De ce votăm Duminica asta?

Eu cred că multă lume nu votează din cinism, din teama de a nu conta votul lor. Această teamă și abținere de la vot, le dă putere altora. E matematică, e logică… Ultimul episod din Game of Thrones cred că a arătat de asemenea cât de important e un vot.

Eu vreau să votez căci l-am votat și pe Iohannis (nu că aveam de ales) și am văzut că a alege un Președinte în România nu înseamnă mare lucru. Puterea o au tot cei din partide politice. Ok, atunci…hai să schimbăm măcar macazul puterii!

În data de 26 Mai 2019 votăm două lucruri: 1. Cine ne reprezintă interesele în fața Uniunii Europene, din care facem parte; 2. Dacă dorim noi ca popor pedepse mai blânde sau pedepse lipsă pentru infractori. Cam stupidă și de-a dreptul absurdă ultima întrebare, dar la asta s-a ajuns!

EUROPARLAMENTARE

Deputații în Parlamentul European sunt aleși o dată la cinci ani. Parlamentul reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european și este singura adunare transnațională din lume aleasă prin vot direct. Parlamentul alege președintele Comisiei Europene și numește comisarii (în calitate de colegiu), care trebuie să îi dea seamă pentru acțiunile lor. El adoptă legi pentru protecția noastră și bugete în numele nostru. Parlamentul ne reprezintă în străinătate și dă curs petițiilor noastre. Discursul deputaților dă formă agendei politice și sociale, susținând valorile consacrate în Tratatul privind Uniunea Europeană, via alegerile-europene.eu

Așadar, noi asta alegem. Punem ștampilă pe un partid politic sau pe un independent și aia e. Conform romania-alege.ro, diverși candidați din diverse partide politice în cursă, au probleme de integritate sau exprimare anti-europeană. USR-PLUS are doar un astfel candidat din 12 și fix pe ei o să-i votez. Nu doar pentru că „Jos PSD”, dar și pentru asta.

REFERENDUM

Mai votăm de asemenea și un Referendum. Vom găsi pe buletinul de vot pentru referendum două întrebări cu răspuns DA sau NU. Voi vota DA, desigur. Întrebările sunt:

  1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiției și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
  2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituției?
foto via digi24.ro
foto via digi24.ro

Desigur că voi ștampila un mare DA, căci sunt de acord, căci asta înseamnă că nu ne mai lălăim cu pronunțarea unei pedepse pentru politicienii ce ne fură.

Vor exista mereu discuții variate pe astfel de teme, dar asta mi-e decizia și nici nu o dezbat mai departe. Poate n-o să fie totul lapte și miere după asta, dar măcar am o decizie!

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.