Dragobete versus Valentine’s Day

Dragobete versus Valentines

A sosit din nou acel moment tandru din spiritul colectiv de Iubire și gând frumos așternut în scris de mână pe o felicitare dăruită cuiva drag. Sau, ar trebui să stea așa lucrurile dacă ne-am calma puțin și nu ne-am mai certa pe tema “a cui e mai mare”.

Sărbătoarea adică. Care e mai importantă și mai relevantă pentru români? Desigur, Valentine’s Day, cred eu. Ar trebui să fie Dragobetele mai mare? Cam da, dar când am făcut noi românii în ultimele decenii un brand longeviv? Singurul lucru de care am fost capabili ca identitate națională inventată a fost frunza aia a Elenei Udrea, care cumva dăinuie. Și halatul celor de la Altex a fost simpatic, doar că nu se pretează pe spiritul național.

Hai s-o luăm istoric. Dragobetele nostru este de fapt Dragobetele unora. Nu românii au sărbătorit asta ci doar unii români, de prin Oltenia cel mai probabil. Este ceva sărbătorit și conturat ca idee de abia prin secolul XIX, dar nu este asta cea mai gravă chestie. Dacă e ceva frumos, merită. Atâta timp când nu suntem sufocați an de an cu “datini” de genul acelora cum că în ziua asta fetele trebuie să bea pipi de cal de pe o frunză stropită de roua dimineții, în vârful celui mai înalt munte sub privirile unui fecior înalt și desculț ce dansează Zumba pe ritmurile Antonelei Ferche Butiu, e ok.

Hai să vorbim și despre Valentine-ul AMERICANILOR. Uuuu! Fugiți! Americanii! Numai o minte superficială sau seacă sau atentă constant la canale de tipul Antena 3, România Tv, Taraf Tv sau la emisiunea Cu capsa Pusă de la NTV, ar putea considera a fi ceva rău cu această sărbătoare. Până să ajungă la AMERICANI, a ajuns pe la Englezi și pe la mulți alții. Ca sărbătoare asemănătoare precum ce vedem azi în Lume, V Day s-a conturat în secolele XVIII – XIX. În SUA s-a adoptat în masă acest curent de abia după 1840 încolo.

Hai să rămânem cu Valentine’s Day și hai să încercăm un Dragobete DOAR dacă vom reuși un marketing de imagine autentic și bine gândit, nu doar așa din naționalism tâmp. Ambele pot fi sărbători frumoase și poate o să rămânem doar cu una principală atunci când vom avea cu adevărat o luptă echilibrată între două forțe mari. Momentan, Dragobetele nu-mi spune mai nimic și asta s-a întâmplat mai ales din cauza celor care au încercat să ni-l bage forțat pe gât. De Dragobete nu vreau să servesc dragoste cu forța. Vă las cu un video interesant.

Despre autor /

3 Comments

  • 1 şnur roşu şi aia e 😀

    • Joie Negru

      Eh, nici chiar asa!

      • stai stai că n-am discutat ce împachetezi cu firu roşu 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.