi se întâmplă să mă trezesc pe la vreo 3 dimineața și să mă foiesc și să mă sucesc și să nu dorm bine? Cred că nu. Să fie oare o insomnie Covid?

Anul 2020 a fost unul bizar. Nu rău pentru mine ci bizar. Eu unul am dus-o bine, cu un nou loc de muncă, salariu stabil, competențe nou dobândite, relație intimă stricată și renegociată spre mai bine și tot așa! A fost – culmea – un an excelent de bun. Cu toate astea, din cauza (nu datorită, măi, oameni buni) Pandemiei, am și resimțit de-a lungul ultimelor luni destule oboseli specifice. Trebuie să le acceptăm și să le înțelegem, să știm că nu suntem noi mai leneși sau mai apatici ca fel de-a fi sau mai dezinteresați sau mai certăreți. E o Pandemie! Nu-i de joacă. O astfel de situație are rezonanță atât în mediul Economic cât și în cel Social, adică în cel psihologic.

Am muncit mult de la birou în anul ăsta, dar am muncit mult și de acasă. Nu-i ușor să muncești de acasă și am mai făcut-o, dar nu la nivelul ăsta. Apoi ia nivelul ăsta și combină-l cu stresul mai mult sau mai puțin conștient al Pandemiei și îți rezultă un soi de burn-out mental, o anxietate sporită. Au zis mulți că au muncit mai mult de acasă, simțind nevoia cumva să compenseze, neluându-și pauzele recomandate. Ăsta sunt eu, da. Nu e bine. Recomandarea mea pentru toți e să ia o pauză. E perioada de muncă multă și concentrată și de pauză lungă și odihnitoare. Sunt timpuri prea tulburi ca să putem noi înșine să ne controlăm singuri, trebuie ca și mediul de business să-și facă un plan psihologic pentru angajații săi. Mai recomand apoi programul scurt de muncă, sau munca în reprize. Eu de multe ori, cu știința noului șef al meu, am alergat de dimineață și apoi m-am întors acasă și am făcut duș și mi-am făcut cafeaua și am citit o știre, două, zece mii și apoi m-am pus pe treabă mai fresh ca oricând. Asta merge la mine. La alții poate merge altceva și ar trebui să fie ascultați oamenii ăștia.

Revenind la insomnie. Și eu și a mea o cam pățim. E 4 dimineața acum. Eu sunt astăzi treaz de pe la vreo 2 dimineața. Acum juma de oră s-a trezit și a mea că m-am dus eu la baie. Nici ea nu mai doarme. Avem și pat comod și saltea bună (ambele cumpărate acum câteva luni), dar uite că ceva…ne dă peste cap. Adică, am pățit asta și dacă am băut alcool seara sau dacă am mâncat greu seara și dacă nu. Ține de o oboseală. Nu dormi de oboseală. Cine știe, cunoaște.

Aici nu știu dacă am vreo soluție. Chiar ține de perioada Pandemică. Probabil asta ar fi soluția: să muncim în reprizele alea menționate și să combinăm perioada zilei de muncă într-un mod mult mai echilibrat cu perioada de mișcare fizică și sănătate (dietă, un ceai bun…). Adică…asta oricum trebuia să o facem până acum. Nu știu de ce a trebuit să ne pice în cap o Pandemie ca să ne dăm seama de asta…

Despre autor /

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.