Eftinshop Constanţa – Despre Handmade şi DIY

eftinshop constanta alexandru constantin cretu

Persoana din imaginea de mai sus este Alexandru-Constantin Creţu, un mic antreprenor local şi un adept al stilului DIY (Do It Yourself).

În traducere, acest stil înseamnă să te ocupi singur de propriile invenţii iar el o face în mod „eftin”. Adică foloseşte materiale reciclate sau obiecte vechi sau în plus, găsite prin casă. Nu-i nimic ieftin însă în forţele depuse pentru a creea un concept!

L-am observat la seminarul de ieri, discutat în articolul precedent. Nouă, celor prezenţi, ne-a povestit puţin despre pasiunea sa şi a spus că a fost atent la scena Handmade locală de când a început să prindă contur, prin preajma anului 2008. Luând ceea ce ştia din acest domeniul şi combinând cu mixul puternic de DIY, a dat naştere unei mici afaceri ce îl face din ce în ce mai căutat pe piaţa locală. Pentru creaţiile sale se poate folosi nu doar de mărgele, sfori sau pânză ci şi de cabluri, lemn, cuie, bormaşină şi vopsea. Toate acestea dau naştere unor concepte originale şi numai bune de admirat atât într-un apartament sau casă cât şi într-un local ce-şi desfăşoară diferite activităţi comerciale.

De exemplu, ne-a arătat o imagine cu o lampă. Chiar dacă în timpul prezentării acestui obiect puteam să-i văd becul, nu prea am ghicit definiţia sa, era prea aparte. Primul gând m-a dus către expunerea sa într-un muzeu, dar nu, puteţi găsi această lampă în clubul local Goblin. Printre obiectele folosite pentru a da naştere acestui concept, se numără câteva componente de bicicletă, ba chiar şi un far de la o Dacie veche. Lampa este funcţională! Alexandru preferă să creeze ceva cât mai util şi funcţional, însă uneori clientul se grăbeşte şi nu-i poţi face decât anumite ajustări de aspect. În portofoliul său mai găsim diverse lucrări de amenajare a unor oglinzi, rafturi, scaune…ba chiar găsim şi anumite plafoniere sau aplice ieşite cu totul din comun sau dulapuri de diverse forme, cu sertărele funcţionale şi de bun gust; toate făcute de la zero.

Alexandru a fost de asemenea câştigătorul lunii Aprilie la concursul lansat de Praktiker, o provocare tip DIY pentru orice om creativ. Ideea sa a fost apreciată enorm nu doar de către juriul celebrului retailer dar şi de către orice persoană martoră la astfel de imagini rare.

Rar este şi el, mai ales pe scena locală. Nu spun că nu mai sunt destui oameni creativi în Constanţa, dar sunt rar apreciaţi sau mai ales…rar văzuţi. Trebuie să-i susţinem şi să vorbim ceva mai des despre astfel de lucruri creative, eficiente, utile şi de ce nu…lucruri care aduc un profit şi care urcă uşor uşor un domeniu aparte în Economia locală.

Pentru mai multe poze cu lucrările sale, intraţi pe pagina sa de Facebook: Eftinshop

[Later Edit] Observ că business-ul său nu mai există. Revin cu detalii dacă mai aud ceva despre acesta.

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.