Incendiile pot fi ținute în frâu dacă acționezi preventiv

incendiu apartament

Cu fix două săptămâni înainte de incendiul din clubul bucureștean scriam un articol despre pericolul de incendiu din scările de bloc ale cetățenilor de rând.

Nu doar cluburile și spațiile comerciale sunt stângace la capitolul siguranță și circuite electrice. Din păcate, mai toate blocurile vechi au sisteme învechite în acest sens. Oricând poate avea loc o tragedie, mai ales acum după trecerea atâtor ani de la uzura morală a echipamentelor specifice. De obicei, Asociațiile de Locatari fac izolații exterioare și rare modificări și îmbunătățiri la sistemul de țevi și conducte din subsol. Tablourile electrice însă cui sunt lăsate? Apoi hai să ne întrebăm câți oameni au stingător de incendiu în casă! Ar trebui să adoptăm această “tradiție” de prevenție. Dacă te uiți atent pe un raion de echipamente electrice și electronice din orice hypermarket, o să observi și stingătoare de incendiu acolo. Poate ar trebui aruncat unul într-un coș de cumpărături din când în când (căci mai expiră și ele). Asta că pe lângă tabloul electric, ai și problema de butelie și gaz, cele mai comune incidente specifice unui incendiu de până acum. Aici e foarte utilă o lecție despre uzura elementelor conexe buteliei și despre semnele unei scăpări de gaze. De asemenea, blocurile de locuințe nu prea au plan de incendiu. Unde mai pui și ieșirile ceva mai generoase din unele blocuri, ce sunt folosite ca spațiu de depozitare a bicicletelor, cutiilor, șamd.

În urma acestei tragedii puternic mediatizate peste tot, ar trebui ca domnul Președinte să nu mai declare “vorbe de duh” la Tv ci și ia măsuri pentru a instaura o Ordonanță de Urgență ce ar obliga autoritățile competente să facă verificări periodice nu doar în orice spațiu comercial ci și în fiecare locuință și scară de bloc. De exemplu, ENEL, fiind furnizor de energie, ar trebui neapărat să garanteze calitatea serviciilor oferite prin expertize semestriale. N-am ce să zic mai mult acum (deși sunt atâtea lucruri de punctat…). Ideea e că trebuie ceva mai multă practică, suportată de autoritățiile locale și susținută strategic și financiar de Guvern și de Uniunea Europeană.

Despre autor /

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.