Explorator Urban

urbexAceastă pagina descrie activitatea mea de Explorator Urban al orașului Constanța. Această activitate este cunoscută internațional ca “Urban Exploration” sau “Urbex”.

Explorarea Urbană este actiunea unui fotograf de a depăși limitele normale a unei sesiuni foto. Desigur, mulți fotografi fac asta în diferite feluri (definite de diverse categorii: nud, experimental, fashion…), însă o asemenea limită descrie o explorare fizică ce implică pătrunderea în locuri periculoase sau interzise și ce implică deseori riscul de a avea probleme cu Legea. Implică de asemenea să te cațeri în anumite locuri, să te strecori, să escaladezi sau să fii de-a dreptul contorsionist poate. În general, implică sa ai pasiune și curaj și să fii responsabil pentru acțiuniile tale care s-ar putea sa intre în conflict cu liniștea sau proprietatea cuiva.

joienegru explorator urban

Adevăratul explorator urban nu fură nimic din locul descoperit și nici nu-l distruge. Ba chiar, unii ajung să posteze fotografii dintr-un loc secret și să nu-i dezvăluie locația, tocmai pentru a-i garanta integritatea și frumusețea. Însă, în general, aceste locuri sunt de interes public sau cel puțin de un simț artistic aparte ce trebuie împărtășit. În general, fotograful simte nevoia arzătoare să modifice mediul în functie de nevoile sale vizuale, însă astfel de locuri își au de multe ori propriul fel vizual apreciat și acceptat ca atare de către oricine.

Să intrăm în pâine!

Eu am cochetat puțin cu domeniul fotografiei cândva prin anul 2000, când aveam 14 ani. Făceam asta pe un aparat foto vechi pe film pe care îl mai am și acum. În aventura asta, eram doar eu și Fane, prietenul meu cel mai bun care acum nu mai este printre noi. Știam ce înseamnă o fotografie, însă nu mă interesa banalitatea cadrului, așa că primele mele poze din expediția noastră arătau cam așa:

Exif_JPEG_422

Poze absolut acceptabile pentru unul ca mine. Acum hai să vă arăt și prima noastră tentativă de Exploratori Urbani:
x_x

Ah, da! Nu am poze căci ni le-au confiscat cei de la Oil Terminal. Într-o zi m-am dus cu Fane printr-o zonă industrială și am ajuns la Oil Terminal. Am făcut în ziua aia câteva poze mai interesante și am vrut să facem și în interiorul complexului, având în vedere că gardul înalt de beton era spart și puteai să intri lejer. Ne-a prins cineva, ne-a dus la sediu, ne-a acuzat că suntem spioni (deși aveam 14 ani) și ne-a confiscat filmul. Deci cam ăsta e unul din riscurile explorării de asemenea fel.

joie 03

Apoi m-am oprit. N-am mai știut nimic de Fotografie, de Internet nici nu mai zic… Apoi, prin 2007-2008, am început să intru iar în domeniul Explorărilor urbane.

Cândva urcasem pe un bloc din zona Tomis 3.

E și asta o parte a Explorării Urbane. Am intrat într-un bloc oarecare și m-am dus până la ultimul etaj. Erau acolo vreo 2 muncitori care făceau nu știu ce cu niște cabluri însă nu m-au abordat. Nu e cine știe ce explorare, dar e ceva! Apoi m-am dus prin Port puțin.

Aici, în această ultimă poză, a apărut un paznic și nu m-a lăsat să intru în clădirea asta aproape dărâmată. Oricum n-aveam ce să caut prin Port, însă tot m-am aventurat. Mi-am continuat drumul, cam în direcția asta:

joie 12

Prin zona “x” am dat de o hală uriașă.

În altă zi, am fost tot prin port, însă undeva prin zona Gării. Am trecut de niște jandarmi ce patrulau pe acolo și m-am infiltrat prin port. Am dat de o clădire interesantă.

Mi-a placut enorm aici. Mă gândeam să schimb puțin ceva în peisaj, ca să arate mai “aranjat”, dar am zâmbit și mi-am dat seama că totul arăta deja perfect. Am dat să ies pe ușa din poza de mai sus și am dat nas în nas cu o persoană! Era o femeie ce se ocupa cu întreținerea pe acolo. Am întrebat-o dacă se supără cineva dacă fac poze pe acolo. Mi-a zis că nu știe, căci de obicei e supravegheată zona. Zicând asta, mi-a arătat o camera video țintită fix spre mine. Ups. Am tulit-o de acolo.

Am mai facut cândva o drumeție pe plaja Modern. Era o mare pădure acolo.

Am explorat vegetația din zonă, printre spini și boschetari și m-am chinuit să ajung dintr-un capăt în altul, dar a meritat drumeția, căci povestea mea a ajuns eventual și în ziarul Cuget Liber (inclusiv în print).

Multe alte explorări urbane am început să le fac împreună cu un prieten bun și blogger constănțean pe nume Marius, alias ddumi. Am fost cu el prin clădiri vechi în Zona Peninsulară…

…am mers și prin Hotel Intim:

…ba chiar era cu mine când am explorat și Sinagoga Evreiască:

Aici am sărit un zid, am intrat înăuntru…câțiva câini mă așteptau în zonă! Norocul meu a fost ca acei câini să nu fie răi în acel moment. M-au ignorat, în timp ce mă plimbam printre ruine și făceam poze.

Prin anul 2010 m-a ajutat și amica mea Mika să fac o explorare mai aparte: pe Tomis Mall.

Fix după sesiunea asta specială, am plecat în Italia pentru puțin timp. Ce? Credeți că acolo m-am lăsat de explorări? Ma come?

Cu mult timp după, prin Mai 2012, am continuat, explorând interiorul unei clădiri cunoscute din oraș (clădirea Cartea Rusă):

Ultima poză arată că cineva supraveghea clădirea. Sus la etaj erau camere de luat vederi așa că am plecat de acolo până să nu vină un echipaj periculos care să ma ia pe sus.

Cam așa sună o parte din aventura mea prin oras. Am fost prin mult mai multe zone și clădiri din acest oraș. De mic de când m-am pierdut prin oraș am învățat să mă folosesc de scurtături și repere pentru a-mi da seama pe unde trebuie s-o iau. Lucrul ăsta m-a ajutat și mai mult în a fi însetat de locuri ascunse și rare.

Explorarea urbană este un lucru puternic și evocator, care nu este totuși pentru oricine. Nu e vorba aici doar de curaj sau nebunie ci e vorba de multe ori și de intuiție și cunoaștere. Eu știu orașul foarte bine și știu mai ales străzile ascunse și zonele rare. Cu toate astea, mă bucur să știu că încă mai am de descoperit anumite zone din acest oraș, care pentru mine este mic totuși. Asta însă nu inseamnă că-i atât de limitat în detalii.

O să revin cu update-uri în funcție de adăugări sau explorări noi.

[LE] Vizitati-mi pagina oficiala de Facebook pe www.facebook.com/exploratorurban

[LE] Aruncați-vă un ochi și pe explorările cu valea de sub podul de Butelii și Tunelul Anghel Saligny.

.:: despre Vale

.:: despre Tunel

Leave a Reply

Your email address will not be published.