Ieri am alergat la Crosul Ziua olimpică, pentru a patra oară!

foto via Radu Surugiu

Ieri a avut loc o ediție specială a Crosului Ziua Olimpică, mai exact a 30-a ediție! S-au adunat mulți alergători în fața Sălii Sportului și așteptau cu nerăbdare cu toții să se dea startul, la ora 10:00.

Unii își făceau încălzirea, alții făceau poze, toți își luau tricoul de participare… S-a vorbit câteceva despre istoria evenimentului, despre nume importante din spatele evenimentului sau din istoria participării la acest eveniment.

In urma cu 30 de ani, in ziua de 23 iunie 1987 – Ziua Olimpica, a fost organizata la Constanta, sub patronajul Comitetului International Olimpic (CIO) si a Comitetului Olimpic Roman, prima editie a Crosului Olimpic.

La startul dat de Lia Manoliu, pe atunci vicepresedintele COR, s-au aliniat aproximativ 3000 de iubitori de sport, alergandu-se pe o distanta de 10 km, pe traseul Parcul Copiilor – Hanul Piratilor Mamaia. Printre participanti s-au numarat luptatorul Ion Draica, medaliat cu aur la JO de la Los Angeles 1984, multiplu campion mondial si european, Elena Frincu, vicecampioana mondiala la handbal, in 1973, si Ilie Floroiu, actualul director al Clubului Sportiv Farul Constanta, care a si castigat cursa.

In 1987, primii 2000 de participantiare au trecut linia de sosire au primit tricouri olimpice cu sigla CIO, venite de la Lausanne.

Cam acesta este istoricul preluat de pe site-ul cosr.ro, dintr-un articol de unde vedem și cine a câștigat și ce anume.

A fost ca de obicei o alergare plăcută, pe bulevard. E foarte distractiv. Ne mai motivau pe ici pe colo câțiva privitori de pe marginea străzii. De data asta, am alergat pe tot sensul bulevardului, fiind restricționată circulația ceva mai bine la această ediție. Am terminat cei 5,24 Km în vreo 25 minute și 8 secunde. Îmi arată vreo 29 de minute pe Facebook căci am uitat să-mi opresc aplicația Endomondo. Așadar, am alergat destul de bine! Se poate și mai bine…

La Finish ne-au dat o medalie, la fel ca anul trecut. O porcărie. Hai că vine recenzia aia “răutăcioasă”!

Doamna Elena Frîncu, imaginea acestui eveniment, lucrează cam suspect în organizarea evenimentului. De fiecare dată reușește să facă o treabă second-hand cu această organizare. Nu știu exact de ce fonduri dispune dânsa (deși conform articolului din Presă de aici, pentru finanțarea programelor sportive realizate de structurile sportive de drept privat s-a stabilit pe anul ăsta un buget de 7.000.000 de lei iar structurile sportive de drept privat sunt structuri sportive cu personalitate juridică iar DSJ Constanța este asta), însă nu se vede vreo investiție de o decență minimă în acest eveniment. De asemenea, doamna respectivă nu prea face multe pentru acest oraș, în ciuda discursurilor anuale grandioase.

Până și Asociația Sportivă SanaSport a tot organizat varii evenimente de-a lungul anilor fără vreun mare ajutor extern și a făcut-o extraordinar de bine în comparație cu o acțiune a unei întregi Direcții de Sport Județene pentru Sport și Tineret! De când e normal un asemenea lucru?

În ultimii ani (poate mereu), Ziua Crosului Olimpic a însemnat acordarea unui tricou banal (nici ăla tehnic), a unei medalii banale și a unei foi cu același format de ani de zile, ce atestă că ai participat la eveniment. De abia în acest an am văzut și noi câteva premii pe ici pe colo și o colaborare în van cu Aqua Magic.

La finalul cursei, un moș pontos și cam pierdut în spațiu, vorbea la microfon varii stupizenii. L-au luat pe vreun pensionar de la vreo gheretă de pază de prin Parcul Tăbăcăriei cred… Ne reamintea pe la ora 11 să ne ducem la Aqua Magic, că e intrare gratuită! Pe ploaie…la Aqua Magic. Și ploua bine! Intrarea gratuită era până la ora…12:00. Minunată organizare, ce să zic. În rest, zero organizare. Poliția și Primăria nu ajută ca merit al organizării căci sunt ei sponsori, ei ajută căci trebuie, căci sunt Instituțiile-fundație ale societății noastre. Ei sunt OBLIGAȚI prin Lege să-și acorde sprijinul la astfel de evenimente. Așadar, doamna Frîncu ne cam prostește pe față de ani de zile.

La fel ca și în alți ani, nu am o impresie bună despre acest eveniment. Presă n-a fost mai deloc, atmosferă mai deloc… De recompense, ce să zic? Tricoul generic, cu un ditamai DEDEMAN printat pe spate, o medalie ieftină ca aspect și o sticlă de apă. Nu mă interesa neapărat cine-știe-ce recompense ci măcar atmosfera să fie una atractivă. De unde atâtea cerințe pentru așa incapabili notorii? Măcar ne-am distrat mulți dintre noi căci am făcut ceea ce e esența unui astfel de eveniment: am alergat și am fost sănătoși și competitivi! Evenimentul ăsta are succes DOAR datorită specificului său, în niciun caz datorită organizării prăfuite și demodate.

Fb Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.