Încă în renovare, Parcul Arheologic din Constanța se degradează iar!

foto via user Saila | SSC Forum Constanța

Poza de mai sus este poate cea mai reprezentativă poză pentru Primăria Constanța. După ce au ratat tocmai din anul 2015 să termine acest proiect pe bani Europeni și după ce ratează Făgădău și PSD-ul său să reabiliteze acum din banii noștri acest parc, uite că nici paza contractată de Primărie, fix lângă clădirea Primăriei, nu face față vandalismului!

Ce să mai explic? Pe bune. Ce să mai nuanțez? Apelez iar la user-ul Saila, căci a făcut din nou de curând câteva poze prin oraș și uite că i le preiau căci e important să știm cu toții asemenea lucruri.

Povestea acestui parc e una predominant frumoasă în mintea constănțenilor. Acest parc se numea Fantasio cândva și habar n-am de când s-a trecut oficial la denumirea de Parcul Primăriei. Iar acum la Parcul Arheologic. Pe timpuri veneau aici mulți constănțeni și se uitau la cinematograful Fantasio, ruina aia grosolană din același parc, ce astăzi arată așa (sau mai rău de la ultimul meu articol  – vezi poze mai recente, la colegul meu Radu). Mulți se suiau în copaci ca să vadă gratis un film la acest cinema în aer liber. Iarna, mereu aveam aici Orășelul Copiilor. Am și eu poză de mic aici, lângă un Moș Crăciun. Era o zonă vie.

Cu timpul s-a înrăutățit aspectul, apoi au urmat câteva modificări pe timpul lui Mazăre, câteva fântâni micuțe – boala lui Mazăre. Am dat bani pe ele doar ca să le scoatem de acolo peste câțiva ani! În luna Mai 2015 s-a anunțat o reabilitare a zonei, a întregului parc! Cât costa? 15.576.652,47 lei. Peste 3 milioane și 300 de euro! Dar era “bine”, constănțenii dădeau doar 1.162.284 de lei, Statul român vreo 2.596.057 de lei și UE restul de 11.818.310 lei.

foto via user Saila | SSC Forum Constanța

foto via user Saila | SSC Forum Constanța

foto via user Saila | SSC Forum Constanța

Unde s-a stricat șmecheria? Ajutorul ăsta de la UE era condiționat de un termen limită, respectiv 31 Decembrie 2015. Desigur, Primăria Constanța n-a făcut nimic. A îngrădit parcul însă, l-a săpat și l-a răscolit, a ciuntit copacii sau i-a smuls cu totul de acolo și a rămas un șantier pustiu apoi. Cu toată mizeria asta, în Noiembrie 2016, Primăria Constanța a hotărât să continue lucrările la costul ne-schimbat de 3.300.000 de Euro, DOAR pe banii constănțenilor! Ăsta și era planul, ca de obicei! Faci acolo o treabă de vreo 50.000-100.000 de Euro și pe restul îi bagi în buzunarul șmecherilor din Primărie și CJC și nu te cerți cu UE sau cu Guvernul ci cu niște pensionari de Constanța ce tac din gură în fața unui pui și o pungă de mălai. Mă bălbâi în gând încercând din nou să nuanțez situația!

CU TOATE ASTEA, din Noiembrie 2016 până azi 12 Martie 2018, nu s-au finisat lucrările! S-au amenajat o parte din noile decorații și elemente, dar totul e îngrădit oficial. Lumea mai intră acolo de curiozitate sau că n-are unde să se ducă, dar parcul e închis în mod oficial. Cu toate astea, user-ul Saila arată nu doar că nu s-au terminat lucrările și că oricum nu s-au făcut mari lucrări și în niciun caz de 3 mil euro ci că s-au mai și distrus noile obiecte amplasate acolo, asta deși parcul este dotat cu câteva cabine de pază, o altă afacere Constănțeană de a mulge banul public.

Tot user-ul Saila spune:

Am gasit Parcul (vesnic santier) Arheologic plin de gunoaie si deja vandalizat! Mamici cu copii in brate aruncand chistoacele de tigara direct pe jos, pustani de liceu dand cu picioarele in cosurile de gunoi, amuzandu-se de cat de retardati pot fi, pensionari spargand seminte si scuipand smechereste cojile pe jos si multe altele. Degeaba incearca Fagadau, timid sa faca ceva in acest oras. Nu ai cu cine! Calitatea umana este foarte slaba si aici intra toate categoriile sociale, de toate varstele! De ce in Brasov/Sibiu/Oradea/Cluj, in parcurile centrale, nu vezi un chistoc de tigara pe jos in schimb aici concitadinii nostri transforma orice farama de frumos intr-o cocina de porci?!

Una peste alta nu vezi picior de politie locala care sa supravegheze si sa amendeze maimutele astea salbatice…

Am trait astazi un sentiment de furie combinat cu neputinta si frustrare maxima…

Oamenii sunt controlați de o conducere bună. Eu mă întreb așa. Oare DNA nu are de gând să-și facă niște birouri zonale? DNA Constanța, DNA Timișoara, DNA Teleorman…șamd. Adică chiar e cazul să plecăm toți din țara asta? Eu rămâneam plecat de mult dacă îmi permiteam asta acum 8 ani, însă nu erau aliniate stelele. Mă voi forța să mi le aliniez singur căci una e să zici că e ușor să pleci în loc să repari ceva, alta e să te uiți în ochii bestiei ăsteia de situație! Vă iau EU de mână și vă duc personal în cel puțin 100 de locuri din Constanța ce au o poveste de corupție sau gafe administrative! Dar cât să mai suporte creierul unui om rațional? Nici să nu-ți pese nu mai merge, atât de groasă e!

În fine, hai să vedem în continuare pozele cu proiectul din 2015 de peste 3 milioane de euro, făcut din banii noștri:

1 thought on “Încă în renovare, Parcul Arheologic din Constanța se degradează iar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.