Diagrama buclucașă și Petițiile Online

diagrama logica

Pe scurt povestea stă așa. La Bac Evaluarea Națională s-a dat o diagramă la Mate. Foarte mulți elevi au răspuns rapid că răspunsul este unul, când de fapt era altul. De aici a ieșit scandal, unul în care s-au implicat și părinții. De aici a ieșit cică o Petiție Online cică semnată de peste 40.000 de persoane, ca să fie acceptate ambele variante de răspuns.

Adică, nu contează că elevul a GREȘIT, contează să fie totul bine și românesc și hai să nu ne mai certăm! Păi cum vine asta? Știți ce mă irită cel mai tare? Că nici măcar nu e un subiect de test greu și nici unul de Matematică. E mai mult de Logică, poate puțin de Economie.

Inițial am zis și eu rapid că răspunsul e „3”, dar așa…alegând rapid ce-am văzut și corelând numerele cerute. De fapt dacă te uiți mai bine (și nu mult mai bine), vezi că se explică foarte clar care e numărul de elevi și poți deduce că cealaltă axă vorbește despre numărul de note. Deci logic…răspunsul era 8. Graba însă a stricat treaba.

Apoi toată Presa a scris că părinții și elevii cer acceptarea ambelor variante: și 8 și pe cea greșită, respectiv 3. Știam eu o poveste din SUA parcă, unde un copil greșise la test, dar asta doar că a dat un răspuns original, ce întradevăr putea fi interpretat ca fiind corect în fața enunțului. Aici însă, e chiar stupid să faci scandal. Ai greșit? Ai greșit. Sunt foarte curios cum s-au descurcat elevii ce au picat acest punct la celălalte cerințe. Foarte curios.

Apoi asta cu Petițiile Online, știți bine că e o frecție, nu? Păi eu singur pot să semnez de 1000 de ori sub varii nume. Nu este un sistem real, nu este un sistem pe bune, nu este un sistem bun. Hai să lăsăm prostiile astea și hai să fim puțin mai atenți și să atacăm ceea ce merită! Căci altfel riscăm să nu mai fim ascultați fix atunci când contează!

stupidity diagram

Despre autor /

4 comentarii

 • VladyF

  Nu te-ai documentat suficient inainte sa scrii articolul, este bacul usor dar nici chiar asa, exercitiul respectiv a fost la evaluarea nationala din clasa a 8-a (aka examen de capacitate) :)

  Sunt de acord cu restul articolului.

  • Joie Negru

   Mda, de asta nu eram prea sigur.

  • Joie Negru

   Cam ce ziceam si eu plus partea de petitii online ce pot fi manipulate enorm.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.