Educația interumană în relațiile de dragoste!

foto via quora.com

Vorbim des de Educație în Familie, pentru Copii sau în Școli sau chiar în Afaceri. Cred că ne lipsește un Cod al Bunelor Maniere în relațiile noastre de iubire.

Știu că v-am captivat cu titlul, dar nu vă prezint vreo statistică a Universității Cambridge sau vreun reper științific elaborat de minți iluminate ci doar o părere și un gând, născut din observație și experiență. O problemă des întâlnită în relații este cea de Delăsare. Ați văzut cum multe cupluri se îngrașă împreună, nu? Dragostea îngrașă, se spune… Ei bine, se întâmplă mai multe de atât. Pe lângă obiceiurile comode ce duc spre degradare fizică (ce nu e pe placul nimănui în genere, oricât de mult iubești persoana de lângă tine), există și pericolul de degradare psihică, de lipsă de ambiție, de lipsă de idealuri. Este un obicei greșit. În același timp, am văzut și în mine și în multe alte persoane care fac…ce anume după o despărțire? Mișcare fizică. Îmbunătățire a aspectului și îmbunătățire a aptitudinilor psihice. Ca să intrăm iar pe „Piață” și să fim atractivi. O trăsătură valabilă și la animale și la păsări…

De ce nu facem noi asta în timpul relației? Cred că ține de Educație. Omul tinde spre un soi de obediență a exemplului Trecutului, a obiceiurilor altor oameni din Trecut, ce au făcut ceva cu viața lor. De aia și avem Școală și Legi și Filosofii. Ca să avem un reper. În relație se pierd toate aceste lucruri de multe ori și revenim la o condiție umană brută și animalică. Este un joc periculos pentru propria noastră persoană cât și pentru relație.

Drept urmare, cred că o Educație Interumană pentru relații este necesară. Programe naționale chiar, ce încurajează auto-îmbunătățirea în doi. Da, nu mai ai același timp disponibil și munca îți ocupă atâta timp din viață, dar nu e corect. Eu urăsc mediul de muncă din țara asta. Familia ta sunt colegii de muncă, nu cei de acasă. Uite că și de acolo apare rata asta mare de divorț și înșelat în relație cu colegii de muncă, căci acolo îți trăiești în mare parte emoțiile, greutățiile și bucuriile. E un trai pervers.

Ce e de făcut? Ține de alegerea personală să cauți ceva mai bine și ține de chimia cuplului de a lucra amândoi la o schimbare pozitivă. Facem sau nu facem asta, ține de noi și de istețimea noastră și de gândirea în avans la o soluție pentru o problemă ce dă târcoale sufletului nostru și a întregii noastre existențe sociale și relaționale. Sună a fi vorbe mari, dar sunt cele mai banale alegeri. Ca vorba populară: Cum îți așterni, așa dormi.

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.