Ieri am fost la mare înălțime!

Zbor cu Avionul la RAS Tuzla (20)

Știu că ne-am obișnuit să vedem astfel de fotografii din dronă, dar de data asta am făcut eu această poză, dintr-un avion de 4 locuri de tip Diamond DA40, din proprietatea RAS Aeroport Tuzla.

Zbor cu Avionul la RAS Tuzla (3)

În urma campaniei Aeromania 2015, Organizatoarea (Cristina Mitchievici) ne-a promis nouă bloggerilor constănțeni că ne va arăta ce înseamnă experiența unui zbor de agrement. S-a ținut de cuvânt iar primele ce au profitat de ocazie au fost bloggerițele Maria Aguriță și Maria Urban. Vezi recenzia Mariei Urban, aici.

Am ajuns ieri la fața locului împreună cu Mosa, Adrian Siea, Alexandru Busuioc, ddumi.ro și Puștiul.ro. Am zburat doi câte doi, pe rând. Primii ce au zburat cu avionul de agrement DA40, au fost Adi și Alexandru. Din câte am înțeles, au dat cu banul pentru a vedea cine stă în față. Pilotul nostru a fost Bogdan Sorescu, un tânăr carismatic și glumeț ce a început meseria asta de la 15 ani, din câte am înțeles. A fost inițial pilot de avion deltaplan iar apoi a ajuns instructor. Se pricepe și este foarte fun. Credeam că o să fie un zbor tehnic și mai rezervat dar am glumit cu toții și ne-am distrat tare. Revenind la primele zboruri. Fiecare a durat între 30 și 50 de minute. Runda doi. A fost rândul lui Puștiul și ddumi. I-am așteptat și pe ei, în timp ce am dat o comandă de mâncare de la bucătăria din zonă. Ne-am comandat fiecare câte o porție de cartofi prăjiți, castraveți murați și carne de porc (eu am ales carnea de pui). După zbor am servit și o bere.

Runda finală: Eu și Mosa. Ni s-a mai alăturat în avion o altă persoană ce trebuia să zboare în acea zi. Acum chiar eram patru în avion.

Zbor cu Avionul la RAS Tuzla (1)

Zbor cu Avionul la RAS Tuzla (6)

Zbor cu Avionul la RAS Tuzla (8)

Este prima dată când am zburat cu un asemenea avion micuț. Am zburat prima dată cu o cursă comercială în anul 2010 iar asta este a doua oară când zbor. Dar, repet, e prima dată când văd ce înseamnă un zbor mai intim. E o cu totul altă experiență și apropo…chiar nu ai de ce să te temi de așa ceva. Nu e ca și cum ai zbura prin aer cu tot vântul în față, fără a avea o direcție bine stabilită (spre dezamăgirea mea de căutător de senzații tari). A trebuit să ajungem la o viteză de aproximativ 120 km/h pentru a decola. Ne-am dezlipit de sol foarte lin și ne-am început ridicarea la o altitudine de aproximativ 400 de metri. Mașinile se vedeau ca de jucărie, oamenii erau și mai mici. Îi mulțumesc bloggerului ddumi că mi-a împrumutat DSLR-ul său, Nikon D40! În mod egal cu bucuria acestui eveniment, am avut și bucuria de a vedea acasă pozele frumoase pe care le-am făcut în zbor.

Zbor cu Avionul la RAS Tuzla (10)

Zbor cu Avionul la RAS Tuzla (13)

Zbor cu Avionul la RAS Tuzla (16)

Zbor cu Avionul la RAS Tuzla (25)

Zbor cu Avionul la RAS Tuzla (30)

Zbor cu Avionul la RAS Tuzla (32)

Am zburat desupra stațiunii Eforie, unde putem vedea o plajă nou extinsă, deasupra stațiunilor Neptun și Costinești, am ajuns deasupra Mangaliei, cu greu am recunoscut Vama Veche (de fapt, doar din poze, acasă) iar de acolo ne-am întors către Tuzla.

