De ce ne ghiorțăie mațele de fapt…

Corpul nostru are câteva chichițe ce uneori ne opresc în loc și ne face să ne întrebăm: dar de ce? De obicei, când ești copil îți pui astfel de întrebări, însă cu unele reacții te obișnuiești până în anii de adult și de abia apoi te mai apucă niște întrebări precum: De ce îmi ghiorțăie mațele?

Știu… Puteam să dezbat subiectul atacului SUA asupra Siria sau cel puțin audierea lui Mark Zuckerberg, dar parcă mult mai liniștit respir cu astfel de subiecte. Plus că mă amuză și moaca lui Homer Simpson.

Noi spunem că “ne ghiorțăie mațele” însă termenul medical este “Borborism”. Are o sonoritate potrivită acest cuvânt. Borborismul semnifică un zgomot hidroaeric intestinal sau în traducere, zgomotul absolut normal – deseori – produs prin contractarea musculară a pereților intestinali în prezența unui lichid sau gaz din corp, în procesul de digestie – proces se petrece pe tot parcursul zilei. Într-o și mai simplă traducere, e zgomotul funcționării digestiei noastre. Este mai perceptibil, mai zgomotos, atunci când stomacul e gol. Din acest motiv tindem să spunem că de foame se aude așa, dar nu e tocmai corect spus.

În situații mai deosebite, zgomotul intens poate denota sindromul intestinelor iritabile sau dispepsia. De fapt, mai citiți câteceva despre asta în link-ul de aici.

Fb Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.