Hop țop și eu prin Delta Dunării și Pădurea Letea

În data de ziua de dimineața de ieri, 15 Septembrie 2020, eu mă pregăteam de zor – sau de zori – ca să ajung prin Delta Dunării. Cu ce ocazie? Cu aceeași ocazie pentru care beau eu șampanie: așa…spontan și plăcut!

A fost vorba întradevăr de o drumeție din senin, făcută în manieră de Team-building. Am plecat de dimineață devreme sau de noaptea-n-cap-devreme ca să prindem răsăritul în Deltă. Apropos de locație… A fost pentru prima oară în viața mea amărâtă de om nu prea umblat prin Lume când am avut ocazia să aflu și eu în sfârșit ce este aia Delta Dunării!

Știu că aș putea fi mai poetic decât atât și să vă explic în stil wikipedian ce înseamnă Delta Dunării și să vă impresionez cu câteva cifre și statistici, dar…n-am chef! Doar mă bucur că am fost în Deltă și îi mulțumesc persoanei care a făcut asta posibil! Dumnezeu. Haha. Glumeam…

Este ceva mai complex de explicat cu cine am fost acolo și de ce și cum și ce am văzut și unde, dar am răbdare să vă explic cu altă ocazie, ca poate și voi să ajungeți acolo. Până atunci, vă spun doar că drumeția a vizat o porțiune din Delta Dunării, pădurea Letea și caii sălbatici de pe acolo de asemenea și Sulina sau Sulaina Cianăl, cum e cunoscută pe la noi.

Băi, deci, dacă vă duceți prin Deltă – fie și Vara – luați-vă o geacă pe voi! Eu am fost deștept și mi-am luat nu doar pantaloni scurți ci și pantaloni lungi și geacă sport lungă. O să mergeți cu șalupa și o să fie cam friguț! Am început drumeția pe o noapte spre răsărit atât de frumoasă cu stele atât de superbe…! Am continuat-o pe fel și fel de brațe ale Dunării și am surprins pelicani și alte cele… Caii nu erau pe acolo. Pentru cai am fost la Letea, un sat din comuna C.A. Rosseti din județul Tulcea. Acolo ne-am suit într-o mașinuță 4×4 varianta de Vaslui și ne-am dus până la caii sălbatici. Acolo am dat de cai, dar și de un Taur rătăcit. Zodia mea. Rătăcit în peisaj, ca mine…

Eu fotografiam cu al meu aparat foto bridge, dar cu zoom mare: Canon SX410 IS. E recomandat un DSLR în cazul ăsta, cu un obiectiv mai luminos…

Până la cai și în pădure, ne-a preluat un băiat din localitate, povestindu-ne multe chestii despre zonă. Pădurea Letea este cam…deșert și cică prin anii ’50 a trecut Ceaușescu pe acolo și a ordonat să se planteze copaci, în ciuda faptului că era nisip prin zonă. Uite că s-a întâmplat asta! Nisipul, apropos, e de 100 de ori mai fin și frumos ca-n Mamaia. Ne-a mai povestit despre o liana care sugrumă copacii. Cresc copacii, dar cresc și lianele ce se înfășoară în jurul lor și apoi îi rup, cam ca un șarpe constrictor. Liană greacă parcă?! E chiar foarte tare zona!

Ai ce să vezi prin Deltă iar Delta nu înseamnă doar apă și canale și pelicani…

Am mers apoi cu șalupa spre Sulina, ne-am întins pe șezlong la plajă, am vizitat – sărind gardul – Cimitirul Multietnic din Sulina cu singurul mormânt de pirat înhumat pe acolo…

ăsta, adică…

A fost o aventură de-a dreptul! Haide să vedem și alte poze de ieri și dacă aveți dispoziție de drumeție… alegeți și aceste locuri de pe la noi!

« de 2 »

Vedeți pozele și pe pagina oficială de Facebook a Joie Negru blog.

Despre autor /

4 comentarii

 • billy

  Poti sa ne dai traseul facut si eventual locuri de cazare? Multumesc.

  • Anonim

   Incearca la Casa Letea cazare, iar ei te pot plimba si prin delta. Au niste masini de savana si barci, iar daca nu au disponbil ceva, te pot trimite la persoane care te pot ajuta. La ei gasesti tot ce ai nevoie.

   • Anonim

    Iar daca vrei plimbari prin delta, pe canale, mergi in Sulina si ii gasesti pe majoritatea pe mal. Mai poti intreba si pe localnici, sunt foarte de treaba.

 • Joie Negru

  Nu stiu de cazare caci am stat doar o zi. Traseul este Delta – Padurea Letea – Sulina.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.