E porcărie sau promite acest joc VR Chat?

Cel mai probabil ați auzit de acest joc – dacă ați auzit – din reclama obsesivă făcută de utilizatorii 9Gag – dacă ați auzit de 9Gag…

A ajuns foarte celebru deodată și primul meme al anului datorită unui filmuleț ce probabil e acesta. Este un joc ce prezintă o lume virtuală în care poți să chattuiești cu multă lume. Exact cam ce era cândva jocul Second Life, apărut chiar și în atenția noastră inclusiv prin varii știri precum aceasta de aici de pe Pro Tv, din anul 2008. Așadar, nu e o idee nouă.

VR Chat este un joc, dar mai ales o platformă digitală. Este în teste (Early Access), dar îl poți instala gratuit de pe website-ul lor sau – cum am făcut eu – de pe Steam. Se joacă pe PC, dar desigur că se poate juca și cu echipament VR. Rolul proiectului este să îți condiționeze găsirea de noi prieteni, creearea de noi lumi sau avatare/caractere 3D și de distracție desigur.

Mie mi-a plăcut un pic acest joc – cum și Second Life îmi făcea cu ochiul – și am stat acum două seri până la 1 noaptea în acest joc. Second Life se mișca destul de greu pe sistemul meu de atunci. Nici acest VR Chat nu are cum să nu se miște greu pe sisteme mai slabe. Pe laptop-ul meu i3 și 8 Gb memorie, se mișcă destul de bine și ușor mai greu doar când mă teleportez în lumi mai pline de detaliu, ca de exemplu Times Square din New York. Sau în locuri populate de foarte mulți jucători. Problema este totuși interfața greoaie de selecție. Poate e mai ok pentru cei cu echipament VR, nu știu.

Îți alegi un avatar standard, dar poți găsi altele mai speciale prin joc. Mi-au lăudat alaltăieri câțiva avatarul găsit, crezând că eu l-am creeat, căci poți să faci tu asta. Poți să te pui pe tine în joc, cu fața ta, dacă știi să faci asta. Am dat de mulți copii pe acolo, dar și de mulți adulți. Sunt și câteva fete în joc iar în rest, băieți costumați în fete. Te plimbi apoi cu avatarul tău prin orice lume dorești. Ba o lume cu un parc de distracții, unde chiar te dai în varii atracții, ba într-o lume ce are un bar și muzică lounge, ba într-una în care joci pe echipe de-a v-ați ascunselea. Eu am stat mult timp într-o lume cu un foc de tabără. Eram în aceeași lume cu mulți jucători și o mare parte din ei erau din Rusia, alții erau din Franța, alții din Țările de Jos…șamd. M-a întrebat o fată de unde sunt și i-am zis că România și m-a întrebat dacă sunt aici mulți blonzi și roșcați, că așa știa ea. Un avatar în trecere mă întreba dacă nu era o țară de lumea a treia. E o harababură de discuții acolo, dar poți selecta cu cine vorbești sau poți da Mute sau Block oricui. Uneori n-ai succes (cred că e eroare a jocului) și trebuie să dai Mute la toate voice-urile din opțiunea System. Poți juca bowling, poți ține prezentări, poți orice. Asta în mod ideal, căci repet, e cam harababură.

În această lume despre care vorbeam, ne-am așezat în jurul focului și cineva chiar ne cânta la chitară prin microfon. Apoi ne-am jucat “the word game”. Într-un mod ordonat, am luat-o de la stânga la dreapta, spunând fiecare câte un cuvânt ce ar forma o poveste. Nu ne-a ieșit prea bine, dar am reușit totuși să ne organizăm un timp. Mi-a plăcut foarte mult asta! Posibilități sunt multe în unele cazuri norocoase…

Din păcate, votul meu s-ar duce mai mult spre “porcărie”. În ciuda potențialului, s-ar putea să ajungă exact ca Second Life și să fie uitat. De ce? Ieri de exemplu, aveau mari probleme. Nu puteai să te loghezi mult timp, se mișca greu. Apoi, nu prea mai erau mulți oameni prin Lumi. Din zeci și sute de persoane, dacă mai găseai 10 printr-o lume anume. Asta poate e din cauza stadiului incipient al jocului, dar cea mai enervantă chestie la joc este oricum…jucătorul. Dai acolo de niște oameni (nu neapărat copii) ce se prostesc în cel mai ridicol mod! Mulți nici nu știu să vorbească, mai ales în condiția că nu te vede nimeni și nu te știe nimeni. Scot zgomote, se prostesc când vorbesc și o fac și stângaci așa mulți. Doar câțiva sunt cu adevărat amuzanți când fac asta. În rest, zici că e Planeta Prostiei. Culmea, ăsta e stadiul comunicării pe Internet în ziua de azi! Jocul ăsta o scoate la suprafață bine. Practic meme-urile alea stupide și anoste de pe net prind și voce prin jocul sau platforma asta.

I-aș da șanse de reușită doar dacă ai avea posibilitatea de a intra în anumite camere sau Lumi unde chiar să respecți specificul (seminar, karaoke, cinema…) și unde să poți să selectezi mai ușor (ca funcție de point and click sau Action) ce-ți convine sau nu. Dar, este cam greu de făcut asta. Ar fi fost frumos să le iasă celor din spatele VR Chat această idee, dar nu aș miza pe asta!

Fb Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.