La început m-am agitat cu check-in-uri și câteva poze de start dar în mare parte stăteam liniștit cu ochii pe peisajul de la sol, în timp ce ocazional o mai apucam de mână de plăcere pe Mosa, ce stătea în spatele meu. Eu eram desigur în față. Ha! Ce frumos se vede totul de sus, ce minciună frumoasă în fața realității de la sol… Dar, au și locurile astea un farmec grozav, nu doar din aer. O persoană ne făcea cu mâna dintr-o barcă mică, nu știu cum de am reușit s-o văd. I-am spus asta și pilotului prin microfonul atașat de cască și a glumit spunând că sunt și ei invidioși, cei de la sol. Foarte tare acest pilot! Cât am mai glumit cu toții…

Zbor cu Avionul la RAS Tuzla (12)

Din nou mă aflu în situația de a nu avea destule cuvinte pentru o astfel de experiență rară. Sunt prea multe de relatat. Am avut puține turbulențe. Mi-ar fi plăcut mai multe. Cu această ocazie mi s-a confirmat că am nevoie de puțin mai multă adrenalină în viața mea. Poate data viitoare fac ceva de genul. Am ajuns la Aeroport din nou, am aterizat foarte ușor și frumos și uite cum am tăiat de pe To Do List un lucru grozav!

Noi am zburat gratuit dar un astfel de zbor costă probabil în jur de 100 de euro, nu mai știu. Cel mai bine o întrebați pe Cristina despre aceste zboruri de agrement. Merită. Chiar merită pe bune! Asta mai ales, dar mai ales, dacă vrei să faci și câteva fotografii! Școala de Pilot, primul modul, am înțeles că te costă în jur de 68.500 de Euro!

Ce mi s-a părut mega interesant de asemenea, a fost faptul că am trăit Teoria Relativității a lui Eienstein, mai exact Dilatarea Temporală.

Toți eram în așteptarea zborului. Timpul trecea pentru toți la fel. Logic, nu? Faza e că atunci când Adi și Alex au zburat timp de vreo 40 de minute, noi chiar am simțit aceste minute așa cum știm că se simt, căci stăteam pe loc. Ei însă au simțit că au plecat de lângă noi timp de vreo 10 minute, asta pentru că au călătorit la o viteză mai mare. Pentru ei, timpul a trecut altfel! Nu e SF, chiar s-a întâmplat asta. Am simțit și eu asta pe propria piele! Aceeași senzație am avut-o și eu!

Practic, timpul e relativ iar acesta este determinat și schimbat de viteza unui corp ce se mișcă în relație cu un alt corp. Noi ne-am mișcat atât de repede încât am simțit că a trecut mai puțin timp. Uitați-vă ca exemplu la filmul Interstellar, să vedeți explicat și acolo cum funcționează asta. În timp ce pentru un echipaj ce a plecat în Spațiu la o viteză foarte mare Timpul a trecut destul de lejer (se simțea că au trecut câteva zile sau câteva luni), cei rămași în urmă pe Terra au simțit practic că au trecut câțiva ani. Această teorie a lui Eienstein este un adevăr demonstrat. De exemplu, în anul 1971 s-a făcut un experiment. Patru ceasuri extrem de precise au fost setate la aceeași oră, la același minut și la aceeași secundă. Acestea au fost plimbate în același timp în diferite destinații de pe Glob prin intermediul unor avioane de zbor comercial. Când au fost aduse la loc într-un laborator, fiecare afișa o oră decalată cu un minut, două sau trei. Practic, Adi și Alex au rămas puțin mai tineri ca noi cei 4 ce așteptam iar ddumi și Puștiul au rămas puțin mai tineri ca mine și Mosa. Mă întreb cu câte minute, ore sau zile sunt înaintea noastră piloții de avioane… E un gând superb și o trăire practică a acestei teorii!

Găsiți o recenzie despre acest zbor și la Puștiul, aici. Pozele mele pot fi găsite pe Facebook, aici.

Despre autor /

4 comentarii

  • :( Păcat că nu am putut veni! Trebuie să fi fost tare frumos!

  • yo, pretul pentru scoala de pilotaj este ~7000 de euro nu 70.000 :d

    • Joie Negru

      Eu cred ca 70k. Asa am auzit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.