Curățare filtru la mașina de spălat

curatare filtru masina spalat 01

Pentru a doua oară în viața mea, am curățat și eu un filtru de mașină de spălat. Nu-i tocmai greu, dar pot surveni complicații. Azi însă m-am chinuit doar într-un procent mic.

Poza de mai sus e de la un Whirlpool. Cred că la orice mașină de spălat, filtrul se află undeva în zona față – jos. La unele mărci ai o ușiță vizibilă (unele au chiar și un fel de canal de plastic de scurgere), la altele e ascunsă sub masca de plastic de la baza din față a mașinii. O dai jos și vezi filtrul. Îl rotești, dar ai grijă că o să curgă ceva apă.

De fapt, trebuia să încep prin a zice că semnele de probleme cu filtrul respectiv, sunt afișate vizual printr-un led al mașinii de spălat sau prin semne diverse (mașina nu mai vrea să scoată apa, curge apă pe sub mașina de spălat).

Când vrei să umbli la filtru, ai grijă la priză (să scoți mașina de spălat de acolo), ai grijă la cordonul de scurgere al apei și mai ales ai grijă la racordul de apă! Dacă tragi mașina din locul ei, vei trage și de cordon și racord. Racordul dacă se smulge de acolo, te inundă. E bine să ai robinet separat pentru racordul mașinii de spălat. În cel mai rău caz, e bine să poți opri apometrele înainte să desfaci racordul.

filtru whirpoolOk, deci rotim filtrul și tragem. Ar trebui să iasă simplu, dar uneori e mai complicat. Trebuie să insiști. Eu am demontat și două șurubele din zona filtrului, deși nu știu dacă era maxim necesar. A ajutat probabil, căci am putut scoate filtrul. Repet, cel mai probabil va curge ceva apă și fiind așa jos așezat filtrul, va fi greu să pui ceva sub el (lighean). Eu m-am folosit de niște lemnăraie și am ridicat mașina de spălat la nivelul dorit. Oricum dedesubt ar trebui să ai un prosop pentru a reține apa ce scapă pe lângă. Ia-ți și un mop pe lângă tine.

Filtrul arată simplu, ca de jucărie. Este totuși eficient și poate stopa anumite obiecte sau materiale ce mai scapă prin mașina de spălat. Curios a fost că eu am găsit nu doar o lână prinsă în ventilatorul din spatele filtrului, dar și două bucăți măricele de metal. Acuma…nu știu de unde să zic că au apărut alea. E chiar culmea. Problema mare însă o reprezenta lâna aia ca de mop. Nu spălați mop-uri sau covorașe de genul la mașina de spălat!

curatare filtru masina spalat 02

Aveți grijă și cu articolele de mici dimensiuni și nu vă uitați prin buzunare fel și fel de obiecte mici. De asemenea, unele accesorii mici de pe haine pot ajunge fix aici în zona de filtru. Evitați să uitați ace și bolduri și agrafe prin buzunare. În fine.

Cureți zona cu degetul sau chiar cu o pensetă sau obiect mai lung și subțire pentru anumite zone inaccesibile degetului. Dacă totul e curat și gol acolo, puteți să puneți la loc filtrul (și șuruburile dacă e cazul) și să porniți mașina pentru teste. Asigurați-vă că n-ați umblat la racordul conectat la mașină și că totul e ok. Asigurați-vă că puneți la loc racordul și că strângeți bine și că dați drumul la apă. Cordonul de evacuare să fie așezat la locul său. În mod normal, totul ar trebui să revină la normal după această simplă curățare.

După ce mi-am rezolvat mașina de spălat…am ajuns și pe la Mosa acasă. Ca să ce? Ca să-i curăț filtrul mașinii ei de spălat! Pentru a treia oară în viața mea, am curățat și eu un filtru de…

Are alt model de mașină de spălat, dar filtrul se află în același loc. Iar am deschis, iar a curs apă. De data asta, o apă mai negricioasă și urât mirositoare. Se poate întâmpla și asta, mai ales dacă lași mașina nefolosită și nereparată timp de câteva zile la rând. M-am chinuit să scot filtrul și l-am sucit mult de sus în jos și până la urmă a ieșit.

Avea puțin păr undeva fix pe filtru și l-am scos de acolo. În gaura respectivă avea și ea ceva metal, respectiv o agrafă și niște bolduri. Avea și ea puțină lână de asta de la covor (căci tot ea mi-a dat filtrul peste cap la mine acasă, evident), dar elicea nu era blocată de ceva. Curioasă treabă, cum câteva bolduri și o agrafă îți poate da peste cap mașina de spălat! Probabil la evacuare, elicea se rotea un pic, dar agrafa tot ajungea acolo și o bloca. Am scos tot, am curățat și am pus filtrul la loc. Am dat o clătire de probă și o evacuare și a mers totul bine, fără să curgă ceva pe dedesubt sau prin altă parte decât pe cordonul de scurgere. Nici n-a fost cazul să mai scot racordul și cordonul din loc, căci mașina era amplasată bine pentru o astfel de operațiune. În loc de lighean am folosit o tavă plată, de la aragaz.

Hai că merit o bere după atâta meșterit! Succes și vouă la reparații și nu uitați să mai ștergeți mașina de spălat din când în când, mai ales prin sertărelul de detergent și prin zona aflată în spatele său. Cheers!

Despre autor /

3 comentarii

  • Am făcut și eu operațiunea la Arctic-ul meu acum ceva timp. Am dat-o și eu pe blog. Meșteri 2.0 😀

    • Joie Negru

      Thumbs up

  • Eu o să chem om când o să trebuiască =)) Sau vă sun pe voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.