Despre creativitate și curaj la TEDx Constanța!

foto via Adrian Siea

Sâmbătă, 5 Octombrie 2019, a avut loc a IV-a ediție TEDx Constanța, la Zenith Conference & Spa Hotel, stațiunea Mamaia. A fost o zi cu discuții motivaționale, povești personale de succes ale unor antreprenori, câteva defecte tehnice, cafea cu vanilie de la Starbucks și multe altele!

Ziua asta plină de motivație și despre cum să faci lucruri și să ieși din rutină a început cu mine fiind exemplul perfect de cum să nu faci ceva anume. Am stat în pat mult și bine după ce m-am trezit și mă gândeam eu așa că mai bine dorm în continuare și las evenimentul. N-am putut, eram prea curios de cum arată un TEDx pe la noi! M-am îmbrăcat cu o determinare rară și dus am fost către hotel. Am primit brățară și ecuson de partener al evenimentului și am reușit imediat să dau de cunoscuți.

Primul a fost Adrian Siea, fondatorul proiectului merglamare.ro. Cu el am stat de vorbă cel mai mult în ziua respectivă. Nu mi-a luat mult să-l zăresc și pe Cristian Năstase de la Cora City Park. Simpatic om! Mi-a făcut cunoștință cu o persoană ce lucrează la Pro Tv și aceasta m-a întrebat imediat despre contul meu de Instagram. Ioc șansă să am eu așa ceva. Oi fi mai oldschool… Am cerșit o țigară de la Cristian Chifoi și Matei Cristian, antreprenorii din spatele proiectului Take 5 Coffee. La un recent blogmeet au promis că o să fie cât mai îmbunătățiți și că vor deschide două noi locații, însă au deschis trei! Se extind prin țară, prin Sibiu și cine mai știe pe unde. Foarte frumos! Cu Adrian Gemănaru, președintele Centrului Psihologic „Marea Neagră”, am rememorat o alergare din cadrul evenimentului său „Alerg 24h pentru Autism” și îmi povestea că îi rămăsese în minte un articol de-al meu oarecare, dar care transmitea ceva. Am mai dat și de o cunoștință din copilărie, axată pe PR, cu care m-am mai văzut la câteva evenimente mari. Așadar, companie am avut!

Lumea s-a adunat și a și rămas până la ora 18, la finalul evenimentului. A urmat și un after party, dar poate particip și eu la așa ceva anul viitor. Evenimentul a avut câteva incidente tehnice, dar s-au descurcat speakerii să-și comunice ideile chiar și așa.

Ședința a început cu Florin Ghindă – fondator RomâniaPozitivă.ro. Ne-a vorbit despre idei noi ce pot să urce în top și despre determinarea din spatele acestora.

A urmat apoi Anghel Tiberiu, un pasionat de tehnologie și securitatea cibernetică. A discutat despre CyBourn și cum se poate analiza un risc de atacuri cibernetice în funcție de mărimea/renumele companiei tale. Cam sales pitch așa, dar interesant. Următorul pe scenă a fost Alexandru Ungureanu de la recorder.ro. Cam supărat băiețașul, dar foarte interesant. A explicat că el nu prea se află în tema de spart tipare – tema evenimentului – căci jurnalismul său e făcut normal și așa cum trebuie. Ba da, prietene, Recorder cam sparge tiparul tocmai pentru că normalitatea nu mai este ce a fost cândva! Mi-a plăcut.

Am intrat în pauză de cafea, am mai socializat… Networking-ul ăsta e genial la astfel de evenimente, căci poți fi antreprenor cu Porsche și tot să fii surprins de un oarecare participant la un astfel de eveniment pentru modul cum gândește sau acționează. Deci merge și viceversa! Am mai discutat cu o persoană de la Museum of Senses pe care îl puteți găsi în VIVO! Mall Constanța. Fiind prieteni ai evenimentului, aceștia au adus câteva obiecte ce-ți puneau mintea la treabă.

Pe scenă a urcat apoi Ionescu Tudor Tim, un soi de activist implicat în bunăstarea animalelor. Măi… Da. E bine și frumos să ai grijă și de asta. Cum să nu. Mi-a plăcut că vorbea foarte hotărât pe el și în elementul său.

A urmat apoi și personajul acesta pe nume Alex Hudițan. A muncit el la multinațională și și-a dat demisia și a împrumutat el apoi de la Bancă 10.000 de dolari parcă și i-a cam cheltuit într-un an pe varii proiecte ce nu ieșeau și apoi a făcut el ceva misterios pe Amazon cu o afacere și a făcut și 15.000 de Euro pe lună și a început să ne arate poze cu el prin diverse locuri exotice și frumoase de pe Glob. Păi vezi măi Andreea de la Pro Tv! El da să aibă Instagram, nu eu! A mers el la un centru Vipassana și a meditat și uite că mă face curios să caut și eu pe Google mai multe despre. Chiar si așa, a fost o relatare personală de luat în seamă și n-am cum să nu caut să învăț din experiența sa ceva!

