În România cam merge cu Sfântul FacCeVreau!

Am primit ieri un sms de la un număr necunoscut mie. Acest individ sau această individă, m-a invitat la <<Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I” – Filiala Constanța, la 16 mai 2018, ora 11.00, pentru a participa la evenimentul dedicat sfințirii troiței donate de Traian Petcu, veteran dobrogean din cel de-al Doilea Război Mondial…[…]>>.

Nu știu cine e Traian Petcu, dar știu că ieri s-a comemorat finalul celui de-al Doilea Război Mondial, alături de Ziua Europei și de Ziua Independenței a României. De fapt știu cine e omul. Același ce a mai donat o troiță anul trecut Colegiului Mircea cel Bătrân, Constanța. Sunt curios dacă are legătură cu ceilalți. Eu am mai avut ceva de spus acum nu mult timp despre Troițe… Nu știu cum m-au nimerit fix pe mine!

Răspunsul meu rapid la acest sms a fost un alt sms cu virgulă conținutul: “Dar ce treaba are o Troita cu regimul Militar romanesc? Si nu cumva asta incalca Legea 489/2006 si chiar Constitutia Romaniei? …?”. Răspunsul primit destul de repede a fost: “Bună ziua! Vă mulțumesc pentru întrebări! Totul este legal și potrivit legilor în vigoare! Pe de altă parte, este vorba de o institutie muzeală a Armatei Române, unde avem un sector dedicat Serviciului Religios în Armata Română! Vă așteptăm!”.

Acuma, ce să zic… Apreciez răspunsul rapid și da, aș zice că e ok evenimentul ca o activitate dedicată unui sector dedicat și el la rândul său de un Serviciu Religios în Armata Română ce s-ar traduce în mod normal ca un soi de lecție de Istorie, daaaaaaaar… o sfințire practică înseamnă un eveniment religios nu unul cultural sau istoric. Asta înseamnă o încălcare a Legii.

De ce? Cui îi pasă?

Dar, hai…să elaborez, într-un mod succint totuși. Religia creștin-ortodoxă nu e religia României. Nu are voie. Nu există. România e stat democratic, adică…liber. Zicem noi că nu e așa, dar legal, cam e. Nu ai voie să impui o Religie! Adică ce se face de mult timp pe la noi. Se face, dar nu ai voie. Legea 489/2006 menționată de mine se numește “Legea privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor” iar primul său articol prin primul său alineat spune clar că ” Statul român respectă și garantează dreptul fundamental la libertate de gândire, de conștiință și religioasă al oricărei persoane de pe teritoriul României, potrivit Constituției și tratatelor internaționale la care România este parte“. Să te impui tu ca instituție a Armatei Române sau a Statului cu un act religios de sfințire a unei troițe, încalcă asta din start.

Apoi, avem o Constituție, pe care putem s-o disecăm în atâtea feluri și să vedem că nu avem noi voie ca Stat să impunem o Religie anume! Nici nu-mi mai bat capul… Doar spun și eu despre niște tâmpenii cotidiene ce oricum nu se vor schimba așa cu una cu două. Food for thought.

Fb Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.