Încărcător de telefon universal în Europa?

În ultimii 10 ani, Comisia Europeană a tot încercat să impună folosirea unui singur tip de încărcător de telefon mobil, în scopul eliminării deșeurilor generate de cablurile defecte aruncate la gunoi, însumând peste 51.000 de tone pe an.

Ieri s-a votat în Comisie cu un număr de 582 de voturi Pro și 40 de voturi Contra, subiectul introducerii unui încărcător universal. Se zvonește că schimbarea se dorește impusă până în perioada lunii Iulie 2020. În anul 2009, conform BBC, existau peste 30 de tipuri de încărcătoare de telefon mobil. În prezent există 3: microUSB, mai noul USB Type-C și încărcătorul specific iPhone: Lighting.

Cei din urmă (Apple) sunt cei mai mari contestatori ai acestei decizii, menționând că o asemenea obligație va stopa inovația în domeniu. Aceștia se mai tem de o posibilă obligație de a livra adițional adaptoare pentru circa un miliard de produse Apple vândute în Europa sau – mai rău – că aceste produse vor deveni redundante tehnic în fața noii cerințe și ca acest lucru ar putea să genereze o majoră creștere a deșeurilor electronice.

Câștigătorul? USB Type-C? Rămâne de văzut în luna Iulie cum va evolua situația… În fine, nu în Marea Britanie, apropo.

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.