Iar pauză, iar speaker. Pauză de masă de fapt, unde mi-am făcut burta mare de tot. De obicei nu mă grăbesc eu la mâncare și băuturi la astfel de evenimente, dar mă simțeam bine la eveniment și mi-am făcut de cap! Un vin ar fi fost bun, dar Jidvei apărea doar la Party de seară…

A urmat Antonio Éram – founder și CEO NETOPIA. Mă sperie omul ăsta! Ia uite ce serios arată! A avut însă cam cea mai bună prezentare. Câteva puncte clare despre Creativitate și Curaj și o poveste bună în spate. El este cel care a creeat cu forțele proprii fosta aplicație myx a lui Connex. Îmi plăcea platforma aia și chiar era ceva wow pentru acea perioadă.

Alex Popa a urmat la microfon, un om ce-mi pare bun și un om ce este fondatorul și președintele asociației Inima Copiilor, aceeași asociație ce acum câteva zile se afla în centrul atenției prin Presa locală căci a reușit remarcabila faptă de a renova secția de terapie intensivă pentru nou-născuți a Spitalului Județean Constanța. Și prin București a mai făcut așa ceva pentru alte tipuri de secții, de sunt acum pe locul 1 în Europa (!!!) și le cedează Statului căci Statul doarme în șoșoni. Bravo lui! Eu în locul său arătam mai multe poze cu Before și After cu aceste renovări, însă ș-așa cu greu a urcat pe scenă, căci nu toți suntem făcuți pentru lumina reflectoarelor. Bine că unii dintre noi suntem făcuți pentru alte atâtea și atâtea lucruri bune însă!

Următorul speaker, Marian Rădună, este co-fondator al campaniei Nu arunca chiștoace. O idee…civică. Un exemplu bun cum o idee banală poate să atragă susținători de talie mare și să faci câteceva în societate pentru a face și mai evident un semnal de alarmă tras de mult. Spunea acesta că lua chiștocul de pe jos și îi ciocănea în geam șoferului că a scăpat ceva pe jos și ăla zicea că n-are scrumieră și el i-a dat-o pe a lui din mașină. De acolo a creeat o mișcare și a dat scrumiere cu mesajul ăsta și s-au implicat și alții. Păi să încerce în Constanța asta! Se lasă cu bătaie! Dar, succes și da, nu mai aruncați pe jos!

A urmat apoi omul-universal Vlad Grigore, ce ne vorbea de varii alegeri făcute din pasiune, drumeții și aventuri și plimbat pe singura barcă de vâslit oceanic din Marea Neagră.

A cerut patru voluntari pe scenă pentru o surpriză și cei patru au câștigat instant o experiență de vâslit cu această barcă! Foarte interesant!

A urmat apoi o apreciere adusă voluntarilor evenimentului, unde fiecare și-a descris rolul și bucuria de a fi parte din TedX Constanța. Uite-l și pe bloggerul nostru de cândva, Emi! Ce hotărât e pe scenă cu microfonul! Mâine poimâine îl văd pe scenă ca speaker că pare să aibă fler pentru asta.

Ultimul speaker al serii a fost Iana Matei, fondator Reaching Out Romania, un serviciu în beneficiul victimelor traficului de persoane. Mă temeam de momentul ăsta, că nu e un subiect ușor de dezbătut și nu e tocmai ok să-l pui la final și să rămână oamenii un pic…incomozi. Dar poate că trebuie, nu? Poate că trebuie să discutăm cât mai clar despre asta, căci vorba dânsei: Statul – chiar și după cazul Caracal – nu s-a obosit să vină cu o manieră nouă pentru victimele minore și tot setul de analiză și rezolvare a unor astfel de situații. Un final brutal al unui eveniment frumos, dar unul necesar!

Per total, evenimentul TEDx Constanța a fost unul grozav. Aș pune pe primul loc Networking-ul ce mi-a plăcut mult, alias discuții libere la cafea pe orice temă. Pe locul doi e aportul adus de către speakerii de pe scenă, căci nu e ușor să faci asta. Chiar dacă am auzit multe clișee, sunt clișee ce au valoare și pe care trebuie să ni le amintim: Fii sincer cu tine! Fii curajos! Fii pasionat! Fii creativ!

Am notat o idee că îți pierzi curajul sau motivația de a face ceva după primele 5 secunde de când iei decizia de a face acel ceva, că trebuie să te ambiționezi forțat pentru a face mișcarea aia fizică spre acel ceva. Am notat că statistic ar însemna ca 600.000 de oameni din România să zică ceva la unison pentru o schimbare și cam 11.000 de oameni din Constanța să facă la fel pentru același scop. Am notat că există ceva numit Centru Vipassana… Am rămas cu ceva. Chiar și să le auzi iar și iar, au valoare multe vorbe.

Da, mai vreau un TedX pe aici! Mai mare chiar! Mai senzațional! Până acolo, mă mulțumesc cu ce am primit în respectiva zi și îi apreciez în orice soi de măsură pe toți cei implicați! Mulțumesc de invitație și de experiență!

p.s. Citiți și recenzia lui Adrian Siea, pe merglamare.ro

Despre autor /

